Bu gırgırları kontrol eden yokmu?

Konu, 'Genel Konular' kısmında HUNTER34 tarafından paylaşıldı.

  1. HUNTER34

    HUNTER34 DENİZ KARACAN

    Mesajlar:
    31
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    OKUMA DISTANCE SURF PRO 60 /Lineaeffe s-flex surf kamis 4.20
    En İyi Avı:
    Terkos-TURNA
  2. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    bunlara balık yuvalarının yerlerini de bildirmek lazım ozaman..
    mantığa bak.
    ya nefret ettim artık nerdeyse yemin edeceğim balıkçıdan balık almamaya..
     
  3. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Belki de Boğazda bunların yasaklanması için fırsat doğdu.
     
    Son düzenleme: 7 Ekim 2010
  4. enginson

    enginson engin

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    2.161
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    İnşallah. iyi olmuş böyle olması. bir gün de bir tanesi şöyle sakat bir durum yaratsa da kimseye zarar gelmeyecek şekilde yasaklansa diyordum içimden..
     
  5. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    4 tane balığı 1 mil öteden görüyorlar da 50 metre aşağıdaki metal nesnelerimi görememişler...
     
  6. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Belki büyük bir balıktır ümidiyle çekmişlerdir.:p
     
  7. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Yok bu adamlar bu açgözlülükleri ile kendi başlarını yakacaklar, ya bir kaza ya başka bir şey ama inşallah birileri ve doğa zarar görmeden olur ne olursa.
     
  8. nihatkr

    nihatkr Nihat

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    606
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Soru Bu İdi !!!
    Sayın Yetkili !!!

    Bizler Türkiye balıkçılık sektörünün büyük çoğunluğu olan geleneksel kıyı balıkçılarıyız.
    Geçen yıllarda Marmaradaki balık varlığını ve avcılığını ciddi boyutlarda olumsuz etkileyen, balıkçıların kaykay-salya-lez olarak adlandırdıkları müsilajın giderilmesi için yapılması gerekenleri belirlemek amacıyla, Bakanlıkça yerli ve yabancı bilimadamlarından oluşturulan heyet tarafından bir rapor hazırlanmıştı.
    Bu raporda, Marmara'yı etkileyen salya(kaykay-lez) adı verilen müsilajın giderilebilmesi için boğazlardan Marmara'ya balık geçişinin engellenmemesi , şiddetle tavsiye edilmektedir.
    Avlanma sezonu başlama tarihinden önce 21/8/2008 tarihli ve 26974 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’in,
    “Çevirme ağlarına ilişkin yasaklar” başlıklı 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan, trafik ayırım düzeni ibaresi, trafik ayırım şeridi olarak , Paşabahçe Feneri (41° 06’ 57" N - 29° 05’ 23" E) ibaresi, Çubuklu Kozaltı Burnu (41°06,599’ N - 29°04,973’ E) olarak değiştirilmiş, yani boğazda gırgır avına açık saha biraz daha genişletilmiştir.

    Bu durumda öğrenmek istediğim;

    1- İstanbul boğazında gırgır avcılığına açık alan, niçin ve yukarıda anılan rapordan daha güçlü hangi gerekçeyle genişletilmiştir?

    2- Sonuçları ve tavsiyeleri yok sayılan, tebliğde yapılan değişiklikte kaale alınmayan ve hatta tam tersi bir uygulama yapılan bu raporun hazırlanması için devlet kesesinden kaç TL harcanmıştır?

    3- Marmara'daki müsilajın en çok gırgırları etkilediği gerçeğinden hareketle, doğal olarak en çok gırgırları, dolaylı olarak da diğer balıkçıları ve tabii balık stoklarını korumak maksadıyla, bundan sonra, anılan rapor çerçevesinde tebliğde değişiklik yapılması düşünülmekte midir ?

    Bir balıkçı olarak, tebliğde yapılan değişikliğin, balık varlığının devamlılığı için sakıncalı olabileceği kanaatiyle, bu yanlış uygulamadan en kısa zamanda dönülmesini ve sözkonusu rapor doğrultusunda boğazın gırgır avcılığına tamamen kapatılmasını arz ederim.

    Saygılarımla

    Gelen Cevap İse budur gerisine siz karar verin bu ortamda gırgırın sonu gelirmi?


    Sayın Nihat...
    Müsteşar Yardımcımız Sayın Dr.Nihat PAKDİL ve Genel Müdürümüz Sayın DoçDr.Muzaffer AYDEMİR'e hitaben yöneltmiş olduğunuz 2/1 Numaralı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'de yapılan değişiklik ile İstanbul Boğazında gırgır avcılığına ilişkin düzenlemenin değiştirilmesi ve Marmara Denizinde meydana gelen müsilaj oluşumuna ilişkin sorularınızın yer aldığı e-postanız incelenmiş olup, bahsi geçen hususlara ilişkin açıklama aşağıda yer almaktadır.
    Konuya göstermiş olduğunuz hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz

    1- İstanbul Boğazı gırgır avcılığına aslen kapalı iken ve yukarıda anılan bilim adamı raporları da önümüzde durmaktayken, niçin ve hangi "daha güçlü gerekçe"yle Çubuklu önlerine kadar uzanan alan gırgır avcılığına açılmıştır?
    a) Boğazlara ilişkin yapılan avcılık düzenlemelerinde, gemilerin seyirleri esnasında sorun yaşanmaması için, seyir güzergâhlarında avcılık yapılmaması yaklaşımından hareketle İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının bir kısmı gırgır avcılığına yasaklanmıştır.
    Su Ürünleri Tebliğinde seyir yapılan güzergâh için “trafik ayırım düzeni” ifadesi kullanılmıştır. Ortaya çıkan sorun üzerine trafik ayırım düzeninin, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğündeki tanımı incelendiğinde, bu tanımın Boğazlar girişinden itibaren Marmara Denizindeki alanlar da dâhil, çok geniş bir bölgeyi ifade ettiği, amaçlanan düzenlemeye uygun tanımın “trafik ayırım şeridi” olduğu anlaşılmıştır. Değişiklik yapılan düzenlemede, trafik ayırım düzeni ile amaçlanan, tüm Boğazlarda gırgır avcılığının yasaklanması olsa idi, bu durumda Boğazlarda ayrı bir yasaklamaya gerek kalmayacağı açıktır.
    b) İstanbul boğazında, Ahırkapı ve Kadıköy İnci burnu mendirek fenerini birleştiren hat ile Yeniköy vapur iskelesi ve Paşabahçe fenerini birleştiren hat arasında kalan alan içinde olan çevirme ağları ile avcılık yasağına ait Paşabahçe feneri koordinat noktası, yarım mil kadar güneye, Kozaltı burnuna çekilmiştir. İstanbul Boğazı haritası incelendiğinde, Paşabahçe fenerinin olduğu alanın, Boğazın en keskin dönüşlerinden biri olduğu görülecektir. Avcılık sınırının Paşabahçe’de olması av yapan balıkçı gemilerinin akıntı nedeni ile yasak alan içine sürüklenmesine ya da deniz trafiğinde tehlikeli durumlara yol açmakta idi. Yapılan düzenleme belirtilen sorunların giderilmesine yönelik bir düzenlemedir.


    2- Madem bilim adamlarının vardıkları sonuçlar ve tavsiyeler değerlendirilmeyecek, tebliğde yapılan değişikliklerde kaale dahi alınmayacak ve hatta tam tersi uygulamalara gidilecekti.. sormak ve öğrenmek isteriz, bu raporun hazırlanmasına devlet kesesinden ayrılan bütçe neydi?
    Marmara Denizinde musilaj nedeninin tespiti amacıyla FAO Teknik İşbirliği Programı kapsamında, anılan kuruluşun maddi kaynakları ile bir proje yürütülmüştür. Proje sonucunda kirlilikten balıkçılığa kadar pek çok konuda öneriler bulunmaktadır. Yapılan önerilerin gerçekleşmesi ile sorunun kesinlikle ortadan kaldırılabilineceği ileri sürülememektedir. Bakanlığımızın konuya ilişkin hassasiyeti devam etmekte olup, ülkemizin üyesi olduğu Akdeniz Genel balıkçılık Konseyi (GFCM) vasıtası ile 6-8 Ekim 2010 tarihleri arasında İstanbul’da “Alg ve Denizanaları Patlamaları” konulu bir çalıştay düzenlenmektedir.

    3- Marmara'daki müsilajın en çok gırgırları etkilediği gerçeğinden hareketle, doğal olarak en çok gırgırları, dolaylı olarak da diğer balıkçıları ve tabii balık stoklarını korumak maksadıyla, yukarıda adı anılan ve bugüne kadar değerlendirilmediyse de, bundan sonra değerlendirilmesi yerinde olacak bu bilimsel raporların çerçevesinde değişiklikler yapılması düşünülmekte midir?
    Çalıştay ve söz konusu proje sonuçları Marmara Denizinde ve Boğazlarda başta pelajik balık avcılığı olmak üzere tüm avcılık faaliyetlerine ilişkin düzenlemelerde dikkate alınacaktır.
     
  9. enginson

    enginson engin

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    2.161
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    Herkeze aynı cevabı yollamışlar :)
     
  10. serhat57

    serhat57 serhat

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    50
    Şehir:
    İstanbul
    neden şaşırıyosunuz ki BAZI büyük balıkçı tekneleri referandum öncesi başbakanın devasa fotosu ile boğazda resmi geçit töreni havasında dolanmadılar mı eee ne demişler bugün sana yarın bana siteye siyaset bulaştırmim diyorum ama işin ucu dönüp dolaşıp oraya varıyo varmı bizim ülkemizde denetim mekanizması yok ee daha ne benim gözümde doğayı seven ve koruma çabası gösteren insanlar ve emekleri kutsaldır gerisi insan zırvalığıdır bide şöyle yok şu maddenin şu cümlesinde diye teknik yazılar yazmıyolarmı cevap olarak çıldırıyorum