İstanbul'da balığın çok zor bulunduğu Haziran-Temmuz aylarında gözlük ve şnorkeli takıp Boğaz'ın Karadeniz'e açılan kıyılarında pavurya peşinde koşmayı çok severim. Bu işi küçüklüğümden beri yaptığım için gözlerim ve ellerim çok alışık. Boğaz'ın her iki yakasındaki kıyıya yakın kayalıkları ise avucumun içi gibi bildiğimi söyleyebilirim. Bu hafasonu da, havanın uygun olmasını fırsat bilip düştüm bu güzel yaratığın peşine. Av için ihtiyacımız olan malzemeler bir livar kepçesi ve pavuryaları içine koyabileceğimiz sağlam bir torba. 3-4 metre derinlikte sularda kayaların diplerinde pavuryayı görüp hızlıca dalarak kepçenin içine almak gerekli. Daha önce denememiş olanlar için yukardan pavuryayı görebilmek de, makaslarına el kaptırmadan yakalayabilmek de pek kolay değil. Ancak iyice öğrenilirse avı son derece keyifli, tadı ise bilenlerin hak vereceği gibi muhteşem. 3. Boğaz köprüsünün pek yakında hançer gibi saplanacağı, halen el değimemiş bu güzel kıyılarda, belki de birkaç sene sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Ben yine de bunun gelecek senesi de var deyip, 6 tane yakalayınca avı sonlandırdım. En buyuk boylardan denk gelmese de, 5 erkek 1 de dişi pavuryanın boyları gayet iyiydi. Daha küçük olan pek çoğunu ise sadece izlemekle yetindim. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us
Son resimdeki görüntü muhteşem. Ben pek tadını sevmesemde yakalaması güzel olurdu herhalde. Size afiyet olsun.
buda yenirmi be valla korktum nedir bu böyle uzaydan gelmiş gibi duruyor tatlı su istakozu yem olarak kullanıyorum tatlı su levreğine onu bile elime almaktan iğreniyorum siz bunu yiyorsunuz valla helal olsun büyük cesaret
En ilginç ve güzel av raporlarından biri olmuş, pavurya yakalayabilmek ise herhalde zor olmalı. Tebrikler, afiyet olsun.
ben sadece en büyük kıskacını alıyorum.5-6 tane yetiyor zaten yemek için.koparttığım kıskaç sonra tekrar çıktığından yengeç hayvanını öldürmemiş oluyorum.önce suda sonra mangalda süper oluyor.afiyet olsun
Belgesel tadındaki bu rapor için tebrikler. İstanbul Boğazının istilaya uğramamış en tenha yerleri. Umarız böyle kalır... Belediye Başkanı dün 3. Köprünün geçeceği 50 kmlik bir bandı yapılaşmaya tamamen kapattıklarını söyledi.
Gerçekten çok güzel görünüyorlar. Bunları elimde tutabilir miyim bilmiyorum ama fırsatım olsa kesinlikle deneyeceğimden eminim. Yalnız bir şeyi merak ediyorum, daha önce tvde görmüştüm sanırım, yengeçleri canlı canlı suya atıp haşlıyorlardı ve hayvancıklar tizden çığlık atar gibi sesler çıkarıyorlardı, hala aklımdan çıkaramam. Siz nasıl pişiriyorsunuz bunları?
Çok güzeller gerçekten. Bende çok severim pavuryayı. Ben önce derin dondurucuda biraz soğutuyorum, öldükten sonra haşlıyorum. Ama ideali canlı canlı suya atmak. Kolları tekrar çıkıyorsa kollarını alıp suya iade etmekte düşünülebilir aslında.
Merhaba arkadaşlar, Pavurya'yı pişirmek de yemek de alışkın olmayanlara garip gelebilir. Pavurya ve istakoz türlerinin temel pişirme yöntemi canlı olarak suda haşlamak. En iyi şekilde pişirmek için soguk suya konuluyorlar ve ısınmaya başlayan suyun içinde kendilerini kastıkları için kabuklarının içine su girmiyor. Hatta su ısınırken tencereden dışarı çıkmasınlar diye kapakları kilitlenen özel tencereleri vardır bunların. Ben bir anda ölmeleri için suyu önceden kaynatıp kaynamış suyun içine atıyorum. Bir saniye içinde renkleri kırmızıya dönüyor ve hemen ölüyorlar. Pavuryalar değil ama istakozlar pişirilirken tiz bir ses çıkartır. Bu hayvanın acı çekmesiyle ilgili bir durum değildir, sıcaktan genleşmeye başlayan kabuklarının çıkardığı bir sestir. Yengeç ve istakoz türlerinin beyni olmadığı için acı hissetmeleri söz konusu değildir, bu türlerin acı hissetmediği bilimsel olarak kesin şekilde ortaya konmuştur. Pavurya'nin her yerinden et çıkar, içinden çıkan sarımsı madde kullanılarak sos da yapılır. Ziyan etmeden yiyebilmek için bunları öğrenmiş olmak gerekli. Önümüzdeki günlerde yemek tarifleri bölümünde Pavurya salatasının nasıl hazırlandığını anlatabilirim. Bu kabukluların etleri son derece lezzetlidir ancak içerdikleri yüksek protein ve kolestrol nedeniyle de sağlığa zararlıdırlar. Özellikle gut hastalığının düşmanıdır. Çok fazla yemekten kaçınmak gerekir.
Bu uzun açıklama için teşekkür ederim, içim biraz rahatladı ama yine de insan tam olarak kabullenemiyor bunu bir anda. Belki ileride alışırım bu yönteme ama şimdilik, içim biraz rahatlamış olsa da hala merhamet duygum biraz daha ağır basıyor. Yine de sizlere afiyet olsun elbette.
Bayılırım salatasına olsa da yesek bugüne kadar yediğim en lezzetli pavurya salatsı Büyük Kulüpte yapılıyor.