Arkadaşlar geçen hafta gölbaşına gittim su çok yükselmiş bulanık suyun kenarları pislik içinde bütün atılan şişeleri su kanerlara getirmiş görünüm çok kötüydü balık tutmadan geldim
Ali bey geçen hafta bende gitmiştim bakmaya nasıl diye ama hala aynı. Verim alınabilecek durumda değil. Sizin bildiğiniz başka bir yer var mı? Merkeze yakın yerlerde. Ben geçen bir abiden carrefourun arkasındaki odunlukların orada güzel balık çıktığını duydum. Turna dahi alıyorlarmış bilginiz var mı?
Emrah ben tam bahsettiğin yerde oturuyorum,Carrefour'un arkasında kalan semtte (Dikkaldırım) Odunluk'un ordaki dereden bahsediyorsun anladığım kadarıyla zira o civarda başka bir dere nehir vs. yok. Sana bunu söyleyen abi kimdir bilemem tabi ama benim çocukluğum o derede geçti,ve şu an dahi hergün ordan 3-4 kez geçerim.o derede uzun yıllardır balık namına bişey yok desem yeridir.Köprünün altında yüzen 3-5 tosbağadan başka birşey görmüyorum çünkü. Hele şu anda orda çalışma yapılıyor dere yatağının orjinalini bozdular suyu yukardan kesip altına beton döktüler yanlarına duvar filan yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Eskiden bahsedecek olursak balık çok vardı.Hatta 8-10 yaşlarımdayken oranın diğer alt tarafının zeminini taş döşeyeceklerdi, dinamit filan patlatmışlardı tüm balıklar sersemleşmişti,çok iyi hatırlıyorum tabiri caizse kol gibi kefalleri elimizle topluyorduk suyun içinden ve en az 2-3 kova topluyorduk (çocuk aklı işte,sirkülerden haberimiz yoktu ). yazın orası kuruyor resmen,kışında coşuyor çok akıntı var,durgun bi su değil yani. Turna mümkün değil yok ondan eminim de belki kefaller duruyordur Bak şu da olabilir,yukarı taraflarda "14 gözler" var (çocukluğumuzdan bu isimle biliyorum gerçek adı nedir bilmiyorum) belki orda varsa vardır.çünkü orası daha yaşanılası bir yerdi balıklar için.küçükken orayada yüzmeye giderdik balıklarla su yılanlarıyla birlikte yüzerdik,kısacası suyunda hayat vardı ama yıllar oldu ki ne gittim ne gördüm.orası yolumla alakalı değil ve yerleşim biriminin en alakasız yerinde kalıyor çünkü. Uzun lafın kısası boşuna gelirsin boşuna gidersin,çalışma olduğu için sokmazlarda o bölgeye, girsende tek olta atan sen olursun
Ercan abi bende pek ihtimal vermedim. Ama oraya daha önce defalarca gittim kafa dinlemek için güzel bir yer balık tutanda gördüm. Ama israil sazandır ve kokuyordur diye niyetlenmedim. Abi mihraplı caddesinden eski orhaneli yoluna girip halı sahaları geçtikten sonra yukarı doğru çıkınca yolun solunda, dere sokağa girince biraz daha yukarda kalıyor. Hatta yolun sonu kapalı direkler ve tabelalar var göletin yanına kadar arabayla gidilemiyor.Resmi araç hariç giremez diye yazılar var. Dsi ye ait biyer diye biliyorum orayı. Önünde set var sulama amaçlı yapılmış küçük baraj gibi. Boş birgün birkaç saat zaman geçirmeye gidip denemeyi düşüyorum.
abi bide gölbaşı büyükşehir belediyesi tarafından satın alındı heryerde tabela var ''sizlere daha iyi hizmet verebilmek amacıyla geçici süre ile olta balıkçılığına kapatılmıştır'' diye tabelalar...ama ortada ne bi çalışma var ne de bakım?tek isteğimiz gölün tabanındaki ve kıyıdaki pislikler temizlensin.gölün dini cam kırıkları, taşların arasına sıkışmış poşetler, teneke kutular ile dolu kıyıda aynı şekilde zirai ilaçlama kutuları, kola bira şişeleri yiyecek paketleri ve dahası cok pis bi toplumuz pisliğimizi çöpümüzü böyle güzelliklere saçıyoruz ben gittiğim tüm avlaklarda pisliğimi bi poşete toplamaya sigara izmaritini söndürerek çöp poşetine atmaya dikkat ederim ama biri yumurta kırar kabuklarını su kenarına atar biri kola içer şişeyi gölün ortasına fırlatır ne iştir anlamam bu pis görüntü yüzünden inanırmısınız gittiğim avlardan zerre kadar zevk alamıyorum artık.toplumun bi an önce bu konuda bilinçlendirilmesi gerek yoksa son hiç iyi değil birde gölbaşına uluabat gölünde kullanılan ağlar atıldı zamanında ve uluabatta aşırı pisliğe sebep olan yosun gölbaşındada görülmeye başlandı göl tabanı aşırı derecede bu yosun ile kaplı gidenler farketmişlerdir son yıllarda göl suyu artık eskisi kadar berrak ve temiz değil bunun içinde bi çözüm bulunsun lütfen saygılar...
kardeşim özkan yorumların çok güzel Bende kestelliyim hayatımız gölbaşında geçti. ama yasaklar nedeniğle göl başına gitmedim.açıldığını duyunca bir gideyim dedim sabah gittiğimde yatık çamı biraz gecince iki yerde ateş gördüm ateş yanıyor fakat kimse yok geceden kalmışlar bira şişeleri her yerde çöp ler desen heryer çöp şöyle kenarları biraz dolaştım felaket kendi kendime biz adam olamayız dedim vede olamayız çok cahil milletiz avrupa kanallarını izleyince insan aradaki farkı görüyor ya kardeşim balığa gittin ateş yaktıysan söndür çöpleride topla bir poşete koy kenera bırak çok mu zor o yere sen gittikten sonra başka bir vatandaş gelip oturaçak balık tutaçak o mu temizlesin senin pisliğini çok mu zor atalarımız boşuna dememişler ASLAN YATTIĞI YERDEN BELLİ OLUR
Haklısın Ali abi, ne diyebiliriz ki yani devlet temizlese bakım yapsa yine aynısı olucak yine kirleticez artık bu iş bize düşüyor her gittiğimizde sadece sen ve ben değil, bütün balıkçı dostlar ellerine birer kakıç birer çuval alıp pisliği elinden geldiğince temizlemeye çalısıcak ama bu da çok zor kim yapar ki benim toplumumumdan bilidiğim adam ''banane ya ben mi kirlettim ben neden temizliyeyim milletin pisliğini'' der ama böyle olmaması lazım..1-2 kişiyle olucak işte değil ben en son gittiğimde avı bırakıp o pislikleri toplamaya çalıştım kafadan hesapla 200 metre karelik bi alanı 1 saatten fazla bir sürede temizledim elimden geldiğince ama yinede pek temiz olmasada cam kırıkları vb kalsada temizlenmemiş diğer bölgelere göre yinede temizdi...artık belediyeden rica edicez yol kenarlarına her 100 metrelerde bir çöp konteynırları koydurucaz buraya piknik, av için gelen vatandaşlarında buralara çöplerini atmalarını istiycez, umut edicez...ne kadar geç kalmış olsakta artık birşeyler yapmamız gerek çünkü ileride eğer bi çocuğum olursa ona avcılık sevgisini aşılayamamaktan korkuyorum...bana demez mi ''baba buralar çok pis evimize gidelim temiz temiz oturalım, oyun oynuyalım diye???
Sevgili dostlarım,senede birkaç defa Serme köyüne akrabaları ziyarete geliyordum.Köyden balıkçı arkadaşlar Gölbaşını pek meth etmişlerdi.Şimdi sizlerin bu üzücü yazılarını okuyunca hevesim kırıldı.
ismail kardeşim hevesin kırılmasın sen yinede gel nasıl olsa bizim gibi duyarlı kişiler var bak özkan kardeşim ne güzel anlattı olayı orası bizim gibi amatör balıkcıların eğlence ve dinlenme yeri her şey düzeleçek merak etme. bursa çevresinde en güzel yer göl başı bursa belediyesinin orasını iyi bir şekilde düzenleyeceğini biliyoruz inşanlah önümüzdeki günlerde görürüz NEYAZIK Kİ BAĞZEN İNSANLAR SEN BAĞIRMADIKÇA DUYMUYORLAR
Ali abi farkettin mi bilmem setteki gözetleme kulesinden balıkçı klubesinin oraya kadar olan dağ tarafı tertemiz diğer bölgelere göre nadir insan atıkları var acaba diyorum tamam herkesin gölde eğlenmeye avlanmaya hakkı var tamam ama böyle gel pislet git olmuyor be abi!paralı bi sistem uygulansın mesela günlük 10 lira diyelim tutulan balığa göre fiyat uygulansın artık yakala-bırak sistemine de mecburi geçilsin -ki bizim bazı balıkçılarımız yakalayabildiği kadar balık yakalamak ister bu ortada ayrıca denetim şart küçücük balıkları evlerine götüren arkadaşları tanıyorum kısacası avrupa-i sisteme geçiş erkenden gelmeli böyle tebliğler sirküler yetersiz bunlara uyan var uymayan var
Özkan kardeşim dediğin gibi dağ tarafında hiç bir pislik yok, yanlız çamlık tarafında var.bu taraf biraz daha pikniğe elverişli olduğu için çok insan geliyor inşanlah düzeleçek. Birde kimi zaman botla avlananı gördüm sıra olta çekiyorlardı. aslında parekete çekmek yasak, Bu amatörlüğe girmiyor ama millet yasak dinlemiyor, bir şey desen kavga hemen hazır. Başın belada zaten gelenin çoğu içiyor sarhoşla uğraşmak zor, Ama inşanlah yeni sezonda herşey düzelir. Birde benim merak ettiğim bir şey var Eskiden burada İsrail sazanı yoktu,Bir gaztede okuduğuma göre bunu su ürünleri salmış buraya 50.000 civarında başka şehirde mesela Kocaelinde Bir gölette bunlardan kurtulmak için ağla bunları temizliyorlardı.ben yaban TV de seyrettim Buraya da bile bile salmışlar neyse belki birgün biter Yine Aynalı Sazan,Pullu sazan ,Yayın,Turna tutarız. Senin dediklerine katılıyorum ([İNŞANLAH O GÜNLERİ GÖRÜRÜZ) Özkan sana bir şey soracağım Hiç Bursa bölgesinde amatör balık tutma yarışması oldumu, olduda haberimizmi olmadı, veya niye yapılmıyor Mesela Gönen de,Kocaelinde,Uşakta, ve başka yerlerde yapıldığını duydum ve internetten okudum. bursada neden olmuyor? Herkese rastgele.
evet abi aynen öyle israil konusunu bende senin gibi duydum devlet su işleri salıyormuş neden salıyorlar amaçları ne emin değilm herhalde eskiden böyle zararlı bir balık olduğunu düşünmemişlerdir yoksa salınmazdı sonuçta balığı salan ''devlet''... gölcükte israil sazanından geçilmiyor, iznik, uluabat, babasultan, kozluören göleti aynı şekilde israil sazanının elinde balık tam bir yamyam sazana, yayına, turnaya attığın oltaya anında saldırıyor yapıcak birşeyde yok büyüklerini avlasan ağlarla toplasan orada illa ki küçükleri kalacaktır bu böyle gider iş işten geçmiş abi kendimi bildim bileli bursada ne bir organizasyona şahit oldum nede duydum dediğin gibi gönende, ankarada oluyor örneğin 1-2-3 ekimde oltacılarder 2. sazan balığı yakalama yarışması şenliğini boluda gerçekleştirdiler aynı şekilde samader turna balığı yakalama yarışması yapıyor ve aklıma gelmeyenleride var... bu organizasyonlara bursadan katılımcılarda oluyor hatta duymuşsundur ama ne bileyim bursada tatlısu avcılığı yapanlar genelde tek tük denizde daha fazla avcımız var öyle görüyorum denizde bursa organizasyonuda oluyor hatta ama tatlısu gerçekten istense böyle şeyler için uğraş verilse bir çatı altında toplanıp güzel orgnizasyonlar yapılabilir sonra devamı gelir zaten bu tip organizasyonlar için birçok avlağımızda var iznik, gölbaşı gibi bölgelerde bu iş hiç bir sıkıntı çekmeden yürütülür diye düşünüyorum
Gölbaşındı son durum nedir arkadaşlar? bileniniz varmı. Birde demirtaş barajı için bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.