Bu Makineye Örgü Misina Olur mu ? Olmaz İse Makine Tavsiyesi

Konu, 'Makineler' kısmında alidag tarafından paylaşıldı.

1. alidag

alidag alişan

2. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sana makinalardan sececeksen ilkini sec derim.Hem rulman adedi, hem de ozellikleriyle ikincisinden daha uzun vadeli bir alet,ondan daha verimli ve atcekde seni daha rahatlatacak bir surusu oldugu acik.

Okuma marka olarak ortadan birazcik daha iyidir.(kisisel gorusum) Kullanmaya basladiginda seni bir sure oldukca memnun edecektir.Okumanin problemleri eskime baslayinca cikiyor.Cunku genelde oldukca komplike yay ve rulmanlar kullaniliyor.Bunlar eskiyince makina bir anda muhtesem kalite kaybediyor.Disk ve disli siyirmalari uzun vadede basina gelecek hikayelerdir.Cok iyi bakarsan , kumdan ve tuzdan mumkun oldugunca korursan, yagini eksik etmezsen seni uzunca sure goturur diye dusunuyorum..

Ikisinde de orgu misina kullanabilirsin.Ancak bence kendine sorman gereken neden kasiginin monoflamenti mahvettigi?Bunu acmamissin... Kasigin dongusumudur problem?Firdondu kullaniyormusun.Dogru ebatta firdondu kullaniyormusun?Kamisinin yuksukleri orgu misinaya uygun mu?(porselen yuksukler olmali)

3. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Merhaba Alişan,

Yedek makinam Okuma SPA 40, üzerinde 0,16mm örgü var. Herhangi bir sorun çıkartmadı makina. Fakat kullanacağın örgü kesinlikle kaplamalı olmalı, hem uzun ömürlü oluyor hemde atış mesafesi daha uzun oluyor. Savagear Adrenalin kullanıyorum. Rastgelsin.

4. alidag

alidag alişan

teşekkürler yardımınız için ,peki okuma dışında bir tavsiyeniz varmı bu fiyatlara ? ortaboy fırdöndü kullanıyorum toplamda ana bedende bir klipsli daha sonrasında kullandığım kurşunlu bedende 2 normal 1 klipsli yani 4 adet fırdöndü var buna rağmen böyle bir sorun var son gittiğimde işi iyi bildiğine inandığım bir abiyle tekne kiralayıp çıktık o bu problemin kaçınılmaz olduğunu ve ip kullanmam gerektiğini söyledi kaşık için(bu bahsettiğim problem kaşıkla sırtı yaptığımda oluyor)

5. alidag

alidag alişan

Teşekkürler Ceyhun abi peki uygun fiyatlı bir ip misina tavsiyen varmı ? ayrıca ip misinayla örgü ip misina farklı şeylermi yani biri düz diğeri örgülümü?

6. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Buyuk bir ihtimalle firdondulerin calismiyor cunku takima gore buyuk firdondu kullaniyorsun. Kasik hafif ve donuyor.Ancak firdondu mekanizman bu kadar hafif bir kasigin donmesine cevap veremiyor.kullandigin misina veya ipin cekerine gore firdondu sor ve ozellikle sirti icin kullanilan kaliteli firdonduleri sec.Klasik ortasi fici gibi firdonduler beklenen kaliteyi sergiliyemiyebilir.

Bir diger onlem tekneyle giderken takimi baglamadan misinanin bedeni bos olarak denize salmandir.Makinadan bosalt.Deniz trafigine dikkatli olmalisin. Kaptani ne yaptigina uyarmalisin.Kisa bir sure sonra bunu makinanla sar . Goreceksin misinan butun gamindan arinmis.

Makinana misina sararken de gam konusunda dikkatli olmalisin.Bobinden misinanin ayrilarak sarilmasina izin verme.Bobini bir kaleme gecir.Kelemi bir delige diklemesine sokup 5 metre uzaklas.gelen misinayi ansiklopedi gibi agir bir kitapcigin icersinden gecir.Kitabi yere yatir.Burdan gelen misinayi makinana sar.

Bir yardimcin olursa cok kolay olur.Boylece bobin donecek, sardigi gibi misinayi birakacak.Kitabin icinden akan misina sIKIca makinana sarilacak.Gam problemin bu noktalara dikkat edersen cok azalir.

Bu verdigim bilgileri konik kafali, makarali makinalar icin oneriyorum.Cikrik makinalar gam konusunda daha avantajlidir.

Faydali olmasi dilegiyle...

7. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Tavsiyeye gelince okuma degil de baska marka ararsan fiyati kalitesine gore en hesapli makina bence Shimanodur.Bu markanin atcek uzerine(spining) offshore spining reallarini googledan aratirsan oldukca kaliteli denize dayanikli makinalar bulursun.

Spining real olarak sadece aratirsan gene karsina cok iyi makinalar cikacaktir ancak bunlarin sadece tatli suya gore dizayn edilmis degil, tuzlu suda da kullanilabilecek olanlarini secmelisin.Asiri ucuz ve kucuk Shimano'dan her zaman sakin.Dongusu 1/5 ve fazlasi olsun.Atcek de bence hayatta ucuz makinaya yatirim yapma...

http://fish.shimano.com/publish/con.../index/products/reels/saltwater_spinning.html

Bu linke bir goz at...

8. alidag

alidag alişan

Hüseyin abi çok teşekkürler uzun uzun ilgilendiğin için , makinaya sararken dediğinize benzer bir yöntem uyguluyorum ve olabildiğince sıkı olmasına dikkat ediyorum.Fırdöndü konusunda dediklerinizi dikkate alıcam.Gamı çözme için anlattığınız yöntemde çok işime yarıycak ayrıca teşekkürler.Shimano almak isterim tabi ama bahsettiğim fiyat aralığında işe yarar birşey almak mümkün değil sanırım.

9. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Bir sey degil genc kardesim...O birinci okuma butcene gore bence seni idare eder.Bir de sitelerde arastir.Anladigim kadariyla Turkiye de Okuma bayagi kullaniliyor.Insanlarin tavsiyesini almaya devam et.Okumanin atcek modelleri hakkinda en genis bilgiyi Turkiye icin bu insanlardan bulacagina eminim.

Mesala Ceyhun Bey cok guzel bilgiler vermis...

10. 29519

29519

Örgü misinada gam olmazki. Shimano exage alın yada en kötü catana alın işinizi hayli hayli görür.

11. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Uluc'cum,

Misinada ki problemine dayanarak konusuyorduk.Orgu misinayi istemesinin nedeni zaten senin dedigin gibi.Ama bana normal de kulandigi misinanin neden boylesi gam yaptigi garip geldi.O yuzden konuyu actik.Ama anladigim gam yapma olayi at-cekle bile ilgili degil.Olay kasikla sirtiya gezerken oluyormus ki bu bazi noktalara dikkat edilmezse cok normal...

12. alidag

alidag alişan

Devam edicem araştırmaya , saolsun Ceyhun abi bugüne kadar açtığım nekadar konu varsa yardımcı oldu olmayada devam ediyor :)

13. 29519

29519

E konunun tamamını okumadan balıklama atlarsam böyle bir hata da kaçınılmaz. Kusura bakmayın keyfinizi kaçırdıysam. Bu da bana ders olsun.

14. alidag

alidag alişan

Ne demek önemli değil :)

Peki bir sorum daha olacak verdiğim linklerdeki makinaların kolu bir tur çevirişte sardığını misina uzunluğu eşitmidir yoksa kafası küçük olanın dahamı azdır ? Bu bir dezavantaj yaratırmı ?

15. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Kafa cidarinin capi buyudukce makina daha fazla sarar.Sardikca bu cap daha buyur daha fazla sarar.Iki tane ayni dongurasyolu makinanin kafa cidari capi yuksek olan daha fazla ve dolayisiyla daha hizli saracaktir...

Bak bu linke git veya Isottevfik rumuzlu Tevfik Bey Abimize bir ozel mesaj ac bu konuya cagir.Eminim o sana cok yardimci olacaktir.Adrese teslim onerileri olur...

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=48126&page=2

16. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Uluc,

Canin sag olsun senin.Ne onemi var.Sen yanlis anlama...:)

Saglicakla kal...

17. alidag

alidag alişan

peki ufak makinenin daha az sarması bana bir dezavantaj yaratırmı yani rapalanın düzgün aksiyonda gelmemesi , kaşığı yeterli hızda çekemem gibi ? Yoksa turna avı için yeterlimidir ?
    Ayrıca teşekkürler Hüseyin abi gerekli daveti ilettim :)

18. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ben tatli su balikciligindan hic anlamam dostum.O konuda ne biliyorsam teoriktir.Baliga balikciliga ilgimdendir. Buna dayanarak bildigim turnanin acsa , yiyecekse pek sahte , kasik vs vs ayrimi yapmayacagidir.Ama sen sakin bana bu konuda guvenme.Git mesela Hakan Bey,Azuvay Yavuz Bey var, Vedat Baba var, Macir Ertan Bey var, onlara danis...Ozellikle turnaysa konu, onlar sana daha yardimci olurlar.

Atcek icin yapilmis bir makinanin hafif ve hizli sarimli, stabil, kalama mekanizmasi hassas olmalidir.Simdi piyasada 1/5 ve uzeri olan her makina yukardaki ozelliklere haizse seni bir muddet, kalitesine gore uzmeden goturur.Isini yapar.Ama kaliteli makina kendini her konuda belli eder.Is sadece kasigin, sahtenin is yapmasi degildir.Taktin baligi ,makinadaki tek bir zayiflik baligi kaybetmenle genelde sonuclanacaktir.Taktin trofeyi.kaliteye iste o anda gercekten ihtiyac duyacaksin...Vs vs...

sahsen oyle zengin bir insan sayilmam.Ancak kucuk balik haric, kalamar falan bir yana, trofe balik pesindeki takimim paranin satin alabileceginin en iyisidir. Cunku o durumda seninle balik aranda takimin sadece var.O dusmanin olmamali.Dostun olmali ki sana gercekten yardimci olsun.Umarim anlatabiliyorumdur.3 ay daha beklerim kenera biraz daha koyarim, aldim mi beni uzun yillar goturecek, en ince ayrintisina kadar bana guven verecek takimlari alirim.

19. alidag

alidag alişan

Dediklerinizde sonuna kadar haklısınız bunların farkındayım ancak hedef av turna olduğu için zaten trofe sayılıcak boyutlarıda aşırı büyük olmayan avlanıcağım bölgede max 8- 8 buçuk kiloya ulaşan bir balık olduğundan düşündüğüm ürünlerin yeticeğini düşünmekteyim bilmiyorum yanılıyormuyum. Bir diğer konuda daha spin av konusunda ilk deneyimim olucak olması başarı elde ettiğim takdir kaliteyi yükseltip daha fazla cebimi boşaltabilirim ama şuan sahtelerdi bottu vs derken çok fazla bütçe ayıramıyorum maalesef bu konuda.

20. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Tarafınızdan referans olmak, ayrı bir mutluluk Hüseyin Alp ARSLAN kardeşim; teşekkür ederim.

Alişan yeğenimizle, özelden mesajlaşarak yardımcı olmaya çalıştım. Akşam kısmet olursa babasını biraz daha fazla sevip öpecek. O zaman malüm, cüzdanın fermuarı sonuna kadar açılır.:p :p hihi

İçten dileklerime selam ve sevgiler ietirim.