Selam Yazları her hafta sonu, yazlığa gitmeyi ve avlanmayı iple çekerim, ama her seferinde bu gidişlerde bir şekilde istediğim zamanda sahilde olamam, yok şu unutuldu, yok bunuda hazırlayalım, velhasıl geç kalacağımı bilmenin stresi, ve bütün bu angarya ile meşgul olmam gerekliliği, gerildikçe gerilirim . Gidersin hava kararmaya yakın, tam balık zamanı, iyide yem yok, haydi ışıldak kepçe limana bir çuval dolusu zaman çöpe, akşam balığı kaçtı. Bu hep böyle. Geçen hafta da aynı senaryodan sonra aklıma tavuk göğsü geldi , denersem ne kaybederim, hadi oğlum markete tavuk ğöğsü almaya, ve biraz forumları karıştırdıktan sonra şöyle ağzıma layık, doğru ağzıma layık bir yem hazırlamaya giriştim. Hani sahte alırken ilk önce biz beğeniriz ya sanki biz yiyecekmişiz gibi, bu da öyle bir şey.. Yeme gelince, tavuk göğsünü azar azar tuzladım, suyunu attıkça hem altındaki kağıt peçeteyi değiştirdim hem de biraz daha tuzladım, ( gazete kağıdı kullanmadım zira mürekkep kokusunu olduğu gibi üstüne alıyor ) ta ki bir süre sonra üzerindeki tuz ıslanmamaya ve su bırakmamaya başlayıncaya dek, asla güneşe ve esintiye maruz bırakmadım ki çok sertleşmesin, üzerindeki tuzu sıyırarak temizledim. Daha sonra maket bıçağı ile 6 cm boyunda ince ince doğradım, yaklaşık bir kibrit çöpünden biraz daha kalın, belki 1mm daha fazla. Bende minik çapari koymak için poşetler var, bu poşetlerden her bir tanesine yaklaşık 10 ar adet koydum, ve en önemli noktası, kısık tan aldığım karides aromalı sardalye yağından üç beş damla ( hepsine bulaşacak kadar ama poşetin içinde birikecek kadar değil ) içine koyduktan sonra, poşetin içindeki havayı mümkün olduğunca alarak ağzını kendi fermuarı ile kapattım, poşeti hafifce mıncıklayarak yağın bütün parçalara bulaşmasını sağladıktan sonra bunları buzluğa attım. Tavuk suyunu attığından ve buzlukta donma sürecinde etrafındaki sıvıları üzerinde toplama eğilimi göstereceğinden tavuğa yağı emdirmenin bence en iyi yolu bu olmalı diye düşündüm ki yanılmamışım, tavuk silikon gibi oldu. Yaklaşık bir hafta buzlukta kaldı ( aylarca kalsa da kullanılabilir bir yem oldu bence ) bu hafta yazlığa giderken yanıma aldım ve denedim, üç takım var suda, birinde teke, birinde kum kurdu birinde benim yem, sabaha kadar benim yemle 12 adet balık aldım ki balık çok azdı, diğerlerine vuruş dahi olmadı. Gerçekten çok mutlu oldum. Tuttuğu balıklar, mırmır ve ispari idi o gece, zaten başka birşey de olduğunu sanmıyorum. Ve hala inanamıyorum, bu hafta yine deniyeceğim..Şimdi ekstradan bir de gıda boyası ile renklendirmeyi düşünmekteyim, kırmızı, kahverengi, turuncu tonları.. Bu yemi gündüz denemedim, aklıma gelen tek açıklama gece kokunun diğer yemlerden daha baskın çıkması olasılığı..Kesinlikle böyle bir sonuç beklemiyordum, inanın hala şaşkınım ... Rasgelsin
yukarda bahsedilen olayda belirtilen yerden pek fazla bişey anlamadım.. bu olayı güzel bir şekilde anlatacak birileri varmı acaba.. cevap için şimdiden teşekkür ederim.. bu arada güzel tarif ve güzel av olmuş.. resim de isteriz. avlarında devamını dileriz. tebrik de ederiz...
Haklısın , Kısık, yani namı diğer alba shop. Bu firmada ( muhakkak başka firmalarda da benzerleri vardır ) muhtelif şişelerde, kalamar aromalı, karides aromalı balık yağı satılıyor... Umarım yeterli açıklama olmuştur...
Ersan bey tebrikler, İnsan kendi hazırladığı takım ve yem ile yakaladığı balıktan bir başka mutluluk duyuyor... Ayrıca aktarımınız da süper kendim hazırlamış kadar oldum yemleri...
Doğrudur, tuzlamadan aynı işleme sokmak ta iyi sonuç verebilir, sadece tavuk göğsünü geçmiş zamanlar da denemiş fakat ne yazık ki sonuç alamamıştım. Birşey dikkatimi çekiyor sadece, gördüğüm kadarı ile akdenizde av konusunda çok becerikli bir yem olduğunu duyuyorum, fakat marmarada bu biraz zor.. Acaba diyorum akdenizin bir hayli tuzlu olması tuzlamaya gerek bırakmıyor olabilirmi? suya girdiğinde fazlası ile tuza maruz kalıyor zaten... Şaka bir yana marmarada sek tavuk etini ben yediremedim açıkçası...
Güzel yöntem. Tebrikler. Uzun zamandan beri benzer bi şeyi denemek benimde aklımda. Giden olursa dener ve sonucunu yazarsa sevinirim. Tavuğun taşlığı acaba nasıl olur? Hem sert hemde renkli.
hocam akıl vermek haddim değil ama o hazırladığınız poşetlerden bir tanesinin içine ince ince doğranmış birkaç parça sarımsak atın ve birde öyle deneyin derim. kolay gelsin.
akdenizde alanya da biz 90 lardan beridir kullaniriz önemli olan gözlem yapmatir..bir defasinda tuzlu etle yakalamak sonuc veriyor diye surekli tuzlamaya gerek yoktur...baliklar sonucta yakladiklari yemleri tuzlayip kurutup yemiyor yem ne kadar taze ise o kadar makbul oldugu icin ben kasaptan aldigim tum tavugu avlakta parcalar kullanirim but ve gugusun ust kisminda zarli etin siki oldugu yer en guzelidir söyle bir deneyimi anlatayim örnek 1: 4 arkadas mercana gittik gece avi ve sabah dönecegiz amacimiz mercan ve tonga mercan avlamak..tum takimlari ben yaptim,köstek uzantisindan igne no su na kadar hepsi ayni ve ava gitmek icin hazirlandik.arkadaslar arasinda ne yem kullancaz diye sorular basladi iki tuzlanmis tavuk eti getirmis bana sende ne var diye sordular bende yem almadigimi ve tuzlanmis eti kullaniyacagimi söyledim onlar nedenini sordu bende anlattim ama inanmadilar ve avlaga gittik ben taze etle atcek yaparken onlar burus aliyor ama ya yem gidiyor yada ignede hala bekliyor ben ise bir iki bir iki kovayi doldurdum..bu cok bsit bir örnek deneyenler bilir ve kisiye göre degisir bu tur seyler cunku herkes kendine göre en iyisini bilir velhasil egede avlanmadigim icin birsey diyemem cunku balik alistigi yeme devam eder yeni yemlerdede secici ve urkek davranir örnek 2:biz kefali alanyada ekmekle avlariz yakinimizda bulunan gazipasada ise ekmek ve sardalyeyle
o kadar akdenizde yasadin Timur abi tavuk gögsu ile sorgoz tutulmasini görmek icin taa portekize mi gittin gelseydin bizim limana ana yem bunlar tavuk gogsu-ekmek
Mustafa, ( umarım bu hitap şeklimden rahatsız olmazsın ) Ben marmara da avlanıyorum, benzer bir şekilde benim de '' bak benim gibi yaparsan'' gibisinden bir yaklaşım sergilemem ne kadar doğru olur, çünki akdeniz ve ege de avlanmadım, fakat arada farklar olabileceğini atlamaman gerekli diye düşünüyorum. Belki, istersen şunu da dene diyebilirim. Yine hatırlatmamda fayda var, marmarada sek tavuk göğsünü ben yediremedim şimdiye kadar, ve senin hikayendeki örneklemen marmara da olsaydı, demek ki ben beceremedim deyip bu hafta ısrarla sade tavuk göğsünü deniyor olurdum. Bu konuyu neden açtım biliyormusun, marmaranın kuzeyinde bu siteye üye arkadaşlardan tavuk göğsü kullanarak randıman almış kaç kişi vardır ve neler yakalamışlardır? ben dahil bildiğim kadarı ile çok kısıtlı ve büyük bir oranda hayal kırıklığından öteye gitmemiştir tavuk göğsü, eminim bu arada birçok varyasyon denemişlerdir. Fakat akdenizde durum tam tersidir. Tuz konusunu şöyle açıklarsam sanırım daha yerinde olur, benim amacım tuzla tavuk göğsünün sıvı oranını düşürerek boşalan liflerin yağı emmesini sağlamak, bu şeker olabilir, soda olabilir, mikrodalga olabilir vs..yoksa balıkların tuzlu sevip sevmediklerine dair bir duyumum yok. Yazımda elde ettiğim yemin kuru değil, tam tersi silikon formunda olduğunu da belirttim, iğneye takılışı ve direnci çok iyiydi... Örneğin biraz sarmısak, hiç denemedim ve muhakkak denerim, teşekkürler.
tavuk eti zaten olduğu gibi kullanılan birşey değil. kokunun etkisini bilemem ama biz antalyada mercen-izmarit-barbun-mırmır aklına ne gelirse hepsi için tavuk göğsü kullanırız. ayrıca buzlukta tutmanada gerek yok. ben takım çantasında tuzlanmış tavuğu haftalarca taşırım. ama tuzla işlemini iyi yapmak lazım. işlem sonunda tavuk eti turuncuya yakın bir pembe bir renkte ve sertçe lokum kıvamında ise ok kalite yem olmuştur.
Ozan, Buzluğa atmamın amacı yağı emmesini sağlamak, bu biraz teknik bir konu, Donmanın etkisiyle doku yapısı bozulur ve et iyice süngerimsi bir hal alır, yağı veya etrafındaki sıvıyı daha homojen emer, aksi taktirde yağın içinde aylarca bekletmeniz gerekir. Buzluğun hikayesi kısaca bu...
Abi mükemmel bir yem tarifi olmuş.Değil balıların benim bile iştahım kabardı.İlk fırsatta deneyeceğim.