Balık sevdalısı dostlara selamlar, saygılar... İnternette dolaşırken, yıllar önce Sudan'da yediğim ve tadını çok beğendiğim bir tatlı su balığının resimlerini buldum. Bu balığa oranın insanı 'bulti' diyor. Bilimsel adı ise 'Tilapia Nilotica' olarak geçiyor. Bulti, Mısır ve Sudan halkı başta olmak üzere Nil Nehri'nden geçinen insanlarca avlanıp tüketiliyor. Eti çok lezzetli. Ben tavasını yemiştim, ızgarası da yapılıyormuş. Ayrıca derisi sert ve yılan derisi gibi sağlam. Bulti derisinden çanta, kemer, cüzdan yapıldığını ise yeni öğrendim. Bulduğum resimlerden bazılarını ilginize sunmak isterim... Aşağıdaki yabancı kaynaklı linkte bulti balığı derisinden yapılmış diğer ürünleri görebilirsiniz... http://www.thaishop4you.com/fish.htm Rastgele...
Resimler için teşekkürler, tipinde pek meymenet yok ama siz tadı güzel diyorsanız, çiklet türü akvaryum balıklarına benziyor
Tilapia familyası zararlı türler arasındadır. Bulundukları yerde başka tür balık kalıcağını hiç sanmıyorum.
Evet, Chiklet turleri ile akraba oldugunu okudum. Bunun benzerlerinin (sekilleri ayni, renkleri farkli) Tilapia genel adi altinda Uzakdogu'da genis bir cografyada yaygin oldugunu biliyorum. Yirtici olup olmadigi, diger balik turlerinin soyunu tukettigi konusunda fikrim yok, ustalar daha iyi bilirler...
Emre, ben okuduklarimda saldirganligina dair bir bilgiye rastlamadim ama bilemiyorum, sen oyle diyorsan oyledir...
Çizelge–2 İçsularımızdaki Ekolojik Açıdan Zararlı Balıklar MADDE 9 – (1) Çizelge-2’de yer alan içsularımızdaki ekolojik açıdan potansiyel zararlı balıkların görüldüğü sular derhal Bakanlığın en yakın il veya ilçe müdürlüklerine bildirilmelidir. Bu grup balıklar için boy ve sayı limiti yoktur. Kapalı sezon bulunmamaktadır. Bu balıkların canlı yem olarak kullanılması, bir yerden başka bir yere bu amaçlı nakli yasaktır. Tilapya azmanı Tilapia sp. Yabancı kökenlidir. Ekonomik değeri olmayıp yerli türlerimize ve ekonomik balık türlerine büyük zararlar verebilir. .
Nuri agabey, bu onemli hatiratma icin sagol, varol... Evvelce Afrika'dan birkac ilginc bitki turu getirip 'bahcede yasayacak mi bakalim' diye denemistim, tabi kisa zamanda olmuslerdi... simdi aklima geldi, bulti baligini da tavada kizartilmis olarak, midemde, ister istemez yurda sokmus bulundum... bu durum 9. madde kapsaminda suc sayilmaz degil mi agabey??? Saka bir yana, ozgun ortamindan kopartilip farkli sartlar altinda, baska turlerin arasinda yasamaya zorlanan canlilarin hem kendisi bundan zarar goruyor, hem de cevresine zarar veriyor. Bir belgeselde izlemistim, Avustralya'yi fethedip somurgelestiren beyaz adamin yaninda goturdugu bazi kemirgen turlerinin orada kitliga neden oldugunu...