Merhaba Arkadaşlar, Bugün keşif amacı ile Demertaş Barajına gittim. Mart sonu, Nisan başı gibi burada av yapma planım var. Daha önce bu gölette hiç balık avına gitmedeğim için öncesinde hem mekanı görmek, hem karşılaşabileceğim her türlü durum için hazırlığımı yapma maksadı ile bir keşif gezisi yaptım gölet etrafında. Gözlemlerim av için çok uygun ve sessiz bir yer olduğu kanaati uyandırdı bende. Hiç balık avlayan şahsa rastlamadım. Fakat şöyle bir detay dikkatimi çekti, her yerde "Avlanmak Yasaktır" yazan ve el yazması olduğu her halinden belli olan küçük tabelalar mevcut gölet çevresinde. Bu kötü bir durum fakat resmi olarak yasak olduğunu bilmiyorum. Yerel halktan yaşlıca bir amcaya durumu sorduğumda o tabelaları gölet içerisinde sazan kafesi bulunan balıkçıların astıklarını söyledi. Bu gölette avlanmanın yasak olup olmadığını bileniniz varmı acaba? Ve Demirtaş Baraj göleti ile ilgili tecrübesi olan arkadaşlar varmıdır?
2/2 nolu Tebliğe göre Demirtaş göletinde sezon yasağı hariç avlanma yasağı yok. Bunun yanında istisnalar var ve şayet bunların kapsamında olabilecek durumlar sözkonusuysa dikkat etmek gerekir. İçsularda amatör avcılık MADDE 15 – (10) İçme suyu rezervuarlarında, akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçların kullanılması ve su alma noktasına 300 metreden daha yakın yerlerde su ürünleri avcılığı yasaktır. (12) Baraj göllerinde yapılan avcılıkta DSİ tarafından belirtilen güvenlik sahasında avlanmak tehlikeli ve yasaktır. (13) a) Kiraya verilen istihsal sahalarında amatör avcılık yapılabilecek alanlar Bakanlık il müdürlüklerince belirlenir. Kiraya verilen istihsal sahası baraj gölü ise amatör balıkçılığa ayrılacak alan için DSİ Genel Müdürlüğü mahalli kuruluşundan da görüş alınır. b) Kiraya verilen istihsal sahalarına, kiracı tarafından; kiralama yapanı, kira süresini ve amatör avcılık için belirlenen alanları gösterir bilgilendirme levhaları konulur. c) Projeli olarak kiraya verilmiş göletlerde amatör avcılık yapılması yasaktır. d) Kiraya verilen istihsal sahalarında avcılığın serbest olduğu dönemlerde, resmi tatil günlerinde kişi başına en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılması serbesttir.
Ahmet kardeş demirtaşta geçtiğimiz iki ay öncesine kadar silikonla çok güzel turna aldılar. Yasak olmasına rağmen şu an bile geceleri ava gidenler var. Demirtaş içme suyu olarak kullanıldığı için avlanmak yasak ama kışın çokta kontrol eden olmuyor. Açıkcası içme veya sulama amaçlı bir gölde olsa da kiraya verildiğini duydum sezonda; kiralayan kişiler ve jandarma tarafından sözde kontrol ediliyormuş. Ama serbest ise turnadan başka bişey çıkarman çok zor belki yayın gelebilir. Sazanı ağ atanlar sağolsun kökünü kazıdılar demirtaştan.
Turna için gitmeyi düşünüyorum zaten. Sazanı kefeste yetiştirip satıyorlar gördüğüm kadarı ile. Ama benim için önemli olan turna olması. Birde yasak değilse tam süper olacak. Hayırlısı bakalım vakti gelince gideceğim. Size o zaman detaylı bilgide veririm.
Sular iyice çekildi. Bol değil ama geldiği zaman iri denebilecek turnalar geliyor. Gölde sazan ve yayın da var. O kafesteki balıklar sazan değil alabalık. Turna için AlbaStar 510 no:2 kaşık kullanıyorum. Rastgele.. Eğer giden olursa sonuçları bekliyorum.