sizce nasıl bir kamış bu linkini veriyim birde çok ucuz öbür kamışlarına kıyasla sizce neden http://www.avmarketi.com/asp/product/18393/Okuma-Salina-42800-3-parca-surf-kamis-420cm-100-200g Bir sorum daha var bunu toplarken makinayı her seferinde çıkartmak zorundamıyız bunları nasıl topluyoruz sonuncusu biraz saçmaydı ama düşünüyorum aklıma ya klipsi kesip misinayı makinaya sarmak geliyo yada makinayla toplamak
Sevgili Salih parçalı kamış olayında durum dediğin gibi illaki misinayı sarman lazım ama makine üzerinde kalabilir ona göre uygun kılıflarda var lineafee nin surf kılıfları var araştır bulacaksın çok ta saglam
Ben kullanisli bulmuyorum parçali kamislari. Belki tüm kamislarimin teleskopik olmasindandir. Ama parçalilarin uzak atista daha etkili oldugunu duymustum. Sebebini açiklayabilen varsa mutlu olurum
parçalı kamışlar genellikle içi dolu olduğundan daha sert aksiyona sahiptir ve atışlarda ne kadar abanırsanız o kadar ileri atma şansınız artar... parçalı kamışların hepside bir değildir...tam parabolik ve yarı parabolik olarak iki sınıfa ayrılır.. tam parabolik kamışın bütünü esner..daha esnek yapıya sahiptir..bu tür kamışlarda büyük balığa hakimiyetiniz zor olur ama esnek yapısından dolayı balığı çıkarma şansınız yüksektir..kamışın üzerindeki atar değerine uymanız lazım.. atarından fazla kurşunlarda kamışı kırma ihtimaliniz yüksektir. az kurşunda ise istediğiniz verimli atışı gerçekleştiremezsiniz..tam istediğiniz yere atmak gibi..v.s....bu kamışlarda braid(ip misina) kullanılabilir...çünkü balığın vurduğu darbeleri kamış absorbe edeceğinden sorun yaratmaz.. yarı paraboliklerin ise sadece uc kısmından yarısına kadar olan kısmı esner diğer yarısı ise hiç esnemez...haliyle bu durumda daha iyi atış imkanı verir, balığa istediğiniz gibi hakim olabilirsiniz, istediğiniz tarafa yönlendirebilirsiniz....ama bu durumun dez avantajlarıda vardır...yarı parabolikler çok sert aksiyona sahip oldukları için özellikle güçlü ve büyük balıkları avlarken iğne balığın ağzını yırtıp kaçmasına neden olabilir...birde braid(ip misina) kullanılıyorsa bu tip misinaların hiç esnekliği olmadığından balığı kaçırma ihtimali çok yüksektir...bu nedenle daha çok soft misinalar tercih edilir...en önemlisi ise bot ile avcılık yaparken oltanın yarısı esnediği için balığı bottan uzak tutar..olası kazalar engellenmiş olur.. parçalı kamışlar en çok sazan avında kullanılır. çünkü avlanacağınız bölgede eğer otluk, çalılık alan varsa balığa hakim olabilmek için yarı parabolikler kullanılır.. bildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım...umarım ki faydalı olmuştur. saygılarımla..
Parçalı kamışlar tuzlusuda da çok iyi randıman verirler ve içlerinin dolu olduğu genellemesi yanlıştır; onlar yani dolu olanlar ağır iş, trolling, v.s. kamışları olsa gerek... Parçalı kamışların daha iyi atış sağlayabilmesinin nedeni diğerleri gibi 4-6 parça olmayıp daha stabil bir yapıya sahip olmasından ileri gelmektedir... Yani açıklamaya kalkacak olur isek atış yaptığınız zaman enerjiyi kamış vasıtası ile kurşuna yükler ve o şekilde kurşunu ileri gönderirsiniz; ancak her ek yerinde enerjinin bir miktarı kaybolur; ne kadar ek olur ise o kadar enerji kaybı sözkonusudur; parçalı kamışlarda bu ek yeri en fazla 2 olduğundan 4 parça olan kamıştaki ek yeri ise 3, 6 parçalı kamışta bulunan ek yeri ise 5 olacağından doğal olarak 2 ek yerine göre daha fazla enerji kaybı olacak ve kurşuna daha az enerji yüklenip daha az mesafelere gönderilecektir... Elbet kalitesi göreceli olarak düşük olan 3 parçalı kamış çok yüksek kalitede olan 6 parçalıya göre daha kısa atış yapacaktır; konu ile ilgili pekçok değişken ve kriter mevcuttur... Sözkonusu 3 parça olan kamış ise fiyatına göre mükemmel bir şekilde randıman veren bir kamıştır; ancak esas kullanım alanı rapala ve ağır kurşun ile at-çek olmasına rağmen çapari ve yemlide de kullanılabilir; fakat çapari ve yemli için daha uygun ve daha fazla keyif verecek kamışlar mevcuttur... Ek: Klipsli fırdöndü kaliteli olmak kaydıyla kamışın en uç halkasından geçebilecek kadar küçük bağlanır ise her seferinde misinayı kesmeden kamış klavuzlarından geçirilip makinaya iliştirilebilir; bu durumda az da olsa pratiklik sağlanmış olur... 3 parçalı kamışın bir diğer avantajı ise gezeri olmadığından gezerin atış esnasında sağa sola dönme gibi bir sorunu da olmayacaktır...
değerlendirme, şok uygulaması yapılmasına rağmen okuma salina 420 kamışla mesafe kesinlikle artmadı diyebilirim. tabi bunları şukadar metre diye tabir etmek doğru olmaz, 50-60 metrelerde olduğunu düşünüyorum. 150gram üstü atışlarımda mesafenin azaldığını söylemek çokta zor değil, özellikle 185 gram atarken kamış bu yükü bana neden yükledin dergibi çok fazla esnediğini düşünüyorum.Atış mesafesi gözle görürülür bir şekilde düştü. tekrar 100-250 gram atarlı Albastar master surf 420 kamışımı kullandığım ve güven veren bir şekilde 185/200 gram kurşun atmaya devam ettim, benden mi kaynaklanıyor kamıştanmı kaynaklanıyor anlıyamadım ama atışım halen artmadı, belkide 1-2 kez kullanmakla olmuyor, zamana ihtiyaç var, kullandığım makinalar, mitchell armada pro 6500 albastar pasha 60
Ben salina 3 parça surf kamış kullanıyorum. Devamlı beraber ava çıktığım arkadaşımda da cedros 3 parça var. Tabi elimizde bir çok farklı model kamışta var. (Shimano, Laserfish, Lineaeffe, Yabomax gibi)Bunlar ile kıyaslamak gerekirse, parçalı kamışlar ile çok daha uzağa atabiliyoruz. Ama kamışlar sert ve aksiyonu sert dolayısıyla yavaş hareketlerle balık arıyoruz çapari ile. Ama bu sertlik kamışın bütünlüğüne olan güveni arttırıyor. Hakan Bey, Kamışı ilk aldığımda sizin gibi düşünüyordum, fakat teleskopikten çok farklı ve alışmak gerekiyor. Hatta şu an bile önce teleskopik kullanıp sonra ona geçince önce bir afallıyorum, bir kaç atış sonra uzak atışlar başlıyor. Kullandığım kurşunlar 100-150gr, daha üstüne çıkmak istemedim. 170-180gr kurşunları Laserfish ile atıyorum, daha esnek olduğu için daha rahat atıyor kamış.
birde teleskopik kamışlar ile parçalı kamışlar arasındaki sağlamlık farkı; teleskopik kamışlar birbirine geçmeli olduğu için açtığınızda kamışı, parçaları birbirini 3-4 cm farklarla tutar.! Parçalı kamışlarda hem parça sayısı az olduğundan hemde birbirine geçen kısımlar 10cm ve üzeri olduğundan daha sağlam bir yapıya sahiptir.
Sözkonusu kamış ile gayet erimli atış yapabilen pekçok kişi gördüm; sorun ya kamışa alışamamış olmanızda; veya kamışın size uygun olmamasında sanıyorum...
Tek parcali kamis,iki parcali kamistan iyidir..Iki parcali kamis,üc parcali kamistan iyidir..Üc parcali kamis,dört parcali kamistan iyidir..Bu böyle devam eder gider,teleskopik kamisla,parcali kamisi kiyaslamak bile yanlistir...
ben 150 gram üstüne çıkmak zorunda kaldım ve bana 160 gramdan sonra güven vermedi, distribütör kesinlike 200 grama kadar atabileceğimi söyledi, 100-250 gram atarli cedrosun teknik özelliklerinde bile 100-150 gram arası en ideal atma ağırlığı yazıyor. zaman gösterecek verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. evet kamışı sadece 1 gün kullandım, alışmam biraz zaman alacak anladığım kadarıyla, bana uygun olup olmadığı konusunda bilgim yok, boy ve kol uzunluğuna bakılacak olursak, boy 185cm kol uzunluğu, boyuma göre normalden birazdaha uzun olduğunu söyleyebilirim. teşekkürler selimbey, kalite olarak değilde genelde atış mesafesi olarak değerlendirdik ve az parçalı kamışların daha ideal olduğu konusunda fikir sahibi oldum, paylaşım için teşekkürler.
Boy 1,85 ise sanıyorum kamışın sap kısmı sizin için biraz kısa kalıyor gibi... Eskiden teleskobik kamışlara sap uzatma uygulaması yaparlardı... Belki böyle bir uygulama yapılabilir... Söylendiği gibi kamışla 200 gramı rahatlıkla atabilirsiniz... Daha o kamıştan kırabilen görmedim... (Fiyatına bakıp aldanmayın veya kendinden pahalı olanlarla kıyaslamayın feci yanıltıyor ) Bir araştırma yapmadım; öyle süper kalite bir ürün de değil; ancak belki de fiyat/performans oranı en yüksek ürünlerden biridir bu konuda...
haklı olabilirsiniz dün akşam iki kamışıda enine boyuna inceleyip karşılaştırdım. albastar master surf 2794/420 teleskopik, 100-250 gram atarlı, 4 parça, 4 klavuz, sap kısmı diğerine göre 10cm daha uzun 640gram ağırlığında, birazdaha kalın, okuma salina 420 parçalı, 100-200 gram atarlı, 3 parça, 6 klavuz, sap kısmı daha kısa, 490gram ağırlığında birazdaha ince bir kamış, bu konuyla ilgili birşey sormak istiyorum, tabiki kamışın uzun masefalei atışını etkileyece birçok neden var, esneklik, parça sayısı, klavuz sayısı, uzunluğu, ağırlık merkezi gibi acaba buna kamışın ağırlığınıda ekliyebilirmiyiz.
Kamış ağırlığının kamışın hangi bölgelerine dağıldığı, kamışın kesit alanı (hava tutması) bu hususta önem arzediyor. Yoksa; kamışın daha ağır olması daha uzağa atmak için bir kriter değildir, hatta daha ağır kamış daha zor çırpılacağı için mesafe konusunda dezavantajlıdır bana göre. Kamışın ağırlığının sap kısmında yoğun olması ve kesitinin ince olması, sol kolun daha rahat ve büyük güçle çırpılması ve az hava tutması ile daha süratli, daha fazla moment içeren bir atış yapılabilir. Bu hususta, üst düzey bazı kamışlarda sap kısmına montelenebilen kurşun ağırlıklar bulunmaktadır, bu ağırlıklar mesnet yeri sol eliniz, dolayısıyla kamışın sapı olduğu için momenti artırır, ayrıyetten atış sonrası kullanımda da denge özelliğiyle (tahterevalliyi düşünün) fayda sağlar. Okuma salina 3 parça'ya gelince; son dönemde sıklıkla sahillerde görmekte olduğum bir kamış. Malzeme kalitesini tam olarak bilemesem de (pek kaliteli ve uzun ömürlü olduğunu sanmıyorum), özellikle kol kuvveti ile abanan cevval ve orta boylu avcılar için fiyatına göre bulunmaz hint kumaşı olduğunu düşünüyorum. Sap kısmı sizin kol açıklığınıza biraz kısa geliyor olabilir, bu da omuz veya kafa üstü atışta kollarınızı tam güç verecek açıklıkta açamamanızı beraberinde getiriyor olabilir. Ama alışınca mutlaka daha uzağa atış yapabilirsiniz, meşe odunu bile kullansanız, bir müddet sonra daha uzağa atarsınız ilk gününüze göre. Ben kamışın uç aksiyonunu kullanarak atış yaptığım ve abanmadığım için okuma salina tipi kamışları tercih etmiyorum, ama sol kolu iyi kullanabilen bir atıcı için uygun sertlikte ve mukavemette bir kamıştır. Güle güle kullanın. Sol kolu çırpma işini de atışlarda aklınıza getirin, bir süre sonra daha fazla performans alacaksınızdır. Saygılar...
kaan bey, Okuma salina 420 modeli hakikaten uzun boylular için uygun bir kamış olmadığını düşünüyorum. zamanla alışacağımı düşünürsek atış menzilim birazdaha arttabilir. tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.