sayın abilerim ben kızıl ırmağa karışan bir çayda bu balıkları tutuyorum. ama tatlı su kefali değil ne olduğunu merak ediyorum.burda Bıyıklı balık,Tatlı su kefali var ama diğerinin adını bilmiyorum biliyorsanız söylerseniz sevinirim http://img296.imageshack.us/img296/2023/pict0111eg2.jpg Saygılar...
Bu hafta sonu alabalık umudu ile gittiğim Göksu'da gördüm bunları. Orada yaşayan insanlar bu balığa Dere balığı-Taş balığı gibi isimler takmışlar. Bize ikram için serpme ile yakaladıkları balıkları görünce içim sızladı. Boyları neredeyse 15-16 cm 'den başlıyordu. Bu balık ile ilgili avlanma sezonu ve limit sorduğumda aldığım cevap: "Burada bu türün haricinde balık olmaz ve yasak diye bir zamanlama bilmiyoruz. Boy olarak ise 2 kğ civarında yakaladıklarımız oldu.." dediler. limitleri konusunda emin olmadığım için balıkların resmini çekmedim ama manzara ve yer olarak epey çekim yaptım. Müsait bir zaman bulabilirsem resimlerini ekleyim
Bizim buralarda yukarıdan solda ilk sıradaki balığa 'Sarı Sazan' yanındakine 'Kasna' ve diğer türlerede 'Bıyıklı' denir. Tabi yöre yöre değişiyor isimler. Bıyıklı dediğimizi türü genelde şarlak (Akıntılı ve taşlık yerlerde) Kasna'yı durgun sularda ve Sarı Sazanıda genelde yağmurdan sonra derenin bulanık aktığı zamanlarda yakalarlar Balıkesir civarında..
kardeş bunlar bildiğimiz karabalık,silokka, sondaki küçükler murzu.üç cinside leziz ama kılçıkları yüzünden tad alınmıyor.
valla bizim burdada ilk baştakine KARNIKARA derler.Sebebide dikkat ettiysen temizlerken karnının içi siyah zarla kaplıdır.Ayrıca sonderece lezzetsiz kılçığıda boldur.Oltaya hayatta gelmez.İkinci balık KEFAL.sondaki üçüde ÇİLLİSAZAN solucana asla hayır demez.Kışın ise hamsiye gelir.2-3 kiloluklarını yakaladığımı hatırlıyorum
orada siraz ve sarı balık olarak adlandırılan balıklara biz kum balığı diyoruz diğer adıyla levkit...
en baştaki büyük sarı balık onun yanındaki büyük kasna(tatlı su kefali) bıyıklı olan balıklarda kum balığı bizim ırmakta bu 3 balıkta var
Yakup Ogretenim cok tesekkurler, sayenizde bugunde bir seyler ogrendik ... Gercekten resme ilk baktigimda bir tatli su kefalini taniyabildim.Gerisi pek tatli su baliklarina goz asinasi olmadigimdan acaip zorladi beni.Hepsini sanki baska baska baliklarmis gibi gordum. Sizin verdiginiz bilgilerin isiginda bakinca bayagi iyi bir tecrube oldu.Sabirim artik rahatlikla ayiorabilecek gozlerim bu baliklari. Tekrardan tesekkurler.Gecmis bayraminizi kutluyorum.