Bundan dört gün önce sahtemi kayalara takmıştım. Sahte şunun 005 renk kodlusu: http://www.anadoluavmarketi.com/urunler/sstrike-pro-eg063f-suni-balik-8-5cm/5005/ Daha sonra onun biraz az dalarlısı ve daha güzel yüzeni olarak anlatılan şu sahteyi aldım(renk 005): http://www.balikmarketim.com/?urun-9550-Strike-Pro-Jer-O-Minnow-SP120F-90mm-Sahte-Balik.html Aradan iki gün geçti ki önceki sahteyi taktığım yerin 150 metre ilersinde avlanırken bi baktım suyun içinde bi sahte rüzgarın yardımıyla bana doğru geliyor. Çıkardım baktım sahteye bağlı olan ip benim ip Neyse dedim yedek olur buda. Öylede oldu Hikayemiz çok sıcak. Bugün akşam üzeri yeni bi merayı yoklayayım dedim yine levrek uğruna kalktım gittim. Sahte atıyorum ama sağ tarafımda yemli avlanıyorlar. Henüz 15 dakika olmuştu ki havanın kararmasıyla birlikte sahteye poşet gibi birşey bindi. Önce poşet sandım ama baktım gelmiyor. Çuvalmı filan derken kıyılamaya başladı. Sol çapraza 20 metre atmıştım bikaç tur sardım bindi. Orda takılacağı yerler olduğu için kalamayı sıktım biraz yanıma çekmeye çalıştım. Kamış iki büklüm tabi Aynen şöyle aynen!reeling Ama hiç kafa atma yok yalnızca suda poşet çekerkenki hissin biraz katmerlisi. Çuval çekiyomuş gibi. Yalnızca arada sağa sola kaçıyor yavaş yavaş. İyice yaklaştı bi boşaldı tekrar oturdu. Tamam dedim sahtenin tümünü yutmuş öndeki üçlü iğne çıktı arkadaki duruyoreeling Önüme gelmesiyle az buçuk rengini gördüm grimsi bi rengi var gibiydi ama suya ışık vuruyor hava karanlık vs tam seçemedim. Hayvan sağ yapmaya başladı ama ordada bisürü yemli olta var Kıyıya sıfır gidiyor kalamayı öttürüyor tabi. Ağır ağır gidiyor ama durduramıyorum. Makinede 0.10 mitchell örgü var makine ise spro passion 740. Kayalara sürtüp kesmesin diye peşinden koşacam ama yemlilere dolanırda hem kaçırırız hemde kavga ederiz diye çekiniyorum. Yanımdaki adama dedim abi şunu toplada peşinden gideyim kaçacak dedim verdiği cevap 'Ne toplayacam birader çek işte ordan ben napiim!'.. Tutacağı kıçıkırık kefal ki oltasında balık da yok çekip geriatacak 2 dk. Tabi bian bi boşalma oldu Gitti balık Kayaya sürttü diyecem ama öyle pek bi pürüz yok ipte. Değdiği noktadan direk kesmiş olabilir belki kaya. Yada ben adamla tartışırken kamışın açısını ayarlayamayıp fazla yük bindirdimidk Keşke göreydim balığıda öyle gideydi Şimdi 1 yıl hatırladıkça hayıflanırım. Vatozmu dedim oranın müdavimlerinden ustalar vatoz gece yapmaz hemde orta suda vurmaz dediler. Avlağın derinliği 1-2 metre. Tosbağadır dedi ama gördük değildi. Aklıma halili (granyoz-sarıağız) ve minekop geldi. Birde oraya yakın bi merada 3 gün önce 250-300 gram civarı bi kum gridası alıp geri salmıştım. Kofana mofana diyorlar ama hikaye öyle olsa dellenirdi hayvan. Bu çok sakindi. Levrek olsa her türlü yorulurdu diye tahmin ediyorum. Çünkü en az 5 kg basınç uygulayarak kalama aldı 30 metre. 20 metre solumdan geldi 40 metre kadar sağıma gittikten sonra koparttı. Aklımdan çıkmıyor acaba neydi Arkadaş birini aradı adam yıllardır atçek yapıyormuş. Renk beyazmı dedi beyaz dedik halilidir(granyoz) dedi. Sakin sakin gelir yakına gelince sinirlenir dedi. Minekopun böyle olduğunu biliyorum buda onun emmioğlu. Ama balık birkere olsun kafa atmadı. Poşet gibi takıldı, poşet gibi geldi sonra yine kalama gevşekken geri çekilen dalganın poşeti çekmesiyle kalamanın boşalması gibi gitticyrr Acaba neydi fikri olan varmı? Halili-minekop, grida?.. Eğer bunların hiçbiri poşet gibi gelmez kafa atar diyorsanız vatozdur. Çok merak ediyorum acaba neydi Neyse artık aklımdan çıkmayacak bir anım daha olmuş oldu. Ama sahteyi kayaya takıp da 150 metre ilerde bulmak, sonrada o sahtenin yerine aldığım benzeriyle bu anıyı yaşamak gerçekten manidar.
Vatoz soylenilenin aksine gece daha fazla gelen bir baliktir.Ancak bilen onu cok rahat tanir.Cunku oltaya geldiginde once bir kacar ve oldukca kalama alir sonra yorulunca kuma yatar buyukse o durumda kaldirmak zordur cunku kuma kendini gomemebilir.Sonra takildi sanarsiniz gucunu toplayinca gene kacar, takii size dogru yuzmeye basladigi zaman kadar.O ara su ustu yapar, kanatlariyla suyun uzerinde sapirtilarcikarir , planor gibi saga sola suzulur.Genellikle kumluk camurluk yerlerde bulunur. Granyoz de ilk bastiginda cok iyi kacar ondan sonra yorulunca ayni oyle kendini birakmis buyujk bir agirlk olarak cekersiniz ancak arada kendini toplayica basar fakat bu sefer yorgun oldugu icin oyle cok uzun basislar kalama alislar degildir bu.Basar agirlasir basar agirlasir.Kiyiyi gorunce cildirir sonra teslim olur. Bahsettiginiz balik Akdeniz gelincigi olabilir.Bunlar cok buyuyebilir.Google da red cod diye arattirirsaniz tam olarak akdeniz gelincigi olmasa da bu genis aileninbir birine oldukca benzeyen turlerinin resimlerini bulabilir balik hakkinda asagi yukari bir fikir edinebilirsiniz.Mezgit ailesindedndir.Bolgesine girerse sahteye atlar ancak tam bir poset gibi takimda kalir arada cok hafif kafa atar. Kolay kolay igneyi agzindan atabilecek bir balik degildir.Ancak cekerken igne agzinda yer yaparda sonra bosluk verirseniz igne yerinden kurtulabilir. Bahsettiginiz balik bunun disinda bir ihtimal cok iri bir iskorpit yada adabeyi olabilir,Ancak lipsoz(adabeyine) siglik yerde rastlamak cok zordur.Iskorpitte adabeyi de salla sarpa hareketler yaparak, arada basarak gelir ancak oyle kalama alabilicek, uzun kacabilecek bir balik degildir.yalniz yorulunca, sisince kisa araliklarla oltada sadece buyuk bir agirlik hissedebilirsiniz. Aklima gelen bir diger baliksa dulger baligidir. Yavas cekilen sahteye atliyabilir.Oltada tamamen kocaman bir agirlik cekiyomussunuz gibi hissedersiniz.Ancak gorunusunde ki farklilik yuzunden kiyiya cektiginizde yanina yatar ve o zaman cok farkli olan goruntusunu asla baska bir balikla karistirmaiza imkan birakmaz. Agzi cok buyuk oldugu icin ve agzinda ignenin girebilecegi bolum zarimsi oldugu icin bu balik ozellikle kaldirirken cok fazla kacirilabilen bir baliktir.O yuzden kaldirilirken ister kucugu ister buyugu olsun mutlaka kepceye ihtiyac duyulur.Ancak oyle kiyi boyunca misinayi alip gezebilecek bir balik degildir.
Kaçan balık büyük olur. İyi bir heyecan yaşatmış sana. Yakalamış kadar olmuşsun. o balık o avlakta birkaç gün daha gezinir denemelere devam.
Sağolun abilerim. Balık büyük ihtimalle granyozdu. Hüseyin Abi'ye ayrıca teşekkür ederim öyle güzel açıklamışki heresin harcı değil bu kadar farklı tür hakkında bu şekilde bilgi vermek. Yemli avlarda iri granyozlar alındığını duyuyorum Mersin'de. Birazdan çıkıyorum yine aynı meraya. Tabi yer bulabilirsek. Dün kimse atmazken ben 10 dk güreştim balıkla sonra bi baktım 5 kişi sahte atıyor.