Bu sahte, avcı olacak gibi.(El yapımı)

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında diverozcan tarafından paylaşıldı.

1. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Arkadaşlar.
    Nihayet son kat epoxy.i sürerek bu yakışıklıyı sizlerle paylaşıyorum. Henüz kurumadı ama sabredemeyip hemen fotoğraflayarak sizlerle paylaşmak istedim. 10 cm boy ve 12 gr ağırlığında. Örnek olarak rapala long casting minnow.u aldım. Dalma derinliğinin biraz daha fazla olması için de gaganın açısını biraz daralttım ve uzun tuttum. Aksiyon olarak boyamadan önce kapalı havuzdaki denemelerimde oldukça başarılı. İyi bir avcı olacağını ümit ediyorum.
    Sağlıcakla kalın.
    1 cm kalınlığındaki Balsa ağacı tabakasından, şablon yardımı ile 2 eşit parça halinde falçata kullanarak modeli kestim.

Tellerin ve bilyelerin geleceği yerleri oydum

Bilyeleri yerlerine koyup, telleri japon ile yapıştırdım

İki eşit parçayı birbirine japon ile sıkıca yapıştırdım

Falçata yardımı ile şekil vererek, zımpara ile düzelttim.Göz yerlerini hazırladım.

Üzerini transparan ağaç tutkalı ile kaplayıp son zımpara rötuşunu yaparak pürüzsüz ve dolgun bir yüzey hazırladım

Üzerine çift taraflı bant yardımı ile alüminyum folyo ile kapladım. Onun üzerinide yine şeffaf agaç tutkalı yardımı ile spreyle siyaha boyadığım fileyi yapıştırdım. Ve maskeleyerek sprey boya ile boyadım.

Galzamalarını 3 boyut kazandırması için 4 kat kırmızı etamin ipini şeffaf ahşap tutkalı ile yapıştırdım( sürüldüğünde beyazdır. çabuk kurur ve şeffaflaşır. suya dayanıklıdır.) Yan yüzgecini ,ince puldan keserek üzerini parlak oje ile boyadım ve japonla yapıştırdım.

Gagasını sert ve kalın plastik kaşık sapını keserek ve zımpara yardımı ile formuna uygun düzelterek önceden oduğum yerine japonla yapıştırdım. Epoxy kaplamadan önceki bitmiş hali

Epoxy kapladıktan sonraki bitmiş hali. Kurumasını bekleyemeden ( Kuruması uzun sürüyor ve çok pis koruyor.Akıcı olduğu için de en az 4 kez sahteyi ters yüz ederek yayılmasını sağlamak gerekiyor ki eşit dağılsın. Bir de tiyo; kullandığınız fırçayı alkol ile temizlemek gerekiyor.yoksa fırçayı atmak gerekiyor.) sizler için fotoğrafladım. Kurudukça camlaşıp çok daha güzel bir hal alıyor. Keyifli seyirler. :)

2. BalikciAlp07

BalikciAlp07 Alp

En İyi Avı:
    1 kilogram çipura
    harika olmuş

emeğinize sağlık

3. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Özcan abi sırt kısmındaki renklilik ve pul deseni ile harika olmuş, file yönteminin uygulamasını okumuştum ama uygulama için bekliyordum. Sizin çalışmanızda görmek cesaretlendirdi.

Tebrikler, gönlünüzden geçen balığı tutarsınız inşallah..

4. 56562

56562 xxx xxxxx

Özcan Bey ellerinize sağlık, gerçekten büyük beceri, bilgi ve sabır ürünü çok başarılı bir çalışma olmuş. Tek endişem, iki ayrı parçayı yapştırırken arada dağılan japon yapıştırıcının bilyaları sabitleyerek ses çıkartma aksiyonunu engellemiş olabileceği.

Ellerinize sağlık, bu sahte ile tutacağınız ilk balığın sizin için ne kadar zevkli olacağını tahmin bile edemiyorum.

5. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Süper süper süper diyorum başka bir şey demiyorum.Elinize sağlık seri üretimi bekliyoruz artık.Saygılar.

6. kadrikalemci

kadrikalemci Kadri Kalemci

En İyi Avı:
    Kaçırdığım balık
    Harika, ellerinize sağlık. Emeğinizin karşılığını almanızı dilerim.

7. poseıdon74

poseıdon74 ERDEM ERÖZ

Ancak bu kadar olur heralde..Tebrikler elinize emeğinize sağlık..

8. fish founder

fish founder Özgür

karadaki avcı görüntüsünü inşallah suda da ispatlar,
    Elinize sağlık çok güzel bir çalışma yapmışsınız,

9. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim. Selamlar.

Teşekkür ederim kardeş. File yöntemi gerçekten çok başarılı . Değişik renklere boyayarak farklı sonuçlar elde edebiliyorsun. Senden daha güzellerini bekliyorum.
    Sağlıcakla kal.

Teşekkür ederim. Yapıştırma işlemi japonla zor olduğu için yeni yaptığımda şeffaf ahşap tutkalını kullandım. Daha iyi sonuç aldım. Dağılma sorununu da çözmüş oldum. Henüz boyama aşamasında.

Sağlıcakla kalın.

Teşekkür ederim. Artık emeklilik yaklaştı. Küçük bir atölyeye başlanabilir. Neden olmasın? :)
    Esenlikler dilerim arkadaşım.

Teşekkür ederim. Denizle buluşturmak için sabırsızlanıyorum. Selamlar.

Teşekkür ederim. Beğeniler geldikçe yapma azmim de artıyor.
    Sağlıcakla kalın.

Teşekkür ederim. Artık orası da sudaki balıkların bağenisine kalıyor. :)
    Selamlar.

10. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Ellerinize sağlık!

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sevgili Özcan Abi, benim değerlendirmem şöyle..

Fikir: Mükemmel.
    Oyma işçiliği, malzeme: Fevkaladenin fevkinde.
    Boyama: Bir sanat eseri.

Fakat...

Teknik: Pek iyi olmamış :(

Ellerindeki maharet ve yüreğindeki sabrın biraz teknik ile birlikte şahane sonuçlar vereceğinden eminim.

Peki teknik ne? Nesi eksik? Bakalım abi beraberce..

Buradaki sorun, şu teller :( Bu teller ahşap ile birleşmez. Zaten bu parlak metali japon vs. tutmaz. Sonuçta ufak bir balık gelir vurursa, o teller oradan çıkar, hangisi ki tahminen gagadaki tel olacaktır, çıkarsa ona göre bu sahte veya iğnesi ile beraber gider.

İğne tutacak yerleri içerden telle bir araya getirmeni, yükü tel üzerinde tutmanı tavsiye ederim. Şu gibi bir şey:

Bir diğer hususta şu:

Buradaki konu, dudak formu ile gövde formunun uyumsuzluğu.Bu şekilde paralel duran dudak, sahteyi dibe çekmek isteyecek. Bu tamam. Fakat dudak gerisinden arkaya doğru bakarsak, bu noktada giderek genişleyen bir koni ve tıpkı dudak gibi suya karşı bir duruş sergileyen ikinci bir hidrodinamik düzeni görüyoruz. Bu ani bir dönüşle kuyruğa doğru inceldiği için, kuyruk kısmının hareketi bu koninin yan hareketine bağlı olacaktır. Koni yüzeyinin geniş ve aksiyon aldığı nokta olan dudağa yakın olması, bu hareketi engeller. Ayrıca, ilk resimde gördüğümüz o tıkırtı bilyalarının kuyruğa doğru bir hayli geride olması, eylemsizliği artırır.

Bunlar aksiyonu kötü engellediği gibi yemin dengesini de kötü etkileyecektir. Bu sahtenin aksiyonu çinekop, ispendek azmanı gibi genç balıklar için iyi netice verir ama, ustalaşmış levrekler vs. bunun bu garip duruşunu pek beğenmeyebilir.

Bunlar sorun değil. Yani şöyle. Bunlar ilk kesimi yaparken çizilecek çizgilere dair meseleler. Asıl mesele, çizgiyi çizince, bunu çıkarmak ki, siz bunu gayet iyi becermişsiniz zaten.

Eğer, rapala, yozuri gibi sitelerdeki sahte fotoğraflarına bakarsanız, size gayet iyi bir model olacaklardır sanıyorum.

12. FlyinEagle

FlyinEagle Fatih Güngör

Favori Kamış:
    Lineaeffe Spirit Surf 420Cm
    Favori Makine:
    Remixon Ultra Surf 6500 Surf Makine
    En İyi Avı:
    Hayal - Tartamadım
    Abi harika bir şey olmuş , elinize sağlık.

Seri üretime geçerseniz ben de 1-2 tane alırım bunlardan :)

13. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim.

Serdar kardeşim öncelikle detaylı olarak yapmış olduğun değerlendirme ve verdiğin değerli fikirler için sana çok teşekkür ediyorum. Belli ki teknik konuda oldukça bilgilisin. O yüzden takıldığım yerlerde seni epey rahatsız edersem şimdiden özür dilerim. Konunun başında da belirttiğim gibi Rapala markasının Long Casting Minnow serisini örnek alarak yapmaya çalıştım.

http://www.rapala.com/products/luresdetail.cfm?modelName=lc_long-casting_minnow&freshorsalt=Salt

Bu sitedeki aksiyonun aynısını kapalı havuzdaki denemelerimde sağladım. dediğin gibi gaganın açısını daha az verdiğim için yalnız derinlik farketti. Senin de dediğin gibi aslında telleri yaparken benim de pek içime sinmemişti başlangıçta ama sahtenin yapımı bittikten sonra içime sinmeyerek kopartmak için asıldım, kopmayınca da ellemedim tekrar. Yeni yaptığım boyama aşamasına getirdiğim sahtede farklı bir yöntem denedim. Karın telini ve misina telini tek parça yaptım. Kuyruk telinin arkasını da yuvarlatıp sahtenin her iki yüzüne saplanacak şekilde bir telle sabitleyip yapıştırdım. Ortada balans bilyeleri olduğu için çok fazla oymak istemediğimden kuyruk telini diğer teller ile birleştiremedim. Ama dediğin en doğrusu aslında , yekpare tek parça telden daha sağlamı olamaz bence de.

Sağlıcakla kal. Değerli yorumlarını her zaman bekliyorum. Tekrar teşekkür ederim.

14. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim . Belki zamanla , önce elimi iyice alıştırmam lazım. İşin teknik tarafı oldukça teferruatlı aslına bakarsanız.Piyasada binlerce sahte balık markası ve çeşidi var. Hangi birine yetişebilirsinz ki. En güzeli el becerisi olanların kendileri yapmaları bence. Yeri geliyor 40 liralık rapalanın iş yapmadığı yerde 10 kuruşluk basit bir anten kablosu harikalar yaratabiliyor :)

Sağlıcakla kal.

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Teller için mesele şöyle aslında.

Rapala'nın o kesit resminde de görebileceğin gibi, telleri çengel şeklindedir. Yani olası çekiş yönüne doğru geri kıvrılır:

Sizin çalışmada bu teller çekiş yönüne doğru kıvrılmış:

Teller için boydan boya yapmak zorsa ki bu bilyalar vs. varken zor gerçekten, şöyle bir yöntem önerebilirim. Tellerin yüzeyine el taşlamasının ince kesme diski, üçgen eğe vs. gibi bir şeyle dikine küçük kesikler/kertikler atabilirsin. Telin yüzeyinden talaş kaldırır gibi, mümkün olduğunca dik kenarlı kesikler. Bu kesikleri kullanarak ince bir teli vida dişi gibi ana telin üzerine dola. Sarılan tel bu kesiklere denk gelsin. Daha sonra teli yerleştir yerine. Etrafına hızlı kuruyan epoksi yapıştırıcı doldur. Böylece tele bir tutma yüzeyi kazandırmış olursun.

Epoksi yoksa vs. etrafına biraz gevşekçe pamuk sar. Bir enjektör iğnesini japon yapıştırıcının ucuna tak, telin kenarından içeri sokup, olabildiğince dibe japon zerket. Japon pamukla birleşince tepkimeye girer, gayet sağlam bir dolgu malzemesi olur. İğnesiz damlatırsan ağızda süratle donan japon dibe kadar ulaşamaz.

Gövde formunda da dikkat edersen, en boy oranı seninkinde 5, rapalada 6. Böyle olduğu halde, gagadan en geniş yere doğru senin geçişin daha düz. Rapalada ise bu geçiş gaga civarında dikleşerek gövdenin en geniş yere kadar olan kalan kısmını daha silindir formuna getiriyor. Sizin çalışmada burası daha konik.

Bu dalan tip bir rapalada sorun olur, çok büyük sorun mu, hayır. Rapalanın gagası küçük ve. dik, o kuyruk sallamak için yapılmış. Sizinki ise dalmak üzere. Bu gibi dalan sahtelerde kuyruk aksiyonu kadar çekme bırakma aksiyonuda önemsenir. Sizin sahte düz çekişte dibe doğru giderken derinliğini alana kadar aksiyonu biraz bozulur.

Bilyalarda bu noktada biraz şüphe uyandırıyor. Rapalada bilyalar hareketlidir. Atışta kuyruğa doğru gidip ağırlık merkezini öne alırlar. Böylece sahte havada takla atarak vs. gitmez, daha iyi gider, sağa sola dolanmaz, uzak düşer. Sizin çalışmada bilyalar sabit. Bu da ne işe yaradıklarını sorgulanır yapıyor. Ama bu şekilde dağıtmak dengesine bir hayli katkı sağlayacaktır elbette.

Bunları sizin birazcık teorik bilgi katkısı ile işçilik yönünden olduğu kadar teknik olarakta şahanesini yapabileceğinizi düşünerek yazıyorum. Bu işin okulu, kitabı vs yok. Aslında varda, bizde yok en azından. Bu nedenle, bu teknik detayların ne işe yaradığını bilmek güç elbette. Bu bilgiler sanıyorum meraklısına faydalı olur, daha kalıcı, daha iyi sahteler yapmak için iyi bir kaynak olur.

Son düzenleme: 16 Aralık 2009
  16. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

usam gerçekten çok büyük emek harcamışsın bu emeğe çok büyük saygı duyarak söylüyorum gerçekten çok güzel olmuş strak pro yanında halt etmiş inşallah çalışır güzel avlar alırsın yalnız serdar abinin dediği gibi iğnelerin ve misinaın bağlandığı tellere birazdaha özenseydin yada şöylede yapabilirdin teli baştan sonada kullana blirdin hiç kesmene gerekyoktu büyük balık vurduğunda telin yuvasından çıkıp balığı kaçırmanı istemem

17. sanli

sanli Şanlı

Favori Kamış:
    Alba Star Member 4.20
    Favori Makine:
    Silstar Shuttle 7000
    En İyi Avı:
    Henüz iyi denecek olmadı...
    Tebrikler çok güzel bir çalışma inşaalh iyi avlar nasip olur paylaşım için teşekkürler...

18. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Çok ama çok teşekkürler.

Sevgili kardeşim, tek kelime ile harikasın. Emin ol ki vermiş olduğun aydınlatıcı bilgiler çok işime yarayacak. Bundan sonraki yapacaklarım için de çok iyi birer yol gösterici oldu teknik detayların. Haklısın maalesef ülkemizde hobi olarak, yurtdışında olduğu kadar yaygın olmadığından, bu konuyla da ilgili kaynak ve malzeme bulmada zorlanıyorum. Ben de yabancı siteleri araştırarak, bulabildiğim kaynakları, tercüme yoluyla derleyerek kendimce bir arşiv oluşturmaya çalışıyorum. İnşallah kendimi daha geliştirebilirsem ileride bu teknikleri daha derli toplu olarak paylaşıma açmak istiyorum. Dilerim herşey gönlünce olsun dostum, sağlıcakla kal, görüşmek üzere.

19. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim dostum. Gerçekten de Serdar arkadaşın tavsiyeleri çok işime yarayacak bilgiler oldu yapacaklarım için, sağolsun. teller benim de içime sinmemişti aslına bakarsan ama sökmek için zorladığımda kopmayınca ben de bu seferlik kalsın dedim napıyım. Ama bundan sonrakiler için verilen öneriler doğrultusunda çalışacağım.
    Sağlıcakla kal.

Ben de teşekkür ederim paylaşıma ortak olduğunuz için. Sağlıcakla kalın.

20. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    işte örnek harika bir paylaşım :) yapmış olduğun sahtelerde herşeyiyle mükemmel görülüyor iş yapmaması için hiç bir sebep yok bence bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar dilerim;)