Bugün Emirgan'a balık tutmaya gittim.Gittiğim saat 3 civarı idi.Emirgan ana baba günüydü.2 kere oltamı salladım 2 sindede çapariler full geldi.Ama hepsi kraça kraçadan bile küçüktü nerdeyse :S Hepsini suya geri iade ettim.Ama etrafıma baktığımda herkesin kovasında kilolarca kraca.1 tane bile orta boy istavrit çeken görmedim.Yani 100lerce kilo kraça yakalandı.İçimden Allah belanızı versin ve çeşitli küfürler ederek oltamı topladım.1 saat orta boy istavrit gelir diye bekledim ama gelmedi.İnsanlar kraçaları çekmeye devam ediyorlardı.Aslında niyetim hem istavrit almak hemde bu istavritlerle akşam çinekop için yemlik yapmaktı ama o insanların suratını görünce o kadar sinirlendimki akşamı bekleyemeden çekip gittim.O balık tutan adamlara sorsan balık varmı diye nerdeee eskiden ne lüferler ne torikler tutardım derler.Ama kraçalaları çekmeye devam ederler.Demekki neymiş beyin bedava değilmiş.!!!!!!!
Dostum ardakul, Öncelikle malesef bu işlerde eğitim ve görgü çok önemli.Ama bela okumak bence çok hoş değil döner dolaşır adamın başına gelir!!! Sakın yanlış anlama ama bu zamanda arnavutköy,çamlıbahçe ve birçok yerde çinekopun sıkıştırmasından kaynaklanan kreçeler kıyıda.Lakin her kes ne yaptığını malesef bilmiyor.Kreçeyi satamazssın.Evde çok kalabalık ta olsan en fazla yiyeceğin 10 kişi kişi başı 700 gr dan ki yiyemessin 7 kilo yapar. Bunları hep biliyor görüyor hatta yaşıyoruz.Ama işin öteki yanına bakın . Bakın hava soğudu ve balık yeme saldırır.Az zaman sonra o kreçeler de yok olacak.Yemli balıkta hiç mi şakşak yem kullanmıyoruz.Sarıkanat kreçeye bayılır.Eee ne yapacağız tabi ki balık bulamz isek gidip tutacağız 1 kg kadar. Ama yemek için size katılıyorum.Lakin kreçenin de müptelaları var.Tıpkı süt kuzu pirzola yiyenler,tavuk yerine piliç yiyenler gibi.Bu tarz tartışmalar sadece bizler gibi amator kişilerin diğerlerine yapacağı bilgilendirme ile düzelebilir. Kreçe veya değil salı günü emirgan tokmakburnunda adamlar 2. 10 kilogramlık yoğurt kovasını doldurmuştu.Bence bu da etik değil. Sorarım size İSTAVRİT Olsa idi ne kadar tutacaktınız!! Tüm bu anlattıklarım sadece kişisel görüşüm.Ben Avcılardayım ve 8 balığa köprüde 10 tl verdiğim ama 3 sarıkanatı da 25 tl ye sattığım bir ortamdayım.Amacım balık satmak değil lakin ister lüfer ister çinekop olsun ki balığı seçme şansımız yok eğer bana yetecek kadar balık tuttu isem açar biramı keyfime bakarım. Bu işler çok hassas konular.BENİM BİR SÖZÜM VARDIR KARA AVI İLE İLGİLİ. HER ZAMAN AVDA VİCDANIN TETİK İLE PARMAĞININ ARASINDA OLMALI DİYE. Bu bence balıkçılık için de geçerli. Nacizane yanlış anlaşıldı ise kusuruma bakmayın ama bunlar bela okumakla falan olmaz.
Babil kardeş hepimiz çinekopa hayı diyoruz yaa inanın nasıl denizden çektiğimiz balığı bilemiyor isek ağla avlananların da ağlarının göz aralıkları yüzünden ayırması imkansız. Ayrıca zaten bu mevsim yaprak dediğimiz balıklar çok az çıkar olta ile.
Ayıranlar var, hem de gelip forumda rapor yapan nice ustalar. İsim mi? Al işte Alico, bak yine bir başkası Uluç. Sen-ben niye ayıramayalım, engel ne? Vicdan susmadıysa, lal değilse.
Tabi ki lakin tekne ile farklı kıyıdan farklı olay. Zaten eğer ufak ise ve zedelenmedi ise el vicdan arkadaşım. Etik değerler insnların kendi vicdanları ile oluşur ve paylaşılır. Lakin oralarda kreçeleri ufacık yaprakları kovalarına atan kişiler sizler gibi tecrübeli kardeşlerimizin olumlu yaklaşımları ve izahları ile birşeyler öğrenir. Hepimizin bildiği gibi amatörce olmasa bile arnavutköy köprü vs gibi yerlerde ne bulursa tutup satan kişiler de var. Bakın ben avcılardayım ve genelde sıklıkla boğazdayım.Geçen bir arkadaş kırlangıç tuttu.Ölçtüm ama sırf merakımdan ve iskorpit diye çıkaramadı bile. 27 CM . Geçen yıllarda çoklukla ufak kırlangıçlar vardı köprüde kovaları süslediler 10 15 cm.Bilirsiniz ki kırlangıç çift yaşar ve çok zor büyür.Üremesi de dip balığı olduğundan zordur.Bunları anlattım ve al ne yapıyorsan yap dedim . Saldı. Eğer bizler gibi kişiler bu tür kişilere yol göstermez isek zaten bu tür platformların amacı değişir. Bakın bu sitede duayen saydığımız kişilerin bile birçoğunun resimlerinden başka ufak balıkları ayırıp büyüklerini resmettiklerini de bilen biriyim.Burada dürüst arkadaşları tenzih ederim. Lakin dedim ya iş vicdanla ilgili siz ne yaparsanız yapın yapacak yapar Bu konular ile de sitede gereksiz polemiklere sebep olmak istemem. Haa siz nasıl bir vicdana sahipsiniz derken ben sabah kumkapı halinden kova ile kreçe toplayıp karaköy iskelede fındıklıda balık ta tuttum ,tanesi 500 kruşa yem alıp balık ta tuttum ,bebek koru kahvesi önünde 74 balık alıp onunla kamış ta aldım. Lakin asıl konu şu ki bela okumakla vs ile insanları etkilemek zordur. Sevgiyle
İsfendiyar bey, Yukarıdaki açıklamalarınıza istinaden platformun sorumluluğu gereği bir kaç ekleme yapmak isteriz. Amatör ve sportif amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğde de belirtildiği gibi; Buna göre, bir amatör balıkçı tarafından avlanılan bir balığın satılması, kanuna aykırı bir davranıştır. İstatistiklere göre, 2050 yılına kadar sularımızda tamamen yok olması beklenen Lüferin, yine bu balığı avlamak için sularımızda yok olmasına sebebiyet verecek, üreme olgunluğuna erişmemiş kraçe'nin avlanması da yanlıştır. Zira, dinlence amaçlı yapılan bir hobi de hiç kimse, üreme olgunluğuna erişmemiş bir balığı, kendini bunu yapmaya zorunlu hissedip, av hedefine yerleştirmemelidir. Nihayetinde hobi amacıyla balık avlayan birisi, gerekirse cebinden 15-20TL verip, yemlik balık satın alabilir ve denizdeki üreme olgunluğa erişmemiş balıklara tenezzül etmez. Hobi amacıyla balık avlayan biri için yapacağı harcamaların bir önemi yoktur. Dediğiniz gibi yukarıdaki dahil diğer hususları, belki arka planda yapanlar vardır. Bunları tespit ve takip etmek, kanun uygulayıcının görevi. Önemli olan bizler platform üyeleri olarak, insanlara ne verebiliyor ve öğretiyoruz? Bir başkası yanlış yapıyor diye, bizim de o yanlışı devam ettirmemiz, zararın boyutunu daha da fazla arttırmaktan öteye gitmeyecektir. Aksi takdirde, 2050 de Lüfer yok olacaksa, belki 2075 yılında da istavrit yok olur. Kaybeden, bu hobiden mahrum kalacak kişiler olacak bizler oluruz sadece.
Tam karşıda Kandilli'de ise biz bugün kocaman iri istavritler çektik, çok güzel balık yaptı bugün.. hele ben 5 kilo kadar tuttum.. akşama doğru kraça yapmaya başladı, ben zaten yeterince iri istavrit tuttuğum için kamışı kapatmış gitmeye hazırlanıyordum ama çevremde kraçalar deniz yerine kovalara atılıyordu.. ben gün içinde çaparime takılan 10-15 kraçayı göstere göstere "bu çok küçük" diyerek denize gönderdim ama yaptığımı yapan pek kimseye rastlamadım
Öncelikle çok güzel bir şekilde beni ikaz ettiğiniz için teşekkür ederim Yaklaşık 20 yıldır bslıkçılık 40 seneyi aşkın avcılık yaparım .Lakin sivri dilim sayesinde pek te sevilmesm de ne hikmetse av veysa bsalık sezonunda herkesle görüşürüm. Av ve balık litarüterlerini,popilasyonlarını ,etik ve etik dışı değerlerini ,limit ve gerşeklerini sakın benle tartışmayın lütfen nacizane. Dün emirgan kalktı koptu kimsede sarıkanat bile göremedim. Kreçeler hak getire.Birçoğunuz belki orada idi 38 ADET İSTAVRİT ile yemliye yatmak için bekledim. Haa bu arada bizim saldığımız çinekopların mezura ile evde boyunu ölçtüm 18 sm lik balığı ben salarım. Rpala çapari vs ama inanın sizin dediğiniz benim gördüğüm film bu. İnanın emirgan tokmakburnunda ve kayıkların yanında aynı film devam edecek. Lüfer sayılacak balık 20 cm ise ben sanırrım çok lüfer saldım . Ve sakın bana vicdan kavramını hatırlatmayın.Çünkü gerek satmak gerekse salmak ta olsa ben amatörüm.Sadece satacağım balık bana fazla olan balıktır. Haaa eğer derseniz ki MODARATÖR ARKADAŞLAR Ben de halep orada ise arşın burada derim. Nacvizane duayen arkadaşların da yaptıklarını bilirim brenim yaptıklkarımı da avcılar ve boğazdaki dostlarım bilir.Eğer işi ticarete dökse idim zaten bunları yazmazdım. Eğer görmek isteyen arkadaşlar var ise de gitsin bu 1-2 gün sabah tokmakburnunda çinekoplara baksın.eĞER VAKİTLERİ VAR İSE akşamüzeri kreçeleri tutanlara baksın. Ben 51 adet istavrit ile 2 adet çinokop ile(18 cm den büyük) eve dönerken millet hala kreçe tutuyordu. bana boğazda (yakında fındıklıya girecek balık ve beslenecek) rastlarsınız. Ben sigara ile resim çektirmem ama el kadar mercanları da saklamam arkadaşımın çapasına da takıp kaçmam. Bu son yazımı sanırım duayenlerimiz anlamıştır. Sevgi ile NOT :ÜYELİĞİMİ İPTAL EDİNİZ BU BİR RİCAMDIR İsfendiyar topçu
Bugün de kraçe katliamı devam etti.Allah'tan bir yarım saat kadar ince takımla iri istavrit yaptı da 2 limit üstü çinekop ve 1,5 kg.kadar istavritle avımı tamamladım.Öğlene kadar oradaydım.Tüm sahilde toplamda 4 tane kilo üstü palamut ve 15-20 tane çinekop ancak alınmıştır.
tam tersi çinekop çok az çıkıyor çıkanların çoğu yaprak ve altı balıklar iri balık zaten zor geliyor oltaya
lüferi yakında ceplerine sığdıracaklar zaten boylarını küçülte küçülte balık olmayınca boylarla oynanıyor sırf rant gelir elde etmek için