Boğaz'ın Pavuryaları

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

1. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    İstanbul'da balığın çok zor bulunduğu Haziran-Temmuz aylarında gözlük ve şnorkeli takıp Boğaz'ın Karadeniz'e açılan kıyılarında pavurya peşinde koşmayı çok severim. Bu işi küçüklüğümden beri yaptığım için gözlerim ve ellerim çok alışık. Boğaz'ın her iki yakasındaki kıyıya yakın kayalıkları ise avucumun içi gibi bildiğimi söyleyebilirim. Bu hafasonu da, havanın uygun olmasını fırsat bilip düştüm bu güzel yaratığın peşine.

Av için ihtiyacımız olan malzemeler bir livar kepçesi ve pavuryaları içine koyabileceğimiz sağlam bir torba. 3-4 metre derinlikte sularda kayaların diplerinde pavuryayı görüp hızlıca dalarak kepçenin içine almak gerekli. Daha önce denememiş olanlar için yukardan pavuryayı görebilmek de, makaslarına el kaptırmadan yakalayabilmek de pek kolay değil. Ancak iyice öğrenilirse avı son derece keyifli, tadı ise bilenlerin hak vereceği gibi muhteşem.

3. Boğaz köprüsünün pek yakında hançer gibi saplanacağı, halen el değimemiş bu güzel kıyılarda, belki de birkaç sene sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Ben yine de bunun gelecek senesi de var deyip, 6 tane yakalayınca avı sonlandırdım. En buyuk boylardan denk gelmese de, 5 erkek 1 de dişi pavuryanın boyları gayet iyiydi. Daha küçük olan pek çoğunu ise sadece izlemekle yetindim.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Son düzenleme: 5 Temmuz 2010
  2. nihatkr

nihatkr Nihat

Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Son resimdeki görüntü muhteşem. Ben pek tadını sevmesemde yakalaması güzel olurdu herhalde.

Size afiyet olsun.

3. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Güzel pavuryalar. Ben sadece kollarındaki beyaz etlerini severim. Çok eşsiz bir lezzeti var.

4. blueboyfe

blueboyfe Emin Erçelik

Favori Kamış:
    Zıpkın Mamba 130
    En İyi Avı:
    lepistes 14 gr
    Bravo bunları avlamak meziyet ister.

5. starmix

starmix Murat YILDIZ

Favori Kamış:
    Alba
    Favori Makine:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    Olta: Karagöz 650 gr. Zıpkın: Yılan Balığı 2.7 Kg
    Helal olsun, bunları görmek bir meziyet, tutmak başka meziyet.

6. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Ben hayatta elleyemem pavuryaları, bravo vallahi.

7. drasty41

drasty41 Recep

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast, spro spin2,70 ve 2,40
    Favori Makine:
    shimano exage ryobi ekusima4000
    tebrikler aret.

8. adem1

adem1 adem aksoy

En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    ilginc bir av,nasil pisiriliyor bu yengecler,tereyaginda tavami yapiliyor.

9. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Kaynar suya canlı olarak atılıp haşlanıyorlar. Biraz canice..

10. stillborn19

stillborn19 Sezai

Favori Makine:
    Kamış:Linaffe,Captain,Remixon makina:Virax Charizma
    En İyi Avı:
    Sudak 3 kg
    buda yenirmi be valla korktum nedir bu böyle uzaydan gelmiş gibi duruyor tatlı su istakozu yem olarak kullanıyorum tatlı su levreğine onu bile elime almaktan iğreniyorum siz bunu yiyorsunuz valla helal olsun büyük cesaret :D

11. barisbasci06

barisbasci06 Barış

Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Hatırlamak zor..:)
    Of bee..Ne güzel çorbası olur onların.Gerçekten harikalar..

12. kaşıkçı

kaşıkçı FARUK

Favori Kamış:
    Hafif olsun kolum ağrıyor sonra. Reklama gerek yok.
    Favori Makine:
    O da hafif olsun. Çok dandik olmasın.
    En İyi Avı:
    Dardanel ton 3'lü paket
    En ilginç ve güzel av raporlarından biri olmuş, pavurya yakalayabilmek ise herhalde zor olmalı. Tebrikler, afiyet olsun.

13. octopus

octopus ali ışık

ben sadece en büyük kıskacını alıyorum.5-6 tane yetiyor zaten yemek için.koparttığım kıskaç sonra tekrar çıktığından yengeç hayvanını öldürmemiş oluyorum.önce suda sonra mangalda süper oluyor.afiyet olsun

14. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    Belgesel tadındaki bu rapor için tebrikler. İstanbul Boğazının istilaya uğramamış en tenha yerleri. Umarız böyle kalır... Belediye Başkanı dün 3. Köprünün geçeceği 50 kmlik bir bandı yapılaşmaya tamamen kapattıklarını söyledi.:D

15. simendifer

simendifer Sennur

Gerçekten çok güzel görünüyorlar. Bunları elimde tutabilir miyim bilmiyorum ama fırsatım olsa kesinlikle deneyeceğimden eminim. Yalnız bir şeyi merak ediyorum, daha önce tvde görmüştüm sanırım, yengeçleri canlı canlı suya atıp haşlıyorlardı ve hayvancıklar tizden çığlık atar gibi sesler çıkarıyorlardı, hala aklımdan çıkaramam. :(:( Siz nasıl pişiriyorsunuz bunları?

16. balikoltasi

balikoltasi Birol

Çok güzeller gerçekten. Bende çok severim pavuryayı.
    Ben önce derin dondurucuda biraz soğutuyorum, öldükten sonra haşlıyorum.
    Ama ideali canlı canlı suya atmak.
    Kolları tekrar çıkıyorsa kollarını alıp suya iade etmekte düşünülebilir aslında.

17. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Merhaba arkadaşlar,

Pavurya'yı pişirmek de yemek de alışkın olmayanlara garip gelebilir. Pavurya ve istakoz türlerinin temel pişirme yöntemi canlı olarak suda haşlamak. En iyi şekilde pişirmek için soguk suya konuluyorlar ve ısınmaya başlayan suyun içinde kendilerini kastıkları için kabuklarının içine su girmiyor. Hatta su ısınırken tencereden dışarı çıkmasınlar diye kapakları kilitlenen özel tencereleri vardır bunların. Ben bir anda ölmeleri için suyu önceden kaynatıp kaynamış suyun içine atıyorum. Bir saniye içinde renkleri kırmızıya dönüyor ve hemen ölüyorlar. Pavuryalar değil ama istakozlar pişirilirken tiz bir ses çıkartır. Bu hayvanın acı çekmesiyle ilgili bir durum değildir, sıcaktan genleşmeye başlayan kabuklarının çıkardığı bir sestir. Yengeç ve istakoz türlerinin beyni olmadığı için acı hissetmeleri söz konusu değildir, bu türlerin acı hissetmediği bilimsel olarak kesin şekilde ortaya konmuştur.

Pavurya'nin her yerinden et çıkar, içinden çıkan sarımsı madde kullanılarak sos da yapılır. Ziyan etmeden yiyebilmek için bunları öğrenmiş olmak gerekli. Önümüzdeki günlerde yemek tarifleri bölümünde Pavurya salatasının nasıl hazırlandığını anlatabilirim. Bu kabukluların etleri son derece lezzetlidir ancak içerdikleri yüksek protein ve kolestrol nedeniyle de sağlığa zararlıdırlar. Özellikle gut hastalığının düşmanıdır. Çok fazla yemekten kaçınmak gerekir.

18. simendifer

simendifer Sennur

Bu uzun açıklama için teşekkür ederim, içim biraz rahatladı ama yine de insan tam olarak kabullenemiyor bunu bir anda. Belki ileride alışırım bu yönteme ama şimdilik, içim biraz rahatlamış olsa da hala merhamet duygum biraz daha ağır basıyor. Yine de sizlere afiyet olsun elbette. :)

19. DrEjO

DrEjO Tamer

Bayılırım salatasına olsa da yesek bugüne kadar yediğim en lezzetli pavurya salatsı Büyük Kulüpte yapılıyor.

20. akrepkral

akrepkral y.faruk özkan

babam ufakken bize ok yedirmişti süper eti var tavsiye ederim