Arkadaşlar; Kıyıdan avlanmak için en çok kullandığımız yerler olan liman ve balıkçı barınaklarına girişimiz tek tek yasaklanıyor ama ben burada bu konuda bir serzeniş dahi göremiyorum (acaba ben mi göremedim?). İşlerimden dolayı son zamanlarda forumlarda çok görünemesem de okumaya ve takip etmeye devam ediyorum. Hiç bir forumda bu konuda bir paylaşıma denk gelmedim. Bursalı arkadaşlar bilir, Mudanya Arnavutköy Limanı bir zamanlar balıkçı barınağı idi, yat limanı ile karışık bir hal aldı adını ne koyduklarını dahi sormadım.. İlk zamanlar avlanmakla ilgili bir sıkıntı olmadığı halde zamanla burun kısmı çevrilip yelken kulübüne tahsis edildi, daha sonra hırsızlık, yat sahiplerinin rahatsız olması gibi bahanelerle gece balıkçılığına kapatıldı, en son gittiğimde gündüz dahi giremedim. Yasaklayanlara en derin saygılarımı sundum. Geçen ay Narlı limanı ile ilgili yasak haberini aldım, sövmekten kendimi alamadım.... Detayları ve yasaklayanların mazeretlerini bilenler varsa paylaşmalarını rica ediyorum, sövmeyeceğim söz.. Bayramda da Trilye limanında akşam 5 ten sonra balık avcılığının yasaklandığını öğrendim. Zaten limanın çoğunluğu yatlara ayrılmış durumdaydı, biz onların yüksek sesle müzik dinlemelerinden, yatta mangal keyiflerinden, bilimum davranışlarından hiç rahatsız olmazken onlar neyden rahatsız oldular bilemiyorum ama, hırsızlık yaşandı mazereti çok geçersiz çünkü yatların olduğu kısmı ayıran tel örgüleri aşmak mümkün değil, dolayısıyla önce yat bölümüne kapıdan girenleri incelesinler. Gürültü oluyor mazereti geçersiz, çünkü biz dalga sesinden kendi sesimizi duyamazken onlar kendi gürültüleri içinde imkanı yok ki duyamazlar, eee ne kaldı? Elimizdeki oltadan mı korktular, sırtımızdaki çantadan mı? Eğer bu gibi platformlarda birleşip doğru bir strateji belirlersek bu konuları aşabiliriz gibi geliyor. Eğer susmaya devam edersek limanlarımızın geri kalanlarını da kaybederek kıyıdan balık avlamayı unuturuz olur biter.. Hırsızlık ile suçlanmak zoruma gidiyor...... Çevreyi rahatsız eden serserilerle bir tutulmak zoruma gidiyor..... Keyfi sebeplerle getirilen yasaklara kuzu kuzu uymak zoruma gidiyor...... Mevzuatı bilen, konuya hakim arkadaşlarımız muhakkak aramızda vardır, onlardan ve bu konuda hassas olabilecek herkesten yardım adına düşüncelerini paylaşmalarını istiyorum.. Haydi kurtaralım limanlarımızı....
deniz kimsenin babasının malı değil, bence bu durumu bulunduğun bölgedeki yetkili birimlere (jandarma komutanlıkları dahil) şikayet et ve bu şikayetlerini sık sık tekrarla. sonuç olarak sen onların yatlarından avlanmıyorsun ki )
Kişisel şikayet ile olacak gibi değil. Jandarma zaten doğru adres değil çünkü Narlıda (ben henüz şahit olmasam da) müdahale Jandarma tarafından yapılmakta. Belediyenin liman içini konrtol etme yetkisi var bildiğim kadarıyla ama liman dışı kayalıkları bizim olmalı...
biliğim kadarıyla kıyılar halaka açık olmalı kanun böyle diyormuş fakat herzamn olduğu gibi paran varsa halka açık olması gereken yere yalıda yaparsın yat lımanıda yapabilrsin halkada yasak koydurursun .. ama böyle gitmemeli aramızda hukuk adamları vardır diye düşünüyorum onlara danışıp topluca imza mı toplanacak davamı edilecek birlikte davranmak gerek diye düşünüyorum.
25 yıldır avlandığım iki mera,trilye ve narlı.Son yıllarda aşırı kalabalıktan dolayı epey baskı altında,balık populasyonu epey azaltıldı. Eskiden hemen taşların önüne ağ döşenir,ağzımızın tadı kaçardı.Üstüne gece gündüz dalgıçlar tarafından taaruza uğradılar.Zamanla bu iki problem epey azaldı,yerine göl kamışlı,tepe lambalı bir güruh kapladı buraları.15 CM LİK BALIKLARI,mucize yem boru kurdu ve hem istavrit hemde ne çıkarsa mantığıyla takılan küçücük iğneler kullanarak, torbalara tıktılar.Her seferde,yanlarında dahafazla kişi,daha fazla olta getirdiler.yaz kış demeden,dövüpdurdular buraları. Kalabalığın olduğu yerde ,her türlü olayın olması da kaçınılmaz malesef,kimi limanda bağlı kayığın ipini keser,kimi brandanın üzerine yanan izmaritini atar,çerini çöpünü etrafa yayar ,iki şişe birayla kafayı bulup,öküz gibi bağırır,iki kelimenin arasında kullandığı AMK LAR,yankılanır az gerideki balkonlarda oturan ailelerin kulaklarında vs. vs. Bu sadece başlangıç,yakında g.yalı,see vs. de aynı şekilde yasaklanacak,dikenli teller döşenecek.mendirek avcılığı sonlanacak.Bundan önce dalgıçlar nemalanacak(dün trilyeye gittim liman içinde vardı bi tane),rahatça denizden sızarak kıyı balıkçısının uyarılarından kurtulmuşluğun verdiği özgürlükle yapacaklar gece ve gündüz dalışlarını.Volicilerde döşeyecekler tekrar ağlarını .Sandalı olanlar algarna yaparak avlanmaya devam edecek. İyimi olacak,kötümü olacak bunu zaman gösterecek.Önceki durum zıvanadan çıkmıştı bence ama,daha önce titizlikle uygulanan dalgıç yasağı ve kıyıya ağ döşeme yasağı uygulanmazsa,umduğum faydalar(taş balıklarının üremelerine ortam sağlama) sağlanmaz.Olan ,elinde bir oltayla gecenin karanlığında sessizce bekleyerek,hayatın stresinden uzaklaşmaya çalışan amatörbalıkçı arkadaşların üç kuruşluk zevkine olur.
Burada sadece para konuşur arkadaşlar.. parası olan yaşar, parası olana kimse bişey demez.. gerisi teferruattır yani biz.. teferruatla kimse ilgilenmez.. parası olan şikayet eder orda balıkçılık vs hemen yasaklanır.. para konuşur biz dinleriz, izleriz.. vs. vs.
MUDANYA BELEDİYESİ LİMAN TESİSLERİ KULLANMA VE İŞLETME TALİMATNAMESİ . . . ALTINCI BÖLÜM Limanda Disiplin . . . MADDE-16: Limanda ağ balıkçılığı ve limana giriş yolu üzerine ve gemilerin hareket alanlarında olta balıkçılığı yapılamaz. Limanda, yelkenle ve kürekle seyretmek yasaktır.Ancak sportif amaçlı kürek yarışmaları, Liman Başkanlığının iznine bağlıdır. . . . Mudanya Belediyesi Arnavutköy Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı Kullanma Talimatnamesi . . . Barınağın İşletilmesi İşletme esasları . . Barınakta huzur, güven ve emniyeti bozan gemiler ve kişileri uyarır ve gerekiyorsa barınak dışına çıkarmalarını sağlar, bu amaçla kanuni islemleri yerine getirir. . . Bu maddelerin haricinde herhangi bir yasaklama yok.Yani giriş yasak değil, zararlı maddeleri dışarı çıkarmak onların görevi. Olay tamamen keyfiyetten kaynaklanıyor. Üstelik yat limanlarının alanlarının, yatların demirleyecekleri iç tarafı kapsadığı, liman dışlarının kamusal alan olduğu ile ilgili bir sohbetin forumlarda geçtiğini hatırlıyorum. Yani yasaklamayı yapan Belediye dahi olsa yetkisi limanın içine kadar, liman dışları belediyenin yetki alanı dışında kalıyor sanırım. Elbette ki sanmakla olmayacaktır, o sebeple mevzuata hakim birini arıyorum buralarda. Birşeyler yapabileceğimizi düşünüyorum... ama ne?
Bittiğimizin resmidir Bu haberden sonra ne yapsak boş... Kesin kabak bize patlar, daha da gidemeyiz davosa.. http://www.haberturk.com/gundem/haber/790351-izmirde-20-tekne-kul-oldu
En sevdiğim yerdi Trilye mendereği,o kadar yol tepmeye değiyordu,yazık oldu.Tekne alıcam ilk fırsatta.