Somon galiba ama dev gibi ve çok yorgun düştüğünden çirkinleşmiş artık. İlk defa bu kadar büyük olduğunu görüyorum ama.. Ayılar hep küçüklerini yakalıyorlardı belgesellerde . Bu gerçek değil gibi duruyor ama...
Somonlar çiftleşme döneminde ölmeden hemen önce bu halde oluyorlardı belgeselde izlediğime göre çirkinleşmiş olmasının sebebi yorgun düşmesi değildi yani
üstteki iki fotodaki kişiler, elbiselerindeki armalara bakınca sanki avcı değil de milli park bekçileri gibi gözüküyor. sanki çifleşme sonrası ölen somonları kokuşup etrafı kirletmesin diye ortamdan kaldırıyorlar. bana öyle geldi..
Yine aynı kapıya çıkıyor . O kadar akıntıya karşı yüzüyorlar, şelaleler aşıyorlar, ayılar geçiyorlar, bir de çiftleşme filan hayvan yorgun düşüyor tabi . Zaten çiftleşmeden sonra da ölüyorlar..
Resimdeki King salmon, tyee salmon, Columbia River salmon, black salmon, chub salmon, hook bill salmon, winter salmon and blackmouth isimleriyle adlandirilan salmon ailesinin en buyuk cinsidir.rekor agirligi 45kg civaridir.
onlar buyuk ıhtımalle ölen somonlar.. bi belgeselde izledigime göre ciftlestikten sonra ölüyorlar. ve bu ölüleri toplamak taşeron sirketler yada milli park görevlilerine düşüyor. o üniformalı beylerde park görevlisi galiba. aslında tam toplamakta denemez. bulunan balıklar 2-3 parcaya ayrılıp yem olması ıcın suya geri atılıyor.boylece biyolojik döngüye katkısı oluyormus.
Bir yerlerde bende izlemiştim bildiğim kadarıyla kıral somon deniyor diğer somonlara nazaran 3-5 kat daha büyük oluyorlar hatta yaşlı bir olta balıkçısının saatlerce su yüzüne çıkmasını beklediği bir belgeseliydi insanla kıyıdan seyrediyorlardı bunlar yumurtadan sonra ölmüş olanlar temizlik yapıyorlar.
İlginç olan o büyüklükte bir balık oradamı kaldı büyüdü?? yoksa şelalerimi aştı geldi oraya.. öyle ise nasıl geldi? yok değil ise, orası nersi? nehrin aşasımı yukarsımı? bir sürü iş çıkartıyorsunuz başıma.. işin yoksa araştır şimdi..
bu balık okyanusta binlerce kilometre yol kat ediyor ve atlas okyanusunda bol balık yiyip bu hale geliyor
Balığın tipindeki dejenerasyon gayet normal zira tuzlu sudan tatlı suya geçişle beraber ağız yapısından tutunda erkeklerin sırtındaki kambur oluşumuna kadar başkalaşıyolar ama o kadar büyüğü olurmu yoksa fotomontajlamı büyümüş bilemiyorum . (balığın sağ göz çukuru boş görünüyor , muhtemelen doğal yollarla öldükten sonra küçük balıklar tarafından yenmiş )