Bu Balığa Dikkat ! ''Trakuna(trachunus,draco)

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında Amenthalas tarafından paylaşıldı.

1. Amenthalas

Amenthalas Aytaç

Favori Kamış:
    Okuma Safina X 270 10-35GR
    Favori Makine:
    Shimano Zeric 2500F
    En İyi Avı:
    Ben Onu Çoktan Kaybettim,Diğerleri Avuntu...
    Trakunya (Trachinus draco) (İng. Greater weever)
    Trakunya, Türkiye sularında yaşayan ve dikenleri en zehirli balıklar arasında yer alır. ''Dragana'' ve ''çarpan'' olarak da adlandırılır. Kum trakunyası (Trachinus araneus), aynı ismi taşıyan trakunya (Trachinus radiatus) ve varsam (Echiichthys vipera) adlı üç türü daha vardır. Trakunyanın ortalama boyu 15-20 santimetredir. Kum trakunyası ise biraz daha iricedir, boyu 40 santimetreyi bulur. Buna karşın 10 santimetre uzunluğundaki varsamın boyu ise oldukça kısadır.
    Trakunya, kumlu ve çamurlu zeminlerde yaşar. Vücudunu kumun içine gömerek hem rakiplerinden hem de avından saklanır. Gayet çevik ve sert yapılı bir balık olduğu için kuvvetli kasları sayesinde, üzerinden geçen avına atlayarak kolayca yakalar. Avcı bir balık olan trakunya, balık yavruları ve karidesle beslenir.
    Sinarit ve levrek gibi kendisini yemek isteyen balıkları, açık tuttuğu ve zehirli olan sırt dikenlerini batırarak öldürür.
    Beyaz bir eti olan trakunya aslında lezzetlidir. Kafası ve zehirli sırt dikeni kesilip atıldıktan sonra kalın olan derisi tulum gibi çıkarılır. Tavası ve haşlaması lezzetli olur.
    Çok zehirli dikenlere sahip olan trakunyanın avı hemen hemen hiç yapılmaz. Trakunyanın zehirli dikenleri, ilk tedavisi hemen yapılmazsa, sinirleri zedelediği ve hücreleri öldürdüğü için amatör balıkçının sakat kalmasına bile neden olabilir.

2. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Çarpilma durumunda kelime-i sahadet getirilmesi tavsiye edilir bunuda ben ekliyim :D

3. yolcu42

yolcu42 Yakup IŞIK

En İyi Avı:
    11,5 kg aynalı sazan
    Arkadaşlar sade bu balıkmı tehlikeli ?

Tehlikeli olan balık türlerini bilen arkadaşlar bu konu içinde eklerse bizde bir şeyler öğrenmiş oluruz.

4. balikoltasi

balikoltasi Birol

Trakonya ve İskorpit dikenleri zehirli balıklardır, trakonyayı mümkünse hiç ellemeden iğneyi kesip suya atın, iskorpiti ise ağzından tek hamlede sıkıca tutup iğneyi çıkarabilirsiniz.
    Trakonyanın tanınması kolaydır, yakalandığı an sırt yüzgecinin dikenlerini açar, bu dikenler siyah renklidir ve hemen dikkat çeker.
    İskorpit trakonyadan daha az tehlikeli olup onun kadar fazla zarar vermez.
    Herhangi bir iğne batma durumunda yaraya hemen amonyak sürülmesi gerekir.
    Ayrıca trakonyanın iğnesi batarsa sıcak uygulamasının faydalı olduğu söylenir. Dayanabildiği kadar sıcak suya tutmak veya sigara izmariti yaklaştırmak gibi...

Not: Bu balıkları bazıları ayakla ezip öldürmeye çalışır, bunu yapmayın derim yazıktır, iğneyi kesip suya geri iade edin.

Son düzenleme: 16 Haziran 2011
  5. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Aşağıdaki linkte konu başlığı Trakonya ancak devam eden sayfalarda diğer türlere ait bilgiler de mevcut.

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=8374

6. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Daha önce tehlikeli deniz canlılarımızın olduğu bir konu açmıştım ama fotoğrafların bazıları artık görünmüyor, güncellemek lazım..

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=31864

7. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Deniz çıyanı

Poliket sınıfından bir türdür ,Poliket(polychaeata)

Deniz çıyanı ın en büyük özelliği çöpçü ve leş yemesi dir Vücudu çok ince saç kıllarına bezeyen tüylerle kaplıdır bu tüyler zehirlidir (Yukarıdaki resimde görünen beyaz tüyler)

insan derisine temas ettiğinde uzun süreli yanma hissi verir zonklama ve acı hissi oluşur.. İlginç yapısı asexuel olarak üreme özelliklerivardır . ayrıca vücudunu bölerek 2 ayrı solucan olabilirler.. denizlerde ki durumu başta Akdeniz olmak üzre ..Egede de bulunur.

Renkler yeşil kahve arasıdır.. baştan aşagıya enlemasine çizgileri bulunur boylar 12 cm ye kadar uzar . taşlık yerlerde bulunur eger ortam müsait ise posıdonıa çayırlarındada olabilir.

Kıyı avcılıgında tutugumuz balıkları suya bıraktıgımızda muhtemelen çıyan saldırısına ugrayabilir ve livarın üzerinde eger çiyan görürsek çok dikkatli bir şekilde bunu ordan almak gerekir ve dahi dolaştıkları yerlerde tüylerini bırakmış ta olabilirler

olası bir çıyan temasında gözle görüldüğü kadarı ile dikenleri ayıklamak gerekir zarar görmüş bölge kesinlikle ovalanmamalı
    pratik bir yol , agrıyan bölgeye ambalaj bandını hafifçe yapıştırıp çekersek ince tüyleri deriden ayırmış oluruz.

İlk anda bölgeye sirke - alkol - amonyak uygulamakta fayda vardır dayanılmayacak derecede acı olursa Doktora başvurup kortizon benzeri ilaçlar uygulanır.

8. Babadan05Oğula

Babadan05Oğula bilal

En İyi Avı:
    rus kefali 2.5kg
    çok teşekkürler bu bilgileri bilmiyodum sağlun oltaya takılırsa artık dikkatli oluruz

9. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    yahu Amenthalas kardeş, yaşına göre çok şey biliyorsun, maşallah, allah nazardan saklasın, faydalı bilgilerinin devamını bekliyoruz, teşekkürler.

10. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
  11. aydemirler

aydemirler xxxx

malasef konuyu bu trokonya beni soktuktan sonra gördüm.

datça'da mayıs sonlarında dip oltama bu balık takılmıştı.(sübyeye)

oltayı bir hevesle çektim sonra

tüh gelincik gelmiş deyip elimi balığa atmamla sokması bir oldu.

ilk başlarda aynı sokkanın acısı gibi geldi fazla umursamadım

sonra evde hala acı devam edince

netten bir araştırayim dedim

komaya girenleri,felç olanları,denize girerken ayağıyla basanları,zehiriyle bilmem kaç bin fareyi öldürdüğünü,sırtındaki 3 siyah dikenin çok zehirli olduğunu okuyunca

apar,topar acile gittik

dr'lar netten araştırırken,oradaki bir adam trokonya değildir o soksa acısından kıvranırsın,elin davul gibi olurdu filan dedi,kendisini zamanında 2hafta hastanede kalmış.

balığı detaylı anlattım,adam o zaman sırtındaki 3 siyah dikene denk gelmemişsin dedi

sonrasında iğneyi yedik ve eve geldik :)

12. byYES

byYES Emir Sert

10 sene kendisiyle bizzat tanışma şerefine nail olduğum bir balık türüdür.Balıkesir Örende kıyıdan denize girerken üstüne bastığım sonrasında hastanelik olduğum ve sayesinde bilimum iğne yediğim sevgili trakonya.Allahtan yanımda deniz subayı bir enişteye sahiptim ki eve döndüğümde bir an önce hastaneye gitmem gerektiğini söylemişti :).Ayak parmağımın ne kadar büyüyebileceğimi bana göstermişti bu balık.Yaşattığı can acısının yanında halen kıyıdan denize girmeye tırsarım.Balığa çıktığımızda da kör olasıca gelir beni bulur ama lezzeti bambaşkadır.Açık denizde vurulursanız soktuğu yere bir arkadaşınızı işetmenizi tavsiye ederim tabi yanınızda amonyak yok ise ardından hastaneye gitmek ilerde sıkıntı yaşamamanız için iyidir.

13. adem1

adem1 adem aksoy

En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    keske lezzetli oldugunu yazmasaydiniz :D Yakalayanlar denize atmadan once istahla bir kere daha dusunecek...

14. Babadan05Oğula

Babadan05Oğula bilal

En İyi Avı:
    rus kefali 2.5kg
    istinyeye balık avına gitti oltamı çekdim bu zehirli balıkdan çıkdı tabi forumdan bilgiliyim iyice emin olmak için abiye sorduk oda dediki:bu balıklar zhirli dedi. babam çıkartırken eline batırdı allaha şühür bişey olmadı sızllamış ve şişirmişdi elini arladaşlar eğer fikeni batarsa sankına kanamayı durdurmayın zehir dışarı akar kanla beraber rasgele...

15. @t@m@n

@t@m@n Ataman

Selamlar.Geçen yıl Vakıfköy sahilinde kıyıdan benim oltama 15 cm kadarlık birtane geldi.yanımda duran "cankurtaran"(!!!) arkadaşta ilk defa oltada balık görünce, ben ne olduğunu anlamadan "ben tutarım" diye atılmasıyla elinden çarpılması bir oldu.

16. Small hunter

Small hunter özgür sungurtekin

Favori Kamış:
    Silver star horizon
    Favori Makine:
    Remixon sunny 5000
    En İyi Avı:
    Yarım midye kabuğu
    Abilerim bu trakonya ve deniz çıyanının zehirleri öldürürmü iskorpitinki öldürmüoda.

17. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    bünyeden bünyeye farklılık gösterir. sonuçta protein bazlı bir zehire sahiptirler. iskorpit çarpmasından öleni daha duymadım sokulan yerin çok zonkladıgı ve acı verdiğini durmuştum. kumburgazda denizde girerken trakonyanın ustune basan bir abinin kıyıya çıkarıldığında kesin bacagımı kesin diye feryat ettiğine şahit olmuşumdur. felçe kadar götürdüğü vakalar çok olmuştur. çarpılma anında sıcak kompres ve amonyak tatbiki ( en kötü ihtimal üzerine işemek ) acıyı ve zehrin etkisini azalttığını biliyorum. özellikle trakonyanın leşinin dahi zehir aktarabilme özelliği vardır

18. 29519

29519

Arı sokunca bile ölen insanlar var. Asıl tehlike alerjik şoktur. Bu yüzden çarpılma sonra paniğe kapılmamalı ve ne olursa olsun en yakın sağlık ocağına veya hastaneye gidilmelidir. Sonuçta zehirin kendisi değil vücudumuzun bu zehire karşı geliştireceği tepki bizi öldürebilir.
    Anaflaktik Şok

19. Small hunter

Small hunter özgür sungurtekin

Favori Kamış:
    Silver star horizon
    Favori Makine:
    Remixon sunny 5000
    En İyi Avı:
    Yarım midye kabuğu
    İkinizede teşekkürler.