bu balığın cinsi nedir?

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında fixahmet tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    biz bu balığı, bizim köyden geçen ırmakta mayıs-haziran aylarında yakalayabiliyoruz. tıpkı somonlar gibi akarsuya karşı yüzmeleriyle bilinirler bizim yörede. Yöresel adı "köşet" olan bu balığın, acaba literatürdeki adı nedir? üstadlarımızdan yorumlarını ve bilgilerini bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim...

2. hauki

hauki mustafa cecen

Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    resimde cok fazla balik olmasi isi karistiriyor biraz ama tahminimce karaburun veya lerkit baligi olabilir ama en iyi cevabi ''karayel''Yakup hoca verir diye dusunuyorum..

3. ilkay882

ilkay882 ilkay

Favori Kamış:
    fenerbahçe...
    En İyi Avı:
    deniz kızı
    levrek gibi ama..

4. Bizim buralarda kızılkanat diyorlar..ama pekçok farklı isimle anılmakta

5. simendifer

simendifer Sennur

Lerkit balığı biraz daha füze gibi sanki. Bunlar daha yassı. Ama karaburun olabilir. Daha önce Yakup hocamızın verdiği fotoğrafı ekliyorum.

Yine de sizinkilerden hala emin değilim. Çünkü fotoğrafta çok balık var, birbirine benzeyen çok tür olduğu için, böyle balıkların çok olduğu fotoğraflarda ayırt etmekte zorlanıyorum. Zaten çok çok anladığım bir şey de değil.

6. antepli

antepli Mustfa

Favori Kamış:
    Sportex, D.A.M, kabon kamis, Daiwa,D.A.M Quick rolle
    Favori Makine:
    Dam Quik, Freilauf, Cormoran, Zebco , Schkeapear ve diğerleri
    En İyi Avı:
    Turna 105 cm, 7,3 kilo, sazan 9.5 kilo
    http://www.balikturleri.com/gol_ve_baraj_baliklari/baliklar/egrez/egrez.html
    EGREZ BALIGI Olmasi gerekiyor buraya bakin karari sizler verin!!!!

7. simendifer

simendifer Sennur

Evet eğrez de olabilir. Aslında fotoğraf daha iyi olsaydı, yani en azından tek bir balık fotoğraflanmış olsaydı, sanırım daha rahat bulabilirdik. Eğrez balığının sidikliğinin oradaki yüzgecinin ucu hafif siyah oluyor mesela. Ama bu balıklar biraz karman çorman, o yüzden ayırt edemiyorum.

Aslında bende bir fotoğraf var, sanırım aynı balık ikisi. Kırmızı yüzgeçli balıkları bir türlü ayıramadığımdan, altlarına hep latincelerini yazarım. Ama en zeki !!!! anlarımdan birine denk gelmiş sanırım, diğer balıkların hepsinin altına latincelerini yazmışım, bununki yazmıyor. :):) (Yakup hocam kulaklarımı çekecek.)

Fotoğraf da bu arkadaşlar...

8. Daha öncede bu konunun aynısı açılmıştı orayada baksaydınız keşke bunun adı kızılkanat o konuda daha çok bilgi var.Aramadan bulabilirsiniz.

9. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    emreciğim. henüz 15 yaşındasın gördüğüm kadarıyla. bu da demek oluyor ki, ben 7 yaşında balık tutmaya başladığıma göre, sen doğmadan 7 yıl önce ben balık tutuyordum o ırmakta:) :) şükür olsun bu uzun dönem boyunca bu balığın kızılkanat olmadığını öğrenecek kadar tecrübem oldu nacizane;)

ilginden dolayı teşekkür ederim...

10. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    ahmet kardeş biz bu balığa karasırt veya kumcu diye bölgesel bir isim takmıştık malesef ben bilimsel ismini bilemiyorum :( vakti zamanında ömerli barajında ve bu barajı besleyen derelerde bol miktarda vardı ama bu balık tebliğlerdeki diğer balıklar arasına girip kişi başı 5kg ve sazanla aynı avlanma dönemleri uygulanmaktadır sen bu balıkları yumurta dökmek için dere üstlerine doğru ilerlerken yakalamışsın benim asıl merak ettiğim siz bu balıkları nasıl bir düzenekle ve yem olarak ne kullanarak yakalıyorsunuz:confused:

11. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    değerli aytekin aabiciim. 4-5 ay öncesine kadar tebliğlerden felan haberim olmadığı için av zamanlamasını yanlış yapmış olabiliriz. ama kg limitini aşmamışız en azından:eek: 5 kişiydik bu balıkları tuttuğumuz gün. tek iğneli şamandıralı takım kullanıyoruz, her zamanki gibi(köydeki ırmakta). solucandan başka da yem kullanmıyoruz şamandıralı takım atarken. özellikle günün belli saatlerinde yeme akın eder bu balık. yem takmayla yetiştiremediğimiz olur bazı zamanlarda.
    bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim... bir ekleme, yaz boyu bu balık mevcut ırmakta, fakat en çok mayıs haziran aylarında oluyor.

12. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    İnanın tek bir balığa odaklanıp tür tespiti yapamadım. Özellikle ağız-burun bölümü türün tespitinde önemli.
    Ama davranışı levkid balığını andırıyor. Göllerde yada akarsuların aşağı ve durgun kesimlerinde yaşayıp yumurtlamak için yukarılara göç eder. Bu nedenle Bafra balık göllerinde bu balığa "dere balığı" derler.

13. sofi-5454

sofi-5454 Metin

Favori Kamış:
    REMİXON VE KARBON ÇELİK SOPA
    Favori Makine:
    DAİWA,REMİXON
    En İyi Avı:
    TURNA 3KG.
    :)

ARKADAŞLAR BU BALIK TAMAMEN KIZILKANAT BAŞKA YORUMA GEREK YOK BEN 22 YILDIR TUTUYORUM

14. TheCloUd_Bursa16

TheCloUd_Bursa16 Özkan küçüK

Favori Kamış:
    Remixon KING 50
    En İyi Avı:
    Turna 8 kg, 8 kg SazaN
    kızılkanatta sazansıgiller familyasından olduğu için bazı sazan familyası içerisindeki türler(levga, levkit, eğrez vb) ile birlikte karma bi melez üreme gösterebilmektedir...kızılkanatların en belirgin özelliği yüzgeçlerinin kızıl olmasıdır...ama ağızı altta değil tam olarak ön tarafta bulunmaktadır...eğrez,levga ve levkit balığının ise ağzı dipte yemlendiği için ön çenesi alt çeneye göre biraz daha uzundur ve altta gibi gözükür...yani bnmde dememle bu balık(BENCE) Eğrez Balığı...biz buna burda(Bursa) Levga deriz...yüzgeçleri bazen renksiz ve kızıl olarak değişmektedir...kimsennin kafasını karştırmak istemem bu sadece yapmış olduğum avlar sonucu topladığım bilgiler bütünün bi parçasıdır...ama yanılıyo da olabilirim...

ve burada olmadık yere tartışma yaratmakta yanlış...herkez kendi fikrini söylesin ve KİMSENİN fikrine karşmasın;) iyi bi tartışma ortamı için...

SayGıLar...

15. hauki

hauki mustafa cecen

Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    Bu daha önce tutmus oldugum kizilkanat tartistiginiz baliga benziyor mu hic?Kizilkanatin en buyuk özelligi kanatlarinin tam kizil bir renk olmasi ve diger turlere göre daha genis bir vucut yapisina sahip olmasidir resimdeki diger baliklarda her nekadar benzesede kizil kanat degillerdir.

16. hakcet

hakcet Hakan ÇETİN

Favori Kamış:
    ALBASTAR 3233 LEADER
    Favori Makine:
    ALBASTAR PASSHA 50
    En İyi Avı:
    sazan
    Tatlı su kefali

Yörelere göre değişik isimler alsada, Bu balık tatlı su kefalidir.Genelde çoğu akarsuda bulunur.Bulunduğu göl ve ırmaktaki sazan gibi vb. balıkların yumurtalarını yiyen bu balığın potansiyelinin artması iyi değildir.
    Bu balık sazan için atılmış oltalarındaki hamura geldiği gibi, solucan ,çekirge ve kelebekle avlanan bir balıktır.Bu balığı ben genelde sazan oltalarımı attıktan sonra kelebek ile at-çek ile yakalarım 1-3 numara gümüş zemin üzerine kırmızı benekli kelebek ile avlanırım.4 numara gümüş üzeri mavi benekli kelebekle bile avladım.buyuk numara 3-4 numara kelebeğe daha iyi vurduğunu bizzat yaşamışımdır.
    bu arada çok kılçıklı bir balık olması nedeniyle yemekten ziyade , yayın balığı için iyi bir yem balığıdır.
    selamlar , saygılar.

Son düzenleme: 28 Aralık 2008
  17. ozan

ozan Ozan

bu mesajı yazan yakup hocamız odaklanıp tam tespit yapamazken kesinlikle gibi başlayıp kızılkanattır diye biten cümlelerden donra yazasım geldi bu balıkların kanadı kızılmı:confused:

18. wolfalone

wolfalone SERDAR

Favori Kamış:
    AlbaStar Morlion kamış,Banax SX 2000 Makine
    En İyi Avı:
    İznik sazanı 5,5 kg Turna 3 kg
    Küçük küçük kızıl kanatlar kemik kurdu yada solcana çok geliyorlar

19. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    ne sırt rengi ne pul şekli ve pul büyüklüğü ne vücut şekli nede yüzgeçlerinin rekleri kızılkanada banzemiyor her bıyıklı amcanız olamıyacağına göre her turuncu kanatlıda kızılkanat olamaz;)

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.