Yunus emre bunlar mırmır değil ispari karagöz karışık oldukçada güzel bir av olmuş nerede hangi yem ve takım ile tuttuğunu yazarsan seviniriz büyük balıklı avların olsun rastgele
Evet ben de çok merak ettim. Bu sene İstanbulda nedense ispari eskiye nazaran daha az çıkmaya başladı ve arkasından bu karagözlerde ciddi+ciddi bir artış oldu. Bakırköy, sarayburnu,yeşilköy, zeytinburnu heryerde çıkmaya başladı.
arkadaşım tebrikler gayet güzel bir av olmuş eşref abim gerekli cevabı vermiş zaten tekrara tebrikler daha bol avlara
arkadaşlar bu balıklar sargoz. yani ege bölgesinin balığı. geçen armutlu seyahatimde daldığımda bende bu balıkların yavrularından bayağı görmüştüm. sanırım bunlarda ufak boy. yakından çekildiği için büyük çıkmış.
Üsteki üzeri çizgili olan 3 balık karagözün bir çeşidi olan sargozdur. Sirkülerde bu balık için bir limit belirtilmemişse de karagözde limit 21 cm.dir. Bu balaığı karagöz olarak nitelersek 21 cm limite tabi olması gerekir. Diğerleri ise ispari (isparoz)dur. İsparilerde ise herhangi bir limit yoktur.
bu sene işlerkarışacağa benziyor YALOVA DA karagöz ve bu sargoz dediğiniz balıkların bol bol yavruları var hatta geçen gece levrek için bi tanesini harcadım
Arkadaşlar resimdeki balıklar Sargoz palazı (Bazıları ispari)ve bu sene Marmarada inanılmaz yoğunlukta..Bunun nedeni ise geçen yıl sargozun geç havyar atması ve avlanılmasının azlığı..Bu dalışımda tüm kayalar bu palazlarla dolu.Yüzlercesi bir arada heryerde görünüyor..Ancak boyları henüz avlanmayacak kadar küçük avuç içi kadar..Eğer bu palazlar ağcılar ve oltacılar tarafından kıyıma uğramaz ise 2 sene sonra kiloluk Sargoz bolluğu olacağı kesin..Dediğim gibi 1991 senesinde özellikle marmarada doğal nedenlerden dolayı kıyıma uğrayan sargoz aradan geçen 17 yılda ilk kez bu denli çoğalma gösterdi..Lütfen bu palazları hiç değilse 1 yıl avlamayalım ve 1 yıl sonra 300-400gr iken avlayalım..Avı ve lezzeti mükemmel olan bu türü Koruyalım.
Bana resimde sadece 3 ispari var gibi geliyor, üstteki üç tanesi ışığın açısından dolayı çizgilerini daha net belli ediyor, diğerlerinde belli belirsiz var dikkatli bakmak lazım.
Tebrikler Yunus Emre Güzel balık avlamışsın .Bu balıkların sargoz olduğunu belirtmişler zaten.Lezzeti de mırmırdan daha güzeldir
Öncelikle herkese çok teşekkür ederim, bilgilendirmeden dolayı. Anlatılanlardan çıkaracağım kadarı ile evet doğrudur, bu balıklar elim kadar bile değil. gece boyunca bu balıklardan küçükleride geldi fakat denize iade edildi. Bu garibanlarda ilk heves babında kovama girenlerdir. yanımda bulunan bir arkadaş yaklaşık bir kova doldurdu ve bana küçükleri attığım için söylendi bile. Herkesten özür dileyerek ve bu balıkların daha uzun nesillere taşınması babında tutulan bölgeyi söylemek istemiyorum. çünki çok fazla bulunmakdatır.ama dediğim gibi elim kadar bile değiller. tuttuğum takıma gelince 5'li izmarit takımı ve karides yemdir. tutması çok zevkli idi fakat tutarken hep tereddütte kaldık katliam mı yapıyorum diye. bir süre takımları kenara koyup denizi bile izledim. Açıklamalarınızdan ötürü hepinize çok teşekkür ediyorum. Saygılar. Ayrıca balıklar marmara bölgeye aittir. Biraz daha büyüsünler izmir bölgeye rakip olacağız.
Duyarlılığınız için teşekkürler.. Yukarıdada yazdığım gibi bu palazlar bu sene inanılmaz çok..Belkide son 10 yılda gördüğüm palaz sayısından fazlasını 1 günlük dalışımda gördüm..Ve yine tekrarlamakta fayda var.Bu palazlar 1 yıl sonra 300-400gr ağırlığa ulaşıp olatacılara kefif vereceklerdir..
asıl ben sizlere teşekkür ederim. Eğer konunun ciddiyetini bilmemiş olsam rapor diye bunları yayınlayıp herkesin o bölge de bu canlıların katliamına sebep olabilirdim. Oyüzden sizlerinde katkısı çok büyük.
Yıllardır Tekirdağda balık yakalarım, bu yıl ilk kez ben de bu sargoz yavrularından yakaladım, birini salamasam da diğerini o bölgede büyümesi ve çoğalması dileğiyle denize saldım. Bu tür az görülen balıkları yakalayınca ve de ardından iade edince çok mutlu oluyorum, bir umut doluyor içime, belki burada çoğalırlar diye. Suların ısınmasından kaynaklanan bir gelişme olabilir mi acaba? Yunus Emre seni çok tebrik ediyorum, etrafındakiler açlıktan çıkmış gibi küçük balıklara rağbet ederken senin gibi balık yakalamayı sonlandırıp ufakları salmak çok önemli bir davranış. Ne zaman ki küçük balıkları denize salmayı ve yakalamamayı öğreneceğiz o zaman büyük balıklı ve zevkli avları hakedeceğiz diye düşünüyorum.
Anıl hocam sözünde ettiğiniz suların ısınması dikkatimi çekti. balıkları elime aldığım zaman sanki kaplıca dan balık yakalıyorum gibi geldi. çünki su elime değdiği zaman fark ettim deniz suyu sıcaktı. sabah ayazında bile hissedebiliyordum.