Çok lezzetli bir balık olup...Çok da avcıdır..leş yemez tamamen canlı hayvanla beslenir..Ciğerleri de büyük ve lezzetlidir..Tavada kızartması güzel olur..
ben bu konuda sana katılmıyorum mehmet abi. midye tavuk göğsü ölmüş ve iki gün kadar dolapta beklemiş teke... ne bulursa götürüyor bu gelincik. lezzet konusunda bir şey diyemeyeceğim. çünkü bir kere pişirdim onda da beceremedim galiba ki bana pek matah gelmedi. ama nasıl hazırlayıp pişirmem gerektiği konusunda her türlü yardıma da açığım yani
korkulacak hiç bir şeyi yok ama özellikle bunu avlamak istersen yada eşkina gibi balıklara olta atacaksan iğne boyunu büyük kullanmanı tavsiye ederim. birincisi avlamak istediğin balık ufaksa yakalanma ihtimali düşer. ikincisi gelincik yakalarsan fazla obur olduğundan iğneyi komple yutar. çıkarması bir hayli zor olur. çokta kaygan bir derisi vardır kuru bir bez bulundurursan yanında iyi olur haydin rastgele..
Bu gelincik balığıdır. GELİNCİK Gelincik (Gaidropsarus mediterraneus), Gadidae familyasına ait bir balık türü. Mezgit ve Bakalyaro ile yakın akrabadır. Ortalama 20-40 cm uzunluğunda olan ve çok kaygan bir derisi olan gelincik balığı, sıcak ve ılıman suların taşlık diplerinde sahile yakın yaşar. Çevik, yırtıcı ve saldırgandır. Üreme zamanı sonbahardadır. Lezzetli etinden dolayı ekonomik değeri olan bir balıktır.
Yahudiler gaya kom avramila isminde erik soslu özel bir yemeğini yaparlar.Tarifi burada http://mahmure.ekolay.net/yemek-tar.../Erikli-Gelincik-Baligi-Gaya-Kon-Avramila/812.
ben bu balığı çocukluğumdan tanıdığım horozbina denen balığa benzettiğim ve zehirli olduğunu duyduğum için her yakaladığımda elime bile almayıp misinayı keserek denize bırakıyordum. ama şimdi gelincik vede aretin yazdığı gibi lezzetli bir balık olduğunu yeni öğrendim.boğazda yemli izmarit yakaladığımızda en az 10 kere yakalayıp yazdığım gibi denize attım.
Hocam bu balığın derisini tulum gibi çıkaracaksın. sonrada yağda pişireceksin. kılçığı ortasında var.
Görünüş olarak Horozbina'ya oldukça benziyor. Ancak her ikisi de zehirli değildir. Tür olarak oldukça farklı balıklardır. Horozbina yenmeyen bir balıktır, gelincik ise çok lezzetlidir. Aslen mezgit, bakalyaros, morina balıkları ile akrabadır. Sadece geceleri ortaya çıkar ve her türlü yemli takıma gelebilir.
Horozbina dediğiniz kayabalığı mı acaba? Çocukken iskorpit avlarında durmadan yemlerimize musallat olurdu Gelincik kadar büyüğüne rastlamadım hiç ama bence en ayırt edici tarafı yan süzgeçleri..
Gelincik balığı bu.Bende yakaladım ama yem yaptım (canlı değil tabiki mezgit için ölü halde) Yalnız bu balık bir garip baya ciğerlidir.1 saat sonra bile dokunun canlıdır bendeki öyleydi