Adamlar bütün sezon 3-4 cmlik kıraçayı kırarlarken meraya lüfer girmesiyle herkes rapalacı oluyor. Eleman geliyor "abi neyle tutuyosunuz o balığı" diye (hayatında rapala nedir bilmez) 10 dk. sonra bir bakmışsın malzemeciden almış rapalayı değişik değişik atışlar falan... Sabah işe gidiyorum vapurdan indim çelebinin teki lüfer yapıştırmış eliyle tutamıyor balığı arkadaşına çıkarttırıyor iğneden.. Bu işin eskiden bir haysiyeti falan vardı sanki, ya da ben en zorlu meralarda, boğazın en hakiki rapalacılarıyla bu işi yaptığım için gözümde fazla büyütüyorum.
Emir kardeşim ne ayağa düşmedi ki..Eline kamış makara alan amatör balıkçı oldu...Neymiş hevesi varmış..Bir iki de balık tuttu mu yanlışlıkla birden usta oluverirler adamın başına..Sonrada her şeyi bilirim havaları başlar.. Yeni başlayan arkadaşlarım alınmasınlar..Herkes için geçerli bir belirleme değil bu...Bazılarına ithafen yazılmıştır...
70 lerde bu vardı benim çantamda 3-4 tane ...cıva ile parlatıp tekneden av yapılırdı daha sonra makine kamış ile at ve seri bir şekilde çek-sar şeklinde yapıldı şimdi yerini rapala -yozuri vs aldı.. teknoloji sayesinde daha çok ve kolay balık tutulur hale geldi.. gelişmeler gayet normal.. yukarıdaki aparatıda aynen zokalarda oldugu gibi malta-sisam taşından el emeği göz nuru kalıplar yapıp kurşunu dökerdik. ardından bir saat masatlama - parlatma işlemi vs... tabii olabidiğince eli korumak için eldiven bez vs kullanırdık.. çogu balıkçı bez bile kullanmadan direk avuç içinde yapar kurşunun zehrine hiç aldırmazdı..
Muvaffak abi biz babamla birlikte,annemin çay kaşıklarını kaçırıp onları modifiye edip sırtı çekerdik ve balık tutardık.Şimdiki nesil balıklar daha sosyetik
. 1970lerde balık varmış be abi. Hatta 1984-85 Orkinos katliamına kadar inanılmaz balık varmış. İnsanlar kefal avlar gibi çarpma ile dipte yatan Lüferi yakalarlarmış...
Güzel bir konuya değinmişsin Emir. Eline herhangi bir rapalayı alan dalıyor meraya rapalacı oluyor. Atarken patır patır takım patlatmalar vs. denizin dibi rapala doluyor sonra. Allah korusun kafaya göze 3 lü iğne girince de tatsız olaylar yaşanıyor. Rapalacılıkta en önemli konu acele etmemek ve herzaman dikkatli olmaktır. İşi tam olarak öğrenmeden kalabalığın içine girilmemeli bence.
Eee, suyu bardakta görmüş, eğitim sıfır, görgü sıfır, saygısı sevgisi sıfır insanlar, ellerine olta alıp balık tutabiliyorlarsa eğer bu tip görüntüler ile karşılaşmakta çok doğal. Bu işe amatörce başlayan işi öğrenmek isteyen saygı sevgi dolu arkadaşları tabiiki tenzih ederim. Kimsede bana bunlar fakir ne yapsınlar filan demesin, bunlar hükümetlerin halletmesi gereken konular, bu adamların görüntüleri davranışları ile beni rahatsız etmeye ne hakları var? Eskiden bende ne yapsın adamcağız filan diye düşünürdüm ama bu insanlar insanlıktan anlamıyorlarki.
Bir sürü iş bilmeyen eline almış oltayı ''AMATÖR BALIKÇI'' oldu.nereye gitsek artık hep onlardan var tatdı kaçtı bu işin Vallaha.(sözüm meclisten dışarı)
Bir kaç sene önce bu kadar rapala atan yoktu boğazda. Ne olduysa 2010 iniş balığında oldu. Omuz omuza rapala atıyorlar ve o rapalaların her an birinin bacağına koluna kafasına takılması işten bile değil. En hakiki rapalacı lafı, öz hakiki rapalacı gibi olmuş Herkes bir işe başlarken acemidir. Fakat önceden araştırma yapıp teorik bilgileri edindikten sonra sahaya inip boş alanlarda idman yapanlar, suda kılçık bile yokken tüm gün rapalayla uzak atış çalışanlar, hepsini geçtim bu işi bilen birine sorup öğrenmeye çalışanlar bence bu "kıraçacıdan bozma rapalacı" güruhundan biraz ayrılıyor. Yoksa boğazdaki malzemeciler artık rapalaları beden bağlanmış şekilde satıyorlar. Tak en büyük boy fırdöndüne, bir de 100 gr kursun tak ona, salla suya abicim ya nasip Meralarda ne tipler var görseniz bana hak verirsiniz.
Balık akıyor ben çalışmak zorundayım anladım da sizin forumda ne işiniz var çıkın lüfer tutun biraz Yoksa gece spin mi var ?
Vay be demek bogaz ın durumu vahim , gerçi 80 ve 90 larda da omuz omuza olta atardık ama o zamanda kafaya sadece çapari kurşunu gelirdi..şimdi buna rapala ilave oldu desenize...ama son yıllardaki istatistiki bilgiden haberim yok , mesela kandillide veya akıntı burnundan bebek sahiline bir pazar günü kaç vukuat var??? eee ne kaaa çok nüfus ,, o kaa çok rapala.. o kaa çok sorun
Emir Bey'in kastettiği acemilik değil,amatör balıkçılığa olan saygı,emek ve bu işin görgü kuralları ile ilgili.Yazılanlanları doğru algılamak lazım. Aslında burda şikayet edilen konu toplumsal yozlaşma,saygısızlık ve kolaycılık...Bahsedilen sadece amatör balıkçılığa yansıması.Bu tip platformlar bir nebze de olsa eğitime katkıdır.O yüzden her ne olursa olsun düşüncelerimizi vurgulamaktan ve anlamsız bile olsa mesajları eğitici bir uslupla cevaplamaktan kaçınmamalıyız.
Beni benden daha iyi ifade ettiniz teşekkür ederim. Saygısızlık ve yozlaşma her yerde var ve artıyor. Boğaza giderken sinirleri evde bırakıp çıkıyorum zaten