Geçen hafta başıma gelen bir olayı anlatmak istiyorum. 1 haftadır köydeydim ve balığa gitme fırsatım da oldu. Kefal avlamak için olta takımı kurmuştum aylar öncesinden, ava gitmek için sabırsızlanıyordum. Eve yerleştikten sonra takımları alıp balığa gittim. Avlağa vardığımda suyun aşırı yükseldiğini gördüm ve daha uygun yerler için derenin aşağı taraflarına indim. Çok güzel bir yer buldum, balık olsam orada yaşardım herhalde . Ancak suda canlı belirtisi bile yoktu. Saatlerce at-çek yaptım ama yok. Kıyıda yavrular filan da görünmüyor. Baktım balığın geleceği yok toparlandık, araca giderken balık avlamak için gelen 2 kişi ile karşılaştık. Adamlar da balık tutamamış. ''Aşağı tarafta baraj gibi bir yer var, geçen orada balık yakaladık çok balık var'' dedi. Biz de hemen o tarafa doğru yola koyulduk. Ancak tarif edilen yere vardığımızda hayal kırıklığına uğradık. 2 kişi tırıvırı atıyordu, ancak o adamlardan daha büyük katliamı ne yazık ki devlet yapmış! Dereye ne amaçla yapıldığını anlayamadığım, bir bent kurulmuş. Balıklar bendi geçebilmek için somon balıkları gibi akıntının tersine hopluyorlar ama bendin yarısına bile yetişemeden çarpıp geldikleri yere dönüyorlar. Balıkların yumurtlamak için yukarı çıkmaları gerekiyor ama önlerinde 2-3 metrelik bir duvar var, hiç boşluk bırakılmamış. Derede bent olduğunu yeni öğrendim, yıllardır oradaymış. Ben balıkların azalmasını ağcılara, tırıvırıcılara yüklüyordum, günahlarını almışım! Sel gelince balıklar bendin aşağısına düşüyor ve geri çıkamıyorlar. Biz oradayken tırıvırıcılar da 2-3 tırıvırı bıraktılar derede. Telefonlar arabada olduğu için ''arabaya gidince şikayet edeyim'' dedim. Sinirimiz bozulmuş bir şekilde arabaya binmiş tam telefonu açıyordum ki karşıdan jandarmalar belirdi. Büyük ihtimal şikayet üzerine gelmişler, çünkü yol ileride bitiyordu, gidecek başka yer yoktu. Gerçi tırıvırı atanlar balık yakalayamamıştı ama ceza alırlar herhalde... 4-5 yıl önce yine dereye balığa gittiğimde yaşlı bir amcamız ''eskiden burada o kadar çok balık vardı ki saniyede bir kocaman balık geçerdi şu kayaların arasından'' demişti. Ben 4-5 yıldır bunun sebebini bohçacılara yüklüyordum, tabi etkileri var ancak asıl katliamı devlet yapıyormuş. Sırtımdan vurulmuşa döndüm o bendi görünce. Sinirlerim çok bozuldu. Bu bent ile ilgili şikayet veya çalışma yapacak yetkililer varsa bendin bulunduğu yeri tarif edebilirim.
Bu konuyu neden görmemişiz anlamadım. Bendin ne amaçla yapıldığını öğrenmek lazım. Nerede burası, özelden bir yazıversen?
Valla nasıl gözümden kaçmış bende yeni okudum Sel ve bend deyince civarda yerleşim varsa güvenlik falan diyeceğim ama su yolu değiştirilir bişey yapılır bend ne alaka
Ben de sizin yorumlarını görmemişim kusuruma bakmayın. Pazar günü köye gideceğim ve 2 hafta boyunca köyde kalacağım, fotoğraf ve video çekeceğim. Kabaca çizim yaptım... Belki yazdığım ölçüler daha büyük ya da daha küçük olabilir. Suyun döküldüğü yerdeki derinliği tam bilemiyorum.