bu konuda yardıma ihtiyacım var

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında serdal1806 tarafından paylaşıldı.

1. serdal1806

serdal1806 serdal

Tatil için memlekete gideceğim köyümüze yakın bi bölgeden soğanlı çayı geçiyor ve bu çayda tam olarak cinsini bilemediğim sorduğum kişilerden çok net bir cevap alamadığım bekir balığına benzeyen ama bıyıksız , mat renkli , kılçıklı , büyüklükleri 500gr ve 2kg arasında değişen bir cins balık var (soğanlı çayını bilenler bahsettiğim balığı tahmin etmiştir)

Sorularıma gelince...

1.Bu balığın cinsi ne?

2.Ne tip olta ve yem kullanmam lazım?

3.Bu balığın kefalin bir cinsi olduğunu ve meps ile avlana bildiğini söylüyolar doğru olabilir mi?

4.Avlanma saatleri hangi aralıklar?

5.Suyun hangi kısmında daha yoğun dulunurlar?

2. Suatreis

Suatreis

Serdal arkadaşım, vermiş olduğun kriterler gerekli tesbit için yeterli olmayabilir. Senin Memleketin neresi önce ondan başlayalım. Benim bildiğim 98324204702847 tane köy ve soğanlı var.....;)

3. OTTOMAN

OTTOMAN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1 kilo aynalı sazan :(
    suat bey bence rakamı biraz abartmışsın ben saydım 98324204702846 tane köy var henüz :D:D:D:D

4. serdal1806

serdal1806 serdal

çankırı bayramören

benim memleketim çankırı bayramören o kadar köy yoktur abartmayın şimdi hadi olsunda 9987377489923 bu kadar köy olsun becerebilirsem birde fotoğraf gönderiyim öyle yorum yapın.

5. serdal1806

serdal1806 serdal

işte balık bu

6. simendifer

simendifer Sennur

Şabut balığına benziyor. Ot sazanı da diyorlar. Sanırım o.

7. sergerde

sergerde rastgelsin hacı

Favori Kamış:
    söğüt dalı
    Bu balık Elazığ Keban barajındada çıkıyor. Bu bölgede dere balığı olarak biliniyor.Kesinlikle şabut değildir. Sazan avlarken yaylı dip oltalarımıza çok takılıyor, ancak gönderdiğin resimdeki balığın çok daha büyükleri, küçükleri dip oltasına gelirmi bilemiyorum. Denemeni tavsiye edrim. ( yaylı takımda hamur kullanıyorum)

Son düzenleme: 17 Aralık 2008
  8. tuncaydemirhan

tuncaydemirhan TUNCAY DEMİRHAN

Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    98 CM 6,5 kg TURNA - 3.5 KG ÇİPURA - 2.5 KG SARGOZ
    serdal elindeki balık ot sazanı.bizim buralarda karnıkara derler.sebebide içini temizlerken görmüşsündür iç kısmı siyah bir zarla kaplıdır.eğer içi bahsettiğim gibi siyah zarla kaplı ise aynı balıktan bahsediyoruz.bizim buralarda da çok.ama ne yaptıysam oltaya düşüremedim.denemediğim yem kalmadı ama neyle beslendiği hakkında hiçbi fikrim yok saygılar

9. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    tebrikler kardeşim balık güzel

10. sofi-5454

sofi-5454 Metin

Favori Kamış:
    REMİXON VE KARBON ÇELİK SOPA
    Favori Makine:
    DAİWA,REMİXON
    En İyi Avı:
    TURNA 3KG.
    kardeşim dediğin balık biradı içikara diğeri ise soğancık balığıdır. Oltayla tutmak çok zordur yani gelmez ağ ve file kullanımında havyar zamanı daha çok çıkar ama bizdede ağ ve file işi yok saygılar bol yağda tava yapacaksın iyi olur

11. sergerde

sergerde rastgelsin hacı

Favori Kamış:
    söğüt dalı
    İsim farkı yöresellikden kaynaklansa gerek. Buralarda dere balığı deriz biz. Ayrıca sazandan daha çok düşer oltaya, burdaki balıkcıların çoğu da şikayetcidir bundan . File ve ağ ile nasıl tutulur onu bimem ;) , ama oltanın ucunda sazan görmeyi beklerken dere balığı çıkarsa ben çokda üzülmem , oltayı boş çekmekden iyidir :)

12. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Serdal
    Şayet bahsettiğin Soğanlı Cayı Çerkeş yakınlarındaki Soğanlı cayıysa bu akarsu cok önemli bir tatlısukefali suyudur.
    Şayet oysa bildir av taktiklerini detayıyla anlatayıom.
    Sevgiler

13. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Maalesef geç farkettim. Arkadaşımız artık bu bilgiye ihtiyaç duymuyor olabilir. Ama konu tazelendiği için tür hakkında "tam a yakın" tahminimi bildirmek istedim.

Bu balık; sazan ailesinin bir üyesi olan "siraz" yada sarı balık türüdür.
    Ülkemizde pek çok türü bulunur. Bu örnekteki balık, Kuzey Anadolu'da (İç Anadolunun kuzeyi ve Karadeniz bölgesi) en yaygın türlerden biri olan "Capoeta capoeta"

Vucut sırtta esmer, karında sarımsı beyaz olup yazın kurumayan orta büyüklükte bir akarsuda ince ve kalın pullu olmak üzere iki türü bulunur. Avlayanların dikatini çekmiştir, neden se kalın pullusunun eti daha yosunumsu çamurumsu kokar.
    Ağız alt durumludur, üst çenede bir çift küçük bıyık bulunur. Bu bıyıkların varlığıyla Karaburun ve eğrezden, bıyıkların ince ve sadece bir çift olmasıyla "bekir" (Barbus) türlerinden kolayca ayırd edilebilir.

Avcılığı:
    Şamandıralı olta ve dip oltasıyla, solucan kullanılarak rahatlıkla avlanılır. En iyi av saati akşam ezanı okunmadan 2 saat önceden başlar ve yarım saat sonrasında sona erer.

14. orhankaan

orhankaan orhan

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    En iyi avımı daha tutmadım.
    Kardeş bizim oralarda bu balığa SARI derler.Benim bildiğim sazan gibide tutulur.Ama daha çok ağ ve serpmeyle tutulduğunu gördüm

15. ümit__54

ümit__54 ümit bolatoglu

içikara

doğrasöylüyorsun ama karıştırmıyorsam o kumbalığıdeyilmi saçklı dip hamsiyle alınmıyormu

16. mhakanbasar

mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Yöresel isim Kumbalığı diye anılan Yakup hocamın bahsettiği gibi Siraz türü bir balık..Soğanlı çayında yaptığım Kefal avlarında devasa boyutlarına rastladım..Bölgeye sırf bu balığı olta ile yakalamak için gelen amatörleri zaman zaman gördüm..Dere kenarındaki yosunlu ve çamurlu bölgelerde kum eleği yardımıyla çıkartılan bir cins böceği yem kullanmak suretiyle yakalıyorlar..Bunun haricinde solucan ve hamur yemler ile yakalanması nerdeyse imkansız...Sudan hemen çıktıktan sonra tava yapılırsa tadını çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim...Bunun haricinde olta balıkçılığında avlanma yöntemini bilmeyen avcıları tırıvırıya ve diğer yasak avcılık yöntemlerine iten bir tür olarak tanımlıyorum....