Üstadlara raporumun içinde de sorduğum ama sanırım raporun içinde dikkat çekmeyen soruyu tekrarlamak istedim. Sizce aşağıdaki linkte ki zargana ya ne balığı saldırmıştır? Lüfer e avlandığımız bölgede aldım vuruşu. Yem çektiğimde bu halde idi. Lüfer genelde arkadan saldırır ve bu şekilde çapaklar bırakmaz diye bildiğimden; bu soruyu üstadlara sormak istedim. Saygılar... Rasgele... http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=28642
Abi teşekkür ederim de bende sinarit palazı nasıl bir balık onu bilmiyorum. Bizim buralarda varmıdır?
Zeynel ben daha o gun baktım ama diş yapısından bir anlam veremedım doğrusu. ve şöyle düşündüm dönüp tekrarmı daldı dıye ama anlayamadım.
Lüfer yeme ortadan dalmaz diye bir durum yok, dalar, ama çok nadir olarak, pek seyrek gerçekleşir. Bazen kafadan kaldığı bile olur ama, kaç avcının hayatında kaç kere denk gelir o başka. Fakat, lüfer daldığı yemin işini böyle yarım bırakmaz. Diş izlerinden bunun lüfer değil, olsa olsa 5 - 6cm boyunda yaprakların hışmına uğramış bir zargana olabileceğini çıkarabiliriz. Elbette bu çıkarımı, konuyu illaki pomatomus saltatrix türü bir canlının saldırısına bağlamak gerekiyorsa. Kısaca, lüfer veya serisi bir saldırgan olması pek mümkün görünmüyor. Sinarit palazı mümkündür. Marmara'da sinarit seyrek olsada mevcut. Hatta, çok bol sinarit olduğu için adı sinarit sırtı olan yerler bile var bildiğim kadarıyla. Sinarit böyle saldırmayı ve dişlemeyi sever ama, genelde yemi bırakmaz, büyük ihtimalle alırdı. Zira o yemi dişleyerek, koparıp parçalayarak değil lüp diye yutarak beslenmeyi tercih eder. Sinarit olacağını pek sanmıyorum. Pek akla gelmeyen ama önemli bir olasılık var ki bence son derece güçlü bir ihtimal. Yengeçlerde böyle bir şeyi yapabilir. Bilhassa bir an yemin diplemesi durumunda bu şekil bir saldırı gerçekleştirebilirler. Belki bir dalga, bir anlık duraksama, dipte ters akıntı, dönüş, yemin ilk indiği an vs. durumunda bir yengecin önüne inmiş, o da bugün rızkımız gökten geldi diyerek ziyafete girişmiştir.
Evet dediklerinizin hepsi olabilir abi. Ama pek lüfer işi gibi gözükmediğinden sormak istedim. Sinarit dediğinize göre zor; bende buralarda ne duydum ne gördüm. Yaprak ve yengeç olasılıkları da bana şundan dolayı zor geliyor, anlık bir vuruştan sonra yem bu hale geldi.
Yemi böyle yapabilecek dişli balık pek fazla yok. Yengeç olması ihtimali büyük belki ama, çok büyük değil, %50 filan hiç değil. Vuruş sizi aldatıyor olabilir. Çekişiniz vs. vaziyeti sanki balık vuruşu gibi algılamınza sebep olmuş olabilir. Uzun olta gibi yeldirmelerde şöyle bir durum oluşur. Kurşunun önüne sivri bir şey çıkar. Kurşun orada takılır, çekerken yükselir kayanın vs. üzerinde. Bu esnada arkadaki yem dibe iner, yengeç oradaysa tesadüfen, süratle onu bu hale getirebilir. Kurşun tepeyi aşınca birden boşa çıkar, yemi de kurtarır, ani düşünce de sanki sağlam bir balık vurmuş hissi verir. Sinaritin dişleri keskin değildir lüfer gibi. O şekilde şık diye kesemez yemi. Üstelik sert bir balıktır, kolay kolay bırakmaz. Bu yüzden öyle ani bir vuruş değil, bir hayli net hissedilen kafa atışları hissedersiniz. Ama balıkavı, genelleme düşmanıdır. Sinarit öyle yapmaz dersiniz, yanlış çıkarsınız. Her an her balık olmadık bir şekilde bir iş yapabilir. Bunlar nadir olur, seyrek olur ama olur hep..
Avlandığınız bölgede çok az da olsa sinarit palazı çıkmaktadır son 2 yılda inşallah giderek de artar...
bu sene 20cm sinarit palazları tuttum şarköyde... ağustos ayının ortalarında tabiki aynen iade belki o taraflarada akmış olabilirmi?
Marmara Ereğlisinden itibaren çanakkaleye kadar olan kıyı şeridinde tek tük de olsa artık sinarit palazı görülüyor, hiç denk gelmedi bana silivride mesela, o tarafta yok ama tekirdağ ve ilerisinde zıpkıncı bir çok arkadaşım var, iki yıldır bunları görüyorlar, tabi tetik düşürmeye değecek boyda olmadıkları için dokunmuyorlar.
Esasen ihtimal vermek istemiyorum ama Edremit Körfezi'ne girdiğine göre belki Tekirdağ'a da ilerlemiştir diyerek, balon balığı olma ihtimalini düşünüyorum. Isırığa ve balon balığının diş yapısına bakarsak, çok da uzak görünmüyor gibi. Balon balığı, balığı neredeyse komple ağızlar ve yarısını kopartır benim bildiğim. En azından bugüne kadar raporlananlar o şekildeydi. Ama belki tam yakalayamadı ve böyle oldu. Olabilir gibi. Edremit Körfezi'ne giren balon balıkları için, 5 yıl içinde Marmara'yı saracağı söyleniyor ama bu balıkların Akdeniz'den başlayarak, neredeyse 2 sene gibi bir sürede çoğalıp, Ege üzerinden Marmara'ya giriş yaptıklarını düşünürsek, Tekirdağ'da tek tük de olsa görülmeye başlanmasının çok da uzak olmayacağını düşünüyorum.