http://www.loadtr.com/335925-Arapgir_çayından_tutulan_balıklar.htm Malatyanınn Arapgir ilçesindeki kozluk çayı denilen yerde bulunan bu balığın cinsi nedir nasıl avlanır?
Bana sorarsanız, bu fotoğraftan kesin bir yargıya varmak zor. Birbirine benzeyen o kadar çok tür var ki, net bir fotoğraf olmadan tür belirlemek yanlışlıklara sebep olabiliyor. Mesela, yüzgeçler, pullar, yanal çizgi, kuyruk yapısı, ağız ve göz yapısı v.s. gibi ayrıntıların rahatlıkla görülebileceği bir fotoğraf olsa bize çok yardımcı olurdu. Ama genel itibari ile merada bulunan balık, bölgenin balıkçıları ya da araştırmacıları tarafından biliniyorsa tahminde bulunulabilir. Ne olduğu bilinse de, kesin olarak türün adı söylenebilir diyemiyorum, çünkü bölge balıkçılarının "şu balıktır" dediği türler içinde bugüne dek çok kez türün yıllarca yanlış bilindiğine şahit olduk. Bir araştırmacıdan bu bilgiyi almak daha sağlıklı olur.
Miriyanaya çok benziyor ama bazılarının kafa yapıları birz farklı gibi genelde taşlı bölgelerde bulunur ve solucanla bol miktarda yakalanılabilir etide gayet lezzetlidir
Hangi türüdür çıkartmak zor, ama ya Capoeta (Siraz-Sarı Balık) ya da Barbus (Bıyıklı Balık - Bekir) türlerinden biridir. Tatlısu kefali kesinlikle değil ama, pek çok yerde siraz balığına tatlısı kefali, dere balığı adı da verildiği için çok yanlış bir tahmin sayılmaz. Tatlısu kefalleri esas olarak aşağıdaki fotodaki balıkların adıdır. Avlanacağınız akarsu eğer sakin durgun 1 metre civarında yada daha derin göller içeriyorsa, güzel bir şamandıralı takım yapın, solucanla avlayın. Akarsu her yerinde coşkun akıyorsa, dip oltası yada gezer iskandilli olta ve aynı yemi kullanın. Sabah gün doğumundan sonra ve akşam gün batımına doğru çok güzel av verir. Türler için henüz yasak dönemdeyiz, bölgenize göre yasağın kalktığı tarihi kontrol etmelisiniz.
Metin korkma yahu, solucan seni yiyemez Sen iyi balık avlamak istiyorsan solucan tak, hem de şöyle kurşun kalem kalınlığında ve bir karış boyunda olsun. Kıvır kıvır capcanlı olsun ki en büyük balıkları avlayasın. Solucan olmazsa danaburnu da olur, yada çok iri çekirge, siyah, yeşil farketmez. Şimdi böcek te olmaz deme Şaka şaka, köyde bulamazsın ama, giderken tavuk ciğeri al, buzdolabına at. Yüreğinden uzun solucan gibi parçalar kes, onu kullan. O fotograftaki balıklar serpmeyle avlanmış muhtemelen, sen oltayla onlardan 5 kat büyüklerini avlarsın...
Teşekkür Ederim sayın abim. İnşallah bereketli bi av olur.Solucan konusuna gelincede hayatta en tiksindiğim ama ona mecbur olduğum bir hayvandır.
Resimlerden görebildiğim kadarıyla ve hocamızın da zımnen işaretiyle, bu balığın Capoeta (Siraz-Sarı Balık) olabileceğini düşünüyorum. Bıyıklı Balık/Bekir balığının ağız yapısı, kafa önünden daha çok, karına doğrudur. Ağız neredeyse alttadır. Haliyle baş daha sivri olur. Yakalanıp sudan çıkarılan balıkların, resimdeki gibi ağızları açık kalmaz ve genelde kapalı pozisyonda olur. Anatomisi de, aynı boylarda olanlarına nazaran biraz daha incedir. Bütün bunlar doğru ise; Miriyana da yöresel isim olmalı.
tunacı_44 arkadaşım merhaba, ankaralıyım, resimdeki balıklardan kızılırmakta da mevcut, ufaklıktan beri akarsuda balık avlarım, yani zamanında bu balıklardan bolca yakalamışlığımız vardır. bu balık bazı arkadaşların dediği gibi ne tatlısu kefali, ne de bekir/sarı balık... bu balık tatlısu kefalinin bir türü, bazı yerlerde çay balığı da derler, bol kılçıklı fakat çok lezzetli bir balıktır, boyları yaklaşık 45-50 cm kadar ulaşabiliyor, yılda 2-3 kez yumurta atarlar, sarı ve gri renkte iki çeşiti vardır, sarı olanların eti grilere nispeten daha serttir. bu balıklar dip balıklarıdır ve ağızları yere doğru bakar, su dibindeki yosun ve ot türü yiyeceklerle beslenirler, akarsuların her yerinde bunları görmeniz mümkün. oltayla yakalamak isterseniz dip oltası kullanmanız gerekli, sıradan hamur veya solucan denemenizi tavsiye ederim, bu arada aklınızda olsun sahte yeme ve canlı yeme falan gelmez, rastgele...