Arkadaşlar Teknelerde bulundurulması gereken can yeleği, can simidi gibi malzemenin tam listesini bir türlü edinemedim. Sahil güvenliğe sordum, ilgili mevzuatta yazıyor diye hiçbir şey ifade etmeyen bir cevap verdiler. Liman Başkanlığına sordum. O kadar çok yönetmelik, tamim vs var ki biz bile içinden zor çıkıyoruz dediler. İyi de biz nasıl çıkacağız işin içinden? Elimde bir liste var, duman kandili, işaret fişeği(paraşütlü), bilmem ne gibi birçok madde var, hepsini almaya kalksak, taşımak için bir de yedek teknesi lazım. İstanbul Boğazında seyreden bir tekne, sıkıntıya düştüğü anda duman kandiliyle kimi dumanlayacak, bunu kim görecek, telefon edip kıyıdan yardım çağırma kolaylığı varken, hala kırk yıl öncenin tekniği niçin gerekli, ya da gerekli mi? Lutfen bilenler söylesin, 8 metreye kadar boyu olan ve liman seyri yapan teknelerde bulundurulması mecburi olan teçhizat nedir? 1-Can simidi 2-Can yeleği 3-Yangın söndürme tüpü 4- 5-
Ekte ayrıntılı bilgi var. Ancak yelekler Yangın s.tüpleri vs teçhizat sertifikalı ve süresi geçmemiş olacak. ÖTB belgenizin arkasında da yazıyor sanıyorum. ÖZEL TEKNELERİN KAYDI, BELGELENDİRİLMESİ VE TEÇHİZAT DONATIMINA İLİŞKİN TEBLİĞ EK-4 Özel Teknede Bulundurulması Zorunlu Asgari Emniyet Teçhizatı ÖZEL TEKNEDE BULUNDURULMASI ZORUNLU ASGARİ EMNİYET TEÇHİZATI 1. Can Yeleği, her teknede seyirde teknede bulunan kişi sayısı kadar (balıkadam elbisesi giymiş kişiler için gerekmez) bulunacaktır. 2. Çocuk Can Yeleği, her teknede seyirde teknede bulunan çocuk sayısı kadar bulunacaktır. 3. Can simidi, tekne boyu 7 metreden ve sürati 7 deniz milinden az teknelerde aranmaz, tekne boyu 15 metreden az her teknede bir adet (at nalı şeklinde de olabilir) bulunacaktır. Boyu 15–24 metre arasında olan her teknede birisi ışıklı ve 20 metre savlolu olmak üzere SOLAS tipi 2 adet can simidi bulunacaktır. 4. Manyetik Pusula ile Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’nün öngördüğü şekilde Seyir Fenerleri, Siyah Küre, Kampana, Düdük ve benzeri teçhizat her teknede bulunacaktır. 5. Yangın Söndürme Tüpü; bir ve daha fazla motoru ve sabit yakıt tankı bulunan teknelerde, motor dairesinde veya motor kutusu dışında motor başına 1 adet 6 kg’lık; (kapalı güvertesi olmayan, takma motorlu ve taşınabilir yakıt tanklı teknelerde aranmaz). Kamaralı teknelerde her kamarada 1 adet 2 kg’lık, Kuzinesi olan teknelerde kuzine yakınında 1 adet 2 kg’lık bulunacak, sertifikalı olacaktır. 6. Radar Reflektörü, Tehlike bayrağı ve El Feneri her teknede bulunacaktır. 7. Pis Su Tankı; tuvaleti olan teknelerde bulunacak, kişi başına günde en az 2 litre x 2 günlük birikime uygun hacimde olacaktır. 8. Pis Su Güverte Boşaltma Flanşı; pis su tankı olan bütün teknelerde bulunacaktır. 9. Denize Çöp Atılmasının Yasak Olduğunu Belirten Levha; boyu 12 metreyi aşan bütün teknelerde bulunacak, herkesin göreceği bir yere asılacaktır. 10. Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kitabı (son baskı) ve Can Kurtarma İşaretleri Tablosu her teknede bulunacaktır. ÖZEL TEKNEDE BULUNDURULMASI ÖNERİLEN TEÇHİZAT: Yukarıda sayılanlar asgari teçhizattır. Denizde Can ve Mal Güvenliğinin sağlanması düşünülerek; tekne boyu, teknede bulunan kişi adedi, seyir bölgesi ve süresi değerlendirilerek, daha fazla teçhizat ile seyre çıkılması; teknede, ışıklı ve savlolu can simidi, paraşütlü işaret fişeği, el maytabı, duman kandili, hizmet botu, can salı, dürbün, balta, ayna, termometre, barometre, seyir haritaları, pergel, paralel cetvel, kalem, silgi, yangın battaniyesi, Denizde Canlı Kalma Elkitabı, Amatör Denizci Elkitabı, VHF ve/veya SSB telsiz telefon, GPS, RADAR, EPIRB ve SART cihazları, GSM telefon bulundurulması can ve mal güvenliği açısından önemlidir, önerilir.
Mahir abi siteminde çok haklısın ama ne yazıkki mevzuat öyle. 5,20 M Teknem var, sürati 7 mili geçtiği için can simiti bulundurmak zorundayım. Oda bütün baş üstünü kaplıyor. At nalı şeklinde olanlardan almak gerekiyor. Bu arada yazılmamış herhalde bir iki bilgide ben vereyim. Can yeleği ve can simitlerinin sertifikası olmak zorunda. Yangın söndürücülerin sertifikaları ise yer sene yenilenmek durumunda. İs kandili, paraşütlü işaret fişeği ve el maytabı kamerası olan tekneler için zorunlu. Ve bu üç malzemenin kullanım ömrü üç yıl. Üç yıl sonra tekrar almak durumundasınız. İmalat yıllarına bakılıyor.Kamara kavramıda ayrı bir muamma? Yarım kamara ve tam kamara ayrımı hakkında bir bilgi yok.
Yazmayı unuttum. Özel teknelerin donanımı hakkında Amatör Denizcilik Federasyonunun sayfasında ayrıntılı bilgi vardı.
Teşekkürler. Bu listeyi ben de biliyorum. Şimdi 4-5 metrelik teknede, can emniyeti için istenen malzeme, tam olarak ölüm tehlikesi demektir. Abarttım mı? Bu sayılanları nereye koyacağız? teknede adım atacak yer kalmayacak ve biz bunlara takılıp ya teknenin içine düşecek kafamızı yaracağız ya da seyir halinde denize düşüp... aa pardon, Can Kurtarma İşaretleri Tablosuna bakıp kurtulmanın yolunu bulacağız. Siyah küreyi sandalın neresinde barındıracak, neresine çekeceğiz? İşaret fişeğini atsak kim görecek, bunları gözetleyen birim mi var? Marmara'da kıyıdan açıkta motoru duran bir küçük tekne, işaret fişeğine güvenip nasılsa gelip bizi alırlar demiş, patlatmış fişeği, ne gelen var ne giden, tedbirli insanlarmış yedek bir fişek daha varmış onu da atmışlar , hikaye, kim görecek de gelecek? Sonra telefonla kıyıdan birini aramışlar, bir tekne gidip yedekleyip getirmiş. Sahil Muhafaza bunları sorduğunda, biz de gözetleme timiniz var mı diye soralım, yoksa fişeği kime atacağız, Allah muhtac etmesin. Bazı yönetmeliklerde de Liman Seyri, karasuları gibi ifadeler var, buna göre, teknenin de boyuna göre bazı şeyler istenmiyor ya da ilave şeyler isteniyor. Teknede kitap bulundurun diyor, bulundurdum, üç günde nemden haşat oldu. Başımıza bir iş gelirse açıp kitaba bakacağız ne yapalım diye.
Sizi anlıyorum ama burada şöyle bir zorunluluk var. ÖTB dediğimiz belge tüm dünyada geçerli bir belge. Yani uygun bir tekneyle uluslararası sulara yada okadar gitmeyelimde Ayvalıktan Midilliye gittiğimizde Midilli sahil güvenliği bu belge ve teçhizatı birebir istiyecektir. Yani bu techizat listesi birilerinin keyfine değil AB ve dünya standartları gereği asgari olarak hazırlanıyor. Nasıl ki artık arabalarda muayenelerde ince eleyip sık dokunuyor minnacık bir eksiklikte araba trafikten men ediliyor ise yakında benzer uygulamalar tekneler içinde getirileceği aşikar. Tekne su yapıyormu, motorda kaçak varmı, elektrik kabloları standartmı, eksoz varmı, lambalar tammı, ahşapta eskime varmı, fiberde incelme varmı, atık su tankı varmı, atık su tankının sertifikasının süresi geçmişmi, temiz su tankı su kaçırıyormu, temiz su tankına su koyunca tekne yan yatıyormu vs vs vs yüzlerce şey çıkacak ve artık bizim emektar tekneler yavaş yavaş hurdalıklara misafir olacak. Yani bunlar iyi günlerimiz. Bunlar olumsuz şeylermi? Bence kesinlikle hayır. Böyle düzenlemeler olmasa bizim kendimize çeki düzen vereceğimiz yok sanki. Barınaklarındaki yaşlı tekneler bira şişeleriyle, farelere yuva olmaktan böylece kurtulur belki. Tabiki bu dediklerim ÖTB li amatör tekneler için geçerli. Yeşil belgeli balıkçı tekneleri farklı standartlara bağlı. Onlardaki bulunma zorunluluğu gereken techizat da farklı. Ama ben o kadarını bilemiyorum.
Teknenizin boy ve hızına göre aranacak bütün emniyet cihazları ve belgelerin dökümü aşağıdaki linkte var. Bu liste bazılarına biraz abartılı gelmekle beraber geçen sene başlarında oldukça sadeleştirildi. Yani durum dahada vahimdi. Yukarıdaki yorumların bazıları hala eski liste doğrultusunda yapılmış. Örneğin boyu 7 m den kısa teknelerde siyah küre aranırken geçen sene iptal oldu. http://www.adf.org.tr/docs/ozel_tekneler_techizat_Belgeler20_04_081.pdf Yangın söndürücü, can yeleği, v.b. malzemelerin sertifikalı olması gerekiyor. Sertifikalar malzemenin alındığı yer tarafından düzenleniyor. Ayrıca yangın tüplerinin her yıl yada iki yılda bir ( firmaya göre değişiyor ) yetkili bir firma tarafından tekrar dolumunun yapılarak etiketlendirilmesi şart.