Boyun önemi var mı?

Konu, 'Kamışlar' kısmında phantomlord10 tarafından paylaşıldı.

1. phantomlord10

phantomlord10 GÖKHAN

Favori Kamış:
    Lineaeffe Seamaster
    Favori Makine:
    Silstar Vertex FD 780
    En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kg
    Merhabalar öncelikle,
    Kıyıdan yemli olarak kullanacağım surf takımı hazırlıyorum.Sadece klasik dip oltası olarak kullanılacak tıkımım.Boyum 1,83 kilom 90, almayı düşündüğüm
    kamış 3,90 cm http://www.avmarketi.com/asp/product/5009/Lineaeffe-oyster-cast-kamis-3-90 ,
    makine ise http://www.avmarketi.com/asp/product/5093/OKUMA-ZEON-ZN65-MAKINE . 3,90 ile 4.20 arasında kararsız kaldım iyice. forumlarda baktığım surf kamışlarını genelde at-çek için kullanıyorlar,almayı düşündüğüm kamış boyuma ve kullanacağım avlanma türüne göre ideal mi yoksa 4,20 veya 4,50 olanı mı tercih etmeliyim? Anlattığım şekilde avcılık yapanlardan tavsiyelerini bekliyorum.
    Mono Misina kullanıyorum ,3 lü köstek halinde. Köstekler 28mm,kösteklerin bağlı olduğu beden 30mm ve ana beden ise 40mm , Avcılığı arttırması açısından inceltmeli miyim? kafi midir?
    Şimdiden teşekkür ederim ,SAYGILAR....

2. MELİH BOYACI

MELİH BOYACI MELİH

Favori Kamış:
    Lineaeffe surf mill 420
    Favori Makine:
    Okuma Trio 55s
    Abi bence 420 cm kamış iyi olur senin için.ben lineaffe surf mill kullanıyorum memnunum.Aynı zamanda 450 de kullanıyorum Captain diye bir marka.ama 420 yi tavsiye ederim

3. phantomlord10

phantomlord10 GÖKHAN

Favori Kamış:
    Lineaeffe Seamaster
    Favori Makine:
    Silstar Vertex FD 780
    En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kg
    4,20 1-0 önde :) teşekkürler melih ,birde açıklama yapsaydın neden 4,20 diye?
    kullanacağım yer ege denizi yani istanbul falan değil at-çek gibi düşünerek dememişsindir umarım. sağol

4. kayral

kayral Önder

Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Hemşerim sizinde muhtemelen Edremit Körfezinde avlanacağınızı düşünerek yorum yazıyorum.3.90 kısa gelir 4.20-4.50 sizin için 2side uygundur.

Kamıştan hiç anlamam ama imkanınız varsa makina olarak okuma blue hawk linkteki makinanızdan daha iyi olur.

köstek 25-28, beden 40-45, makina misinası 30 sanki daha avantajlı olabilir hemşerim, keyfli avlarınız olsun :)

5. phantomlord10

phantomlord10 GÖKHAN

Favori Kamış:
    Lineaeffe Seamaster
    Favori Makine:
    Silstar Vertex FD 780
    En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kg
    Aynen Önder edremit körfezi ortası olsun diyelim (ayvalık ile assos arası heryer).4.20 uygun diyorsun sen de , eyvallah. Bahsettiğin makina güzel ama o kadar ücret veremiyeğim şimdilik. 30 tl lik remixon kullanmıştım ilk zamanlar onunla bile bir yere kadar balık aldım.ucuz makina oldugu için bir yerden sonra teklemeye basladı.Sanırım okuma zeon65 işimi görecek kanısındayım.Umarım yanılmam.Benim önceliğim kamış boyu konusunda 4,20 şimdilik sizlerin sayesinde onde gidiyor .
    Ben hep hazırladığım takımlarda kösteklerden ana bedene doğru misina kalınlığını arttırıyorum. Sen beden olarak40-45 yapıyormuşsun. bunu da unutmayacağım.
    bilgilerin ve yardımın için teşekkürler.

6. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    boyum 1.78 kilom 75 kamışım 4.20cm memnunum sikinti cekmedim. 4.20 ve uzeri iyi olur ama bazi kamislar 3.90 olmasina ragmen 4.20 den iyi atabilir.

7. phantomlord10

phantomlord10 GÖKHAN

Favori Kamış:
    Lineaeffe Seamaster
    Favori Makine:
    Silstar Vertex FD 780
    En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kg
    4.20 olan kamışın kapalı boyunun 142cm olması tek sorunmuş yorumlarda gördüğüm. Taşıma problemi yaşayacağımı sanmıyorum. 420 cm ağır bastı sanırım.

8. DÜSSELDORFLU

DÜSSELDORFLU Boran RESNE

Selamlar ,,

Sevgili Gökhan, Kamis uzunlugundan önce neden surf kamisi almak istedigini söyleyebilirmisin ? Malûm "Surf Casting" At-Cek olayindan ziyade, beklemeli bir av seklidir ! Istanbul bogazi icin tercih edilme sebebi , literatüre girmeyen, nev'i sahsina münhasir sartlari olan bir denizde, agir takimlar icin , direncli bir kamisa duyulan ihtiyactir ! Is buradada bitmez, yine o sartlarin olusturdugu zorluklara uyacak bir makine seciminde,, cabuk uzagami bosaltsin, uzun uzun mu sarsin, hizlimi sarsin, yoksa bosaltmasi normal fakat agir devirli ve güclümü olsun fikirleri ,, karari zorlastiran faktörlerdir !

Ege sartlariysa farklidir !
    Deniz ve av sartlari daha cömerttir ! Yukardaki zorluklara rastlanmaz !
    O zaman neden AGIR FEEDER kamislara yönelmiyorsunda, surf kamisini tercih ediyorsun ? Sonra , hangi atar araliginda bir surf kamisi düsünüyorsun ? Birde bunu belirlersen, secim dahada kolaylasir ! Misal verilmesi gerekirse, 100 - 200 atarli 3,90M bir kamis, ayni atarli 4,20M lik bir kamistan daha serttir ! Kamislar sertlestikce mesafe devreye girer ! Mesafe devreye girince, oraya kadar atilacak sahte veya canli yem VE ONLARI TASIYAN DÜZEN ayri ayri problem olur !

Bütün bunlarin disinda, 1 kiloluk bir levregi , surf kamisiyla cekmis bir arkadasin ayni baligi , yine ayni atar araligindaki bir feeder kamisla cekmesini cok isterdim..

En iyisini bulmak dilegimle ,

9. phantomlord10

phantomlord10 GÖKHAN

Favori Kamış:
    Lineaeffe Seamaster
    Favori Makine:
    Silstar Vertex FD 780
    En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kg
    Yorumların ve detay soruların için teşekkürler Boran abi.
    1-surf kamış istememdeki neden erim. Kullandığım 3oocm lik 100-300 gr atarlı teleskobik kamış ile hedeflediğim mesafeye ulaşamıyorum.30-40-50 metrelerde kalıyorum.60-150 gr arası kurşun kullanıyorum.Bunları yemli dip olarak kullanıyorum( yem olarak boru kurdu,mamun,sülüna,sardalya) kullanıyorum. sülüna ve sardalyayı tek parça olarak kullandığımda ise yem ipi ile birlikte atıyorum.
    2-atar aralığı 60-150 gr arası kurşun kullandığım için yine bu aralıkta olmasını istiyorum.
    3- atış mesafesiyle ilgili olacak bu da. Misal lodos lu havalarda.kullandığım kamış ile balık tutmak tam bir işkenceye dönüyor.Atımı sorun. Hadi attın kamışı yere sabitledin ,bu sefer de 300cm oldugundan dalgalar misinayı kıyıya kadar getirebiliyor.
    Belirttiğim sartlara uygun siz ne önerirsiniz Boran abi? Sadece beklemeli av evet.

10. DÜSSELDORFLU

DÜSSELDORFLU Boran RESNE

Selâmlar ,

Sevgili Gökhan,
    Kullandigin 3M lik 100-300 atarli kamis, tatli ve tuzlu sularda cok agir takimlara ve baliklara hitap eden bir yapida.Kiyidan yapilacak atislardada kisaligi ve cok sert yapisiyla mesafeyi düsüren bir kamis. Kisa mesafede atilan takimlarda dalga hareketlerinin bol oldugu havalarda sahile cabuk dönerler.Zira kullanilan kursun cesidi bunu kolaylasririr. http://plombsdepechemer.jimdo.com/plombs-surfcasting/ linkinde görülen tiplerden kullanirsan önüne gecersin.

Gelelim kamis secimine..Ülkemizde görülen surf kamislar müsabaka amacli degiller! Yanliz bir ara , 3-4 yil önce,, Vercelli'nin Enigma'sini satilirken gördügümü hatirliyorum. Bunun disinda bir gelismeye rastlamadim. Ayrica,av amacli olduklari kadar , at-cek kamislari kadarda genis bir yelpazeye sahipler ! Yani , bütceden yana olan problem secimden yana yok. Yanliz ne varki, asil amacina uygun sartlarda kullanildigini söyleyebilmek biraz zor ! Bu nedenle eger "Ben amaca uygun takimlarla av yapacagim" diyorsan , secim icin buradan daha zengin bir kaynak bulamazsin.

Kullanmayi düsündügün agirlik arasinda 3.90M bulursan o'nu tercih etmeni önerebilirim. Zira 4,20si daha yumusak bir yapida olacaktir ! Yemli atislarda (Müsabaka atislari haric) SIRTTA yaratilan gücü kollar vasitasiyla kamisa iletiriz, o'nun calisma sekline görede güc, kamis ucundan itibaren baslayan bükülmeyle ve kamisa yayilma sekliyle hemen yahut gittikce cogalan bir siddetle ön düzeni firlatilir.

Bir baska husussa, parcali surf kamislarinin teleskopik olanlara tercih edilmeleri konusudur. Sayet, yapabiliyorsan, tercihini 3 parcalidan yana kullanmani öneririm. Ayrica, makineni sectiysen ve aldiysan, o makineyi düsündügün kamislarin üzerine monte ederek test edersen daha az yanilirsin ! Agirlik denge noktasina, önemi arkayami önce yattigina, makine yerinden topuga kadar kalan mesafeye göre , ideal pozisyonda tutus aninda kollar arasindaki acikliga, makine baglama yerinin hareketli olup olmadigina, hangi tip halkayla (SIC yahut Alconit) donatildigina, karbon olarak nasil bir malzeme kullanildigina (Ex.T24-T30) da dikkat edersin.

Bana gelince , surfu birakip asagida astigim linklerdeki 5 tane kamisi bizzat kullanmaktayim. (3 tanesi Izmirde, 2si Avrupa'da) Cogunluk 3,90M ve ayni kamislari, gerektiginde bircok tatli su avinada kolayca adapte edebiliyorum !

http://www.angel-domaene.de/SPRO-Berti-Bovens-Big-River-Pellet-Feeder-420==1126.html
    http://www.angel-domaene.de/Berkley-Cherrywood-Pro-2-423-Feeder==957.html
    http://www.angel-domaene.de/Shimano-Beastmaster-BX-Extra-Heavy-Feeder-13==11279.html
    http://www.angel-domaene.de/Angel-Domaene-ZX-Carbon-Feeder==1252.html
    http://www.angelplatz.de/details.php/p_id/ad0041/category_path/0_3868_3933/referer/shopping
    http://www.fishing-attack-shop.de/homepage/daiwa-procaster-heavy-feeder-3-90m.html
    http://www.zesox.de/Zielfisch/Friedfisch/Friedfischruten/Team-Daiwa-Heavy-Feeder-420-Angelrute.html

Umarim istifaden olur,
    Saglicakla,,,

11. phantomlord10

phantomlord10 GÖKHAN

Favori Kamış:
    Lineaeffe Seamaster
    Favori Makine:
    Silstar Vertex FD 780
    En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kg
    Boran abi,
    Paylaşmış olduğun konular için çok teşekkür ederim.Henüz makina ve kamışı almadım, internet üzerinden sipariş vereceğim büyük ihtimalle.Senin önerinin 3,90 olduğunu anladım.Parçalı surf kamış hiç düşünmedim ,siz "imkanın varsa onu tercih et" demişsiniz.
    Levrek avcılığı için 2,40 spin kamış kullanıyorum hali hazırda(parçalı), 15-40gr atarı var. Açıkçası güvenemiyorum parçalı surf kamışa (3 parçalı). parça sayısı arttıkça biraz daha hassas olmak gerekmiyor mu? ya da ben yanlış düşünüyorum.Ben o 3 parçayı büyük ihtimalle 5-6 parçaya ayırırım sanırım:) Verdiğin kamış örnekleri hep parçalı surf tipleri.Hiç kullanmadığım için ve de çevremde de kullanan görmediğim için düz mantık gittim sadece. Bir de abicim bütçe meselesi bunlar bayağı pahalı :))
    Sizin surf casting işinde prof. olduğunuzu tahmin edebiliyorum.Ben o kadar profesyonelleşmiyeyim abi, bizim prof laştığımız tek konu amatör balıkçılık olsun yeter :)
    Uzak atış için kamış boyundan girdik nerelere ulaştık,Boran abi ilgin ve alakan için teşekkür ederim.
    SAYGILAR...

12. MELİH BOYACI

MELİH BOYACI MELİH

Favori Kamış:
    Lineaeffe surf mill 420
    Favori Makine:
    Okuma Trio 55s
    abi at-çek için demedim,uzağa atış için dedim.450 lik kamış ta kullanılabilir ama taşıma sorunu olabiliyor ve kullanımı bazı insanlar için biraz daha zor gelebiliyor.Ama dersenki yer kaplaması önemli değil ve ben kamışı çok güzel kullanırım,o zaman 450 de düşünülebilir :) bi dediğim bi dediğimi tutmuyor gibi gelebilir ama durum bu :) ben hem 450 hem 420 kullanıyorum.balık biraz daha uzaktaysa 450(daha uzağa gidiyor.) biraz daha yakındaysa 420 kullanıyorum.

13. phantomlord10

phantomlord10 GÖKHAN

Favori Kamış:
    Lineaeffe Seamaster
    Favori Makine:
    Silstar Vertex FD 780
    En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kg
    Yorumlarınız için teşekkürler. 3.90 lık olanını almaya karar verdim.Umarım 4.20 olanı keşke alsaydım demem.

14. DÜSSELDORFLU

DÜSSELDORFLU Boran RESNE

Selâmlar,

Sevgili Gökhan,

Belirttigin 60-150 arasi agirliklar icin 3.90 seciminin yerinde oldugunu kullandikca göreceksin. Uzun kamis = Uzun mesafe yani ayni atarda iki kamisin, daha uzununu almak , daha uzaga atmak anlamini tasimaz ! (Bana kalsa 50-150 atarli kamisin 3.60M olani varsa o'nu alirim ;) ). Uzun olanin kullaniciya faydasi, biraz daha parabolik "esnek" oldugu icin,baslangictaki atis hatalarini gizleme ve örtme ile, kisa zamanda adapte olmayi ve kendimize olan güvenimizi saglamasidir ! Günün birinde daha sert bir kamisa gecersen (100/200 - 225 - 250 gibi) bu kamisla elde ettigin tecrübenin sana ne kadar faydali olacagini anlayacaksin.

Trofeli avlar esliginde , iyi günlerde hayirlisi olsun..