Bu Balığın Cinsi Nedir.?

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında seyyah38 tarafından paylaşıldı.

1. seyyah38

seyyah38 Hamza Doğan

Bu Balığın Cinsini bilen varmı acaba. Barbun diye yazmış balıkçı ama bana kırlangıç gibi geldi, kırlangıçada benzemiyor ama çıkartamadım balığın cinsini bilen yazabilirmi.? Birde nesi yapılır bu balığın, irisinimi almak lazımdır, ufağımı makbuldür.? Yazan Fiyat uygunmudur.?

Son düzenleme: 12 Eylül 2011
  2. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Adabeyi, derinsu iskorpiti ve daha pek çok Türkçe ismi var.

Ege-Akdeniz'in en lezzetli balıklarındandır. Trolle ve derin su oltalarıyla avlanır.

3. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    TAKIM : SCLEROPAREI (SCORPAENIFORMES)

85. Familya : SCORPAENIDAE (İSKORPİTLER)

Helicolenus dactylopterus (Delaroche, 1809) (Derinsu İskorpiti)
    Scorpaena elongata Cadenat, 1943 (İskorpit)
    Scorpaena maderensis Valenciennes, 1833 (İskorpit)
    Scorpaena notata Rafinesque, 1810 (Benekli İskorpit)
    Scorpaena porcus Linnaeus, 1758 (Lipsoz)
    Scorpaena scrofa Linnaeus, 1758 (İskorpit)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/TR_tur_listesi/liste_kemiklibalik.htm
    ***********************​
    http://www.fishbase.org/summary/speciessummary.php?id=76
    ***********************​
    http://www.eol.org/pages/581139/overview

***********************​

4. Mustafa Mert

Mustafa Mert Mustafa Mert

Lipzos olması lazım..

5. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
  6. seyyah38

seyyah38 Hamza Doğan

Yakup Bey, Mustafa Bey ve Muvaffak Bey bilgilendirme için teşekkür ederim. Bu balığında isminin geçtiği bir site buldum, sanırım balıkların kafasından çıkan taşların resimleri. Ben sadece Eşkina dan taş çıkıyor sanıyordum. Bu konudaki fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

http://picasaweb.google.com/111110709365960555683/VARIOS#

7. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Picasa fotograf albümündeki tüm otolitler (kulak taşları) balıklara ait. Tüm kemikli balıklarda ve pek çok canlıda büyüklüğü ve yapısı değişen otolitler bulunur. Bunlar bir çift değil, daha fazla sayıdadır. Sadece belirgin olan genelde bir çiftidir.

Biz otolitleri balık yaşı tespitinde ve yunusların, kuşların ve büyük etçil balıkların midesinden toplayıp, bu otolitin hangi balığa ait olduğunu tespit ettikten sonra, onun ne ile beslendiğini belirlemede de kullanıyoruz.

8. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Sevgili Hamza Otolitlere bir nevi işitme organı -sistem in parçasıda diyebiliriz. ve dahi balıkların yaş tayininde de kullanılır..(laboratuar ortamında tabii)

eşkinadaki bu taşın böbrek üzerindeki etkisini de anlamış değilim.. sonuçta kalsiyum kökenli bu taşı limonde bekletip eritilip içildiği söylenir..

ancak böbrek taşlarının yapısıda zaten kalsiyun veya silisyum vs dir..

kimyasal reaksiyon nedir - etki tepki nedir bilen varsa anlatsın :)

9. emrepasa

emrepasa emre

Bende bugun balıkcıda gördüm adına iskorpit yazmılar.Fiyat olarak daaha ucuzdu bazı balıklardan.Eğer dediğiniz gibi çok lezzetliyse tariini verirmisinz.Nasıl yapılır?

10. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    İskorpit ve lipsoz da lezzetlidir fakat bu bir başka.
    Akdeniz derinsu sorveylerimizde çıkardı. Reis ve tayfalar trança ve dülger dahil hiç bir balığı buna tercih etmezdi.
    Satın aldığınız yerde fletosunu çıkarttırın. Tavuk göğüs etiyle ne pişirebilirseniz adabeyini de o pişirme biçimlerinden her biriyle pişirebilirsiniz.
    Unsuz kızartma, şiş, sote, buğulama...

Ben buğulamasını anlatayım,
    Malzeme;Bir kg balık için orta boy bir soğan, kibrit kutusu kadar tereyağı (yada yarım çay bardağı sızma zeytin yağı severseniz onu kullanın) Yarım su bardağı su ve yeterince tuz.

Balıkları ve yemeklik doğranmış soğanları bir tepsiye döşeyin, yeterince tuz serpip yarım çay bardağı su ekleyin, yağı malzemenin üzerine saçın. Kabın üzerine aleminyum folyo döşeyip fırına sürün, 200 derecede 20-25 dk pişmesi yeterlidir. Suyuna ekmek banmayı sevmezseniz, folyo ile kapatmayın, balıkların uçlarında pembeleşme başladıüğında pişme işlemi tamamdır.

11. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Sevgili Emre geçmiş zaman ki karaköy rıhtımı eski haliyle 80 lerde ...köprünün hemen bitiminde tekneler balık satar .. bir teknede ufak boy sazanları doldurmuş üzerinde etiket.

- Kanal karagözü :) :) :)

70 lerde sarayburnu demir yolları aktarma kısmı nda kıyıdan çapari çalışırdı.. birde vagonların arka ksımı vardıkı kimsenin ugramadıgı yerler..otlardan gözükmez.. ücra yerler.. orada birileri köpekbalıklarını dograr fileto yapar ve ordanda eminönundeki kıyıya baglı teknelerde ekmek arası palamut tava diye millete yedirilerdi.yanunda acı sogan..iyice kızarttınmı daya gitsin..

kalkan balıgı diye vatozları çiçinaları..azmı yedirdiler sokak arası ufak balık lokantalarında..

1970 ten 2000 e neler gördüm neler.. bozuk insanmı arasın çook..:(

12. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    ekmek arası köpekbalığı :) çok iyiymiş doğrusu . Günümüzde de hala benzer atraksiyonlar var.
    Demekki zihniyet değişmediği sürece , cep telefonlarına 1 aylık maaşı bayılmakla çağ mağ atlanmıyormuş.

13. emrepasa

emrepasa emre

Yakup abi çok teşekkür ederim.Sote evya kızartmasını yapmayı düşünüyorum.Sayenızde yenı favrım olabılır bu balık.Selamlar.

14. emrepasa

emrepasa emre

Muvaffak abi,Kayseri Yamula barajında sudak çıkıyor 1-2 yıldır.Adını ne koymuşlar biliyormusun''levrek''.Memleketimin adamının huyunu tahmin bildiğimden galiba ismini beğenmemişler diye tahmın edıyorum.Balıkcılar da sudağa yani levrek dedikleri balığa ne isim koyup satıyolar bılıyomusun?
    El-cevap:Mezgit!Yemin ediyorum.Bigün dayanamadım sordum.Bizim İstanbul'da dedim ;)bu balığa sudak derler nıye mezgıt dıyosunuz mezgıt denız balığı dedım adam ne dıyo bılıyomusun!burda dıyo sudak mudak bılmezler yedıremezsın dıyor....İspariye izmarit ismini koymuşlar ...Ve belki daha kötüsü çoğu balığı lımıtının yarısı buyuklukte satıyolar!Ben buna şeytan işi diyorum akılla mantıkla cahıllıkle alakası yok bu bildiğin şeytan işi!!Israrla inatla uğraşmak istemeksizin göz göre göre yanlış yapılıyor ve ben çıldırıyorum.Bu İstanbul muhabbetinde ki balık ekmek olayının tarıhı koca bı yalandan ibaret olmasın şimdi:)

15. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Olur olur bal gibi olur.. ,,:)

herşey olur..aklına ne gelirse..:rolleyes:

16. seyyah38

seyyah38 Hamza Doğan

Emre Merhaba,
    Konu geçti ama sorayım ne yaptın bu balığı yedin mi nasıld.? ben tarifi yaptım güzel olmuştu. Sanada sormak istedim.

Birde sana tavsiyem var, Sudak balığına "Ak Levrek" yada "Mezgit" diyen balıkçılarla kafa bulacaksın benim gibi. Mesela bir müşteriye o balığı "Mezgit" diye överken gidip kandırmaya çalıştığı müşterininde duyacağı kadar sesli bir şekilde balığı göstererk "usta bu sudaklar tazemidir, yamuladan ne zaman geldi bunlar" diye soracaksın, apışıp kalacak. Yada sana "Marmara Hamsi" diye satmaya çalıştığı Sardalyayı, "Sardalya yokmu yaa bugün bütün aile toplandık sardalya yiyelim dedik 5-6 kilo lazımdı" diyerek tükürdüğünü yalatacaksın ve tersleyerek bırakıp gideceksin. Tavsiye ederim ben balıkçılara gittiğim zaman hep yapıyorum baya eğlenceli oluyor.

Amatör Balıkçılar arasındaki bu Sudağa Levrek deme muhabbetini boşver, takma ben anlatmaya çalıştım anlatamadım. Adam tuttuğum balığı banamı öğreteceksin diyor. Sadece şunu söyle anlarsa anlar. Yamuladan çıkan balık Sudak. Sarmısaklıdan çıkan balık Levrek tir. O zaman eğer tutmuş yada tutandan görmüşse anlayabiliyorlar farkı.

17. komikaga

komikaga Hüseyin

egede buna patlak göz de diyorlar