Bu Işin Sirri Nedir?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Nicolas79 tarafından paylaşıldı.

1. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Remixon 240 cm Spin Kamış
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    Herkese merhaba. Aranıza yeni katılanlardanım. Siteyi takip ederek pratiğimi geliştiriyor fırsat buldukçada ava çıkarak tecrübe edinmeye çalışıyorum. Şimdiye kadar Çeşme Liman, Çeşmealtı Liman (Dış), Çeşme Altı Mavi Plaj ve Pırlanta plajının yanından kıyıdan attım. Yem olarak boru kurdu, yengeç, mamun, sülünes kullandım. Fakat birkaç isparozdan başka bir şey tutamadım. 5-6 tane farklı 3 lü ve 4 lü klasik dip takımım var. Sırayla deniyorum. Hafta sonu mordoğan limandan atacağım.Şimdiye kadar sonuç koca bir sıfır. Acaba gözden kaçırdığım birşeyler mi var üstadlar???

2. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    Hazır takım kullanıyorum. Bir arkadaşım hazır takımların gelişigüzel bağlandığını kösteklerin ve mesafelerin çok kısa olduğunu söyledi. Sizler ne düşünüyorsunuz merak ediyorum açıkçası. :ğne bağlamayı öğrenip kendi takımlarımı hazırlamayı düşünyorum...

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu işin sırrı, işte bu soruyu sorabilmektir:

Acaba gözden kaçırdığım birşeyler mi var üstadlar???

Bunu sormazda, "Balık yok" diye kabahati zavallı hayvana yüklerseniz, bu böyle sürer gider..

Sebep, pek çok şey olabilir. Yemi düzgün takmamışsındır, misinan kalındır, dolaşıyordur. ellerin yağlıdır, pistir, kokusu balığı kaçırıyordur. Balık 10m sağdadır vs. vs.

4. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    Teşekkür ederim. Sağlam cevaptı. :)
    Yem takma konusunda sıkıntım olduğunu düşünmüyorum açıkçası, diğer seçeneklerde zor. Sanırım balık 10 mt sağdaydı. keşke oraya atsaydım. :)

5. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Yemleriniz güzel peki hangi balık gurubu için avlandığınızı söylermisiniz?
    Yani yeme iğneyi taktım attım deryaya gerisini mevlam kayıra taktiğimi uyguluyorsunuz?

Denizden elbette ne çıkacağı belli olmaz. Ancak bir tür planlayıp ona göre ava çıkmak şarttır. Sülünez ve boru kurdu her tür balığın sevdiği yemlerdir. Ancak sanıyorum çupra veya iri karagöz yakalamak istiyorsunuz. Bunun için öncelikle av saatinize ve av meranıza dikkat etmelisiniz.
    Av saatiniz sabah çok erken saatler olmalıdır. Sığ suda kumsalda sabah saat 8-9 dan sonra ispariden başka balık zor çıkar.

Av merası olarak mutlaka bölgedeki tecrübeli balıkçılara danışmalısınız. Çupra avı çok sığ sulara girse de sığ kumsalları değil 5-m ve daha derin suları yoklayın derim. Bu konuda bölge balıkçılarına başvuracaksınız.

Olta takımı olarak ikili üçlü köstekli takım yerine gezer kurşunlu uçta serbest tekli iri iğne kullanmalısınız. 3 numara olabilir. İğne büyük olursa yemide büyük takacaksınız ve büyük balıkların dikkatini çekeceksiniz.

Yem olarak küçük balıkların hemen didikliyemediği yemleri tercih edin. Sülünez ve boru kurdu için mutlaka akşamdan bol tuzda tuzlayıp buzlukta bekletin. Sardalya kullanacaksanız yine aynı şekilde çok taze sardalyayı akşamdan bol tuza yatırıp buzluğa koyunuz. Ve iğneye ya bütün ya da kafa ve kuyruğu kesip öylece takın.

Daha birçok husus var tabiki ama onlarıda zaman içinde tecrübe edersiniz nasılsa:)

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Yem takmak sanıldığı kadar basit bir şey değildir. Çoğu zaman, doğru takılmayan yem yüzünden balık avları boşa kürek çekmekle eşdeğer olurlar.. Bakınız: Tipik Çinekop takımları ve boğaz balıkçıları..

Sonradan eklemişsin.. Benim şahsi kanaatim, hazır satılan takımların, balık için yeterince verimli olmadığı yönünde.. Elbette her takım aynı değildir, olmaz ama, bilhassa yemli avında olması gereken bir kaç elzem husus var. Bunlara uyulmadığını görüyorum ki, bunlar av verimini misliyle artıran özellikler..

7. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30

Öncelikle tüm paylaşımlar için herkese teşekkür ederim. Sanırım plansız programsız bir avda pek mevlam kayırmadı beni. Önerilerinizi mutlaka dikkate alacağım. Sanırım bu konu benim gibi bir çok amatörün çok işine yarayacaktır.

8. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    İncelediğim kadarı ile takım konusunda belirli bir standart yok. Kişiden kişiye değişiyor. Örneğin çipura avı teknikleri konularında sizinde dediğiniz gibi tek iğne gezer kurşun kullananda var 2 köstekli dip takım kullananda. Sanırım önce küçük balıkların benden uzak durması için büyük iğne 2-3 numara kullanmalıyım. Ve sardalya gibi her balığın saldırmayacağı yemler kullanmalıyım.

9. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Benim tavsiyem balık alabilen birilerinin takımını incelemen ve sonrasında iğne bağlamayı öğrenip aynı takımı yapmandan yana. Zaten belirli bir süre geçtikten sonra kendiliğinden ne zaman, hangi balığa nasıl takım yapman gerektiğini kestirecek ve sonrasında takımlarını hazırlayıp daha bir zevk ile ava gideceksin.

10. 56562

56562 xxx xxxxx

Aytaç arkadaşımız bu işe yakın zamanda başladığını ve hazır takımlar kullandığını zaten yazmış. Balık işinde tecrübeli sınıfına giden yol zaten arkadaşımızın yazdığı aşamalardan başlıyor. Ben sana sadece sabır ve araştırma tavsiye ederim. İlk iş hazır takımlardansa forumlardan edindiğin bilgiler ışığında kendi takımlarını oluşturmandır. Yem takma işi zamanla mutlaka düzene girecektir ve el becerin artacaktır. " Acemi şansı " denilen süreç bitmeden senden bir trofe bekliyoruz.

Rasgele.

11. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    1- İlk fırsatta takım hazırlama çalışmalarıma başlayacağım hatta bu hafta sonu :)
    2- Av türümü seçeceğim. Örn ; Çipura
    3- Av mekanı araştıracak ve sabah erken saatlerde gideceğim.
    4- Çipura için 3 no iğne,yem olarak sardalyayı tuzlayarak buzdolabında bekletecek ve kullanacağim.

Yani artık attım deryaya mevlam kayıra yapmayacağım :)
    Teşekkürler.

Not : Çipura avı için kullanacağım misina kaç mm olmalıdır. Ben yine forumdaki çipura av tekniklerine bakacağım.

12. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    İşi ciddiye almışsan -ki öyle olduğu anlaşılıyor- önce böyle sistematik ve kılı kırk yaran bir düzende gidersin. Aradan zaman geçer bazı şeyleri elersin, bazı şeyleri değiştirir, bazı başka şeyler de eklersin. Yine aradan zaman geçer "usta" olduğuna kanaat getirirsin ve artık o zaman "atarsın deryaya mevlam kayıra yaparsın."

Selamlar, rast gele...:)

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Eğer niyetin çipura tutmaksa, önce yer beğenmen lazım.. Çipura daha ziyade kumluk, kırmalık yerlerde, öbek öbek yosunlar bulunan bölgelerde olur. Tutacağın yer, bu yosun öbeklerinin hemen kenarıdır..

Bu tarife uyan uygun bir yer bulman lazım. En iyisi, bölgede çipura tutanları gözlemektir..

Takım olarak, pek çok çeşitli takım olabilir, ama ben sana şunu tavsiye edeyim:

60 Pound yazan yere, 0.35 Florocarbon misina kullan. Kurşunu bir fırdöndü ile tak. Kurşun fırdöndüsüne misinayı, trilene düğümü ile bağla..

http://www.animatedknots.com/trilene/index.php?LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com

Ama sıkarken, 9 ve 10. adımlarda, muhakkak ıslat düğümü. Sert çekme, sarım gibi olan yeri elinle iteleyip sıkıştır.

İyisinden bir parlak, siyah olmayan fırdöndüden misinayı geçir.

Aynısından bir fırdöndüyü, dirseğinden parmak ucuna kadar öteden misinaya bağla. Boşta gezen fırdöndüye, 0.28 - 0.30 bir kulaç kadar bir FC misina bağla. Gene aynı kalınlıkta misinayı bağlı olan fırdöndüye bağlayıp ucuna iğneyi bağla.

İğne tercihi olarak.. Eğer yengeç kullanacaksan

Hayabusa UMT 209 6 numara iğne kullan.

Eğer boru kurdu, sülünes vs. kullanacaksan, Mustad 10750 bulabilirsen, kullanmayı deneyebilirsin

Marka model önemlidir. Aynı gibi görünse de, piyasada mevcut diğer iğnelerin bunların randımanını vermesi güçtür. Ancak, benzer tipte olan, OWNER, Gamakatsu, SASAME gibi iğneler verimli olabilir. Ama bulamazsan, milletin kullandıklarına bakabilirsin.

Son düzenleme: 12 Haziran 2009
  14. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    Bugün alışverişlerimi yaptım. 2 tane zokalı iğne aldım sanırım 1 numara (dükkandaki arkadaşlar tavsiye etti), Mustad 496-2 no siyah çapraz iğne ve mustad 505-2 no bronz iğne 35lik misina çeşitli gramajlarda kurşunlar satın aldım, çeşmealtında mavi plaj' da atmıştım geçen akşam tam tarif ettiğiniz gibi kum ve hafif yosun geçişi olan bir alan fakat takılma yaşanmıyor. Ctesi sardalyalarımı alıp tuzlayıp buzdolabına atacağım. Şimdi geriye sadece kendi takımımı hazırlamak kaldı. Umarım başarabilirim :) Avlak yeri konusunda tavsiyeleri alabilirim. Balıklıova ve mordoğan olabilir mi?