Zonguldak-Çaycuma Filyos Çayında tuttuğum balığın fotosu asağıdadır.Fakat balığın ne olduğunu bilmiyorum,isim olarak söylenen çay balığı fakat ben tam adını öğrenmek istiyorum.Yardımcı olurmusunuz?
Siraz balığı(capoeta sp.)AĞ,serpme,tırıvırı,çarpma ,ELEKTRİK,dinamit ve el ile yakalanır.Çok nadir zamanlarda iğneli takımlarla tutulabilsede,Oltacıların pek tanımadığı bir balıktır.Filyosta hala yaşamını sürdürebilmesine sevindim.Tırıvırıyı ilk olarak filyos çayında kullanılırken tanımıştım.Çoluğu çocuğu,eniği enceği savurup duruyordu çay boyunca.On yıldan fazla olmuş, keskin karadeniz zekasının ürünüdür deyip,tebessümle seyretmiştim.Meğer ülke sularının en büyük belasıymış.İcad edenin gözlerinden öperim...
Ortaokula giderken Melen çayı yakınında bir akrabamda kalırdım. Köyün delisi diye bakılan biri hergün bu balıklardan bir dizi çalıya takar gelirdi. Onun kadar kimse de tutamazdı. Nasıl tutuyorduysa artık. Halen de Melen'de rastlanır. Yöresel olarak sarı balık deriz.
bu balık, bizim bıyiklı dediğimiz tür, şimdiye kadar 2çeşidine rastladım, melende klasik olarak şamandıralı takım şeytan iğne sistemi ile ciğer takarak avlarız, daha çok akıntılı yada ufak taşlık yerlerde olur. akıntı bitimlerinde de güzel sonuç verir, dargın, bekir, bizim yörede(DÜZCE) ise melen sarısı ve bıyıklı olarak adlandırılır. siyah desenli olanı bu,
Balık siraz balığı,bıyıklı değil.Bıyıklı,konik kafası ve bıyıklarıyla farkını belli eder.Sirazın iç kısmı siyah bir zarla kaplıdır,bıyıklıda zar beyaz yada şeffaf olur.
Bu balık ne kasna nede şiraz.Orjinal adı eğrez balığıdır.Bölgeden bölgeye hatta aynı çaydan veya dereden geçen suyun kenarında iki köy arasında bile farklı söylenir ismi mesela(Kütahya Tavşanlı'da) Alay balığı deriz biz.sürü halinde dolaşıp avlandığı için.Farkederseniz pulları incedir.burnuda öne doğru çıkıtır.Tutması çok zordur fakat çok zevklidir.Türleri de mevcuttur.Yüzgeçleri kızıl olana kızılkanat deriz biz biraz daha karnı tombul olur.%100 eğrez balığıdır.Eti lezzetlidir.Kılçığı kasnadan yarı yarıya azdır yağsızdır.Sert bir balıktır.İlk görülen resime Alay ikinci resimdekine de kızılkanat deriz biz.Aslı Eğrez balığıdır.
CHUB yani kasna ile DACE yani Sirazin bariz farklarindan birisi agiz yapisidir ki bu kesinlikle Kasna degil. Siraz yani DACE olmasida mumkun degil cunku agiz yapisi daha dipte beslenen bir balik belirtisi, BARBEL yani Biyikli veya Kum baligida degil cunku bunun biyiklari olmadigi gibi kuyruk yapisi farkli ve Barbel in Torpido goruntusu yok..Bu Balik yukarida belirtildigi uzere EGREZ baligidir.Rengi ilede Kasna olmasi mumkun degil.
Merhabalar. Biz buna elazigda kendi köyümüzde şüşlü diyoruz bende burda ismini öğrendim. Oltaya ve serpme ye çok zor takılır. Elle akıntının bol olduğu yerde yakalariz . Malesef bilinçsiz av ve baraj sonucu nesli yok olmak üzere.