Tanışma bölümünde bahsettiğim elleri narin acemi oltacı müzisyen arkadaşlarımla cumartesi gecesi Kapanca limanında avlanmayı düşünüyoruz. Geçen hafta körfezin kuzeyini neredeyse tamamen dolaştık tek bir vuruş bile alamadık. Balık açısından çok ksır bir gün olduğunu gündoğusu estiğini biliyorduk ama yola çıkılmıştı bir kere. Fıstıklıda mırmır, narlıda eşkine, gemlikte istavrit.. Denemediğimiz takım yem kalmadı ama olmadı. Şimdi bunun telafisini yapmak istiyoruz. Mesai saatlerimiz gereği akşam 22:00den sonra çıkıp sabah 8-9 civarı dönmemiz gerekecek. Emektar oltacı ve pirim babam belki kapancada bir şeyler alabilirsiniz deyince rotayı oraya çevirmek istedim. Bu ay defalarca trilyeye gidip küçük iskeleden çapariyle epey istavrit almıştık fakat artık daha keyifli bir av yapmak istiyoruz. Sorularıma gelince *Kapanca bildiğim kadarıyla ıssız bir yer, gece avında öncelikle güvenlik olarak nelere dikkat etmemiz gerekir? Yanımızda bulundurmamız gereken ekipman nedir? *Mevsim itibariyle hedef balığımız ne olabilir? *Bölgenin dip yapısını bilmediğimden soruyorum ne çeşit takımlar kullanmamız gerekir? *Yem olarak ben boru kurdu düşünüyorum. Avlakta mırmır olma ihtimaline yönelik olarak boru kurdu ve bir miktar tavuk bulundurmayı düşünüyorum. Fakat Bursa'da canlı boru kurdu bulamıyorum. Tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı kurt konusunda? Bunların dışında yem olarak ne önerirsiniz? Saatlerimiz teke ve midye çıkarmaya uygun olmayacaktır sanırım. * Bu vesileyle bizimle ava katılmak isteyen abilerimiz kardeşlerimiz varsa davet etmiş olalım, iki ekip de olabiliriz.
Cüneyt öncelikle sana Kapanca limanının yolunu bilen biriyle gitmeni öneririm. Yolu bilmiyorsan bulmanız çok zor olacaktır.Issız olduğu doğru ancak senin gitmeyi planladığın gece muhtemelen orada da birileri olacaktır. Daha önce gitmediysen yeni limanlar gibi düşünme, orası Cenevizliler tarafından yapılmış eski ve yıkık bir limandır. (Ceneviz limanı - korsan limanı gibi adları vardır) Yolu da oldukça zorludur altı yüksek bir araçla gitmenizi öneririm. Tirilyeyi geçtikten 4-5 km sonra asfalt yoldan tarla yollarına girerek gidiliyor tabela falan arama çünkü yok. Neyse zor da olsa limana geldik. Limana girer girmez sol tarafına doğru dip oltası atabilirsin. Taşlıklarda biraz ilerleyerek şamandıralı takımla eşkine denemeleri yapabilirsin. Karagöz ile karşılaşma ihtimalin de var ama mevsimden dolayı ümidin daha az olsun(olmasın demiyorum). Liman içinde bir büyük tekne göreceksin. Onun arkasından dolaşıp karşıdaki kayalıklara doğru gidebilirsen ispari ve maviş maviş izmaritler alabilirsin. Tabii ki bunların hepsi birer ihtimal. Ben son gittiğimde bir daha gitmemeye yemin etmiştim (yokluğumda acaip üremişlerdir şimdi balıklar ) Neyse daha fazla uzatmayayım bölge ile ilgili sana ümit veya ümitsizlik vermek istemem. Sadece bildiklerimi anlatmak istedim. İnşallah bana rast gelmeyenler sana denk gelir. Unutuyordum; ben oradan levrek aldım diyeni de gördüm. Kısmetse gelir Şam'dan Yemenden... Rastgelsin
Hocam teşekkürler verdiğin bilgiler için. Arkadaşta 2003 civarı bir 3.16 var. Altı pek yüksek değil. Sıkıntı yaşar mıyız sence? Bir de gece yolu bulmak gerçekten çok zor olur mu? Bana kalsa akşamüstü gitmek isterim ama müsait olamıyoruz o saatlerde.Trilyeden Eşkele bir kaç sefer gitmiştim. Yolu hasbel kader biliyorum ama kapancaya inmedim hiç Son olarak yemi nerden temin edebiliriz? Tuzlanmış boru kurdu hiç iş yapmıyor
Başta araç uygun değil. Karterde delik açıp yağını boşaltan arabaların izleri ile dolu oralar. Daha yüksek birşeyler bulabilirsen de gece yol gerçekten zorlu, bilmiyorsan yerini bulman imkansıza yakın. Verim olarak Trilye limanı aynı verimi sağlayacaktır size. Önerim orası olacaktır. Yem konusunda da taze boru kurdu getiriyor tüm malzemeciler, temin edebilirsin. Eğer Trilye limanına gideceksen liman içinden teke toplayabilirsiniz. İstersen biraz da karides al yanına yem olayını tamamlamış olursun. O bölgede elini attığın taşın altı midye dolu olurdu ama bu sene çok ufak midyeler gece iri bulması zor. Rastgele
Hocam çok sağol. Çocuk dünya borç ödüyor arabaya, masraf çıkarmayalım en iyisi biz 2 hafta önce gece trilye limandan dip ve şamandıralı takım denedik. Tek tük istavrit geldi. Bir de iri iskorpit aldık. Fakat daha önce trakonyadan hastanelik olduğum için iskorpiti görünce direkt takımı çakmakla yakıp gönderiyorum. Biliyorum çok etik değil ama trakonya acısını düşününce bir daha benzer bir şey yaşamak istemiyorum. Özetle bu ara pek sık balığa çıkmamıza rağmen çapariyle istavrit almaktan başka bir şey yapamıyoruz. Bize önerebileceğin başka bir yer var mıdır peki hocam? Gece nereden daha verimli av yapabiliriz?
Mevsim itibari ile buralarda kıyıdan büyük balığa heveslenmek zor aslında. Narlı için erken, fıstıklıdan mırmır ve eşkine haberi geliyor ama çok inandırıcı gelmedi bana. Kumsaz'dan mırmır haberi geldi o da cezbetmedi beni. Bu balıkçılık olayı ilginçtir bilirsin. Benim böyle umutsuz konuştuğum anda trofeyi kapar gelirsin hiç belli olmaz. Bu cumartesi için biz de birşeyler düşünüyoruz daha hala kendimize yer bulamadık. Anla halimi ) Ama kendimce planım iftardan önce gidip çapari ile en azından istavritimizi yakalayıp, sonra da mekana göre dip ya da şamandıralı oltayla daha iri balıklar için şansımızı deneyeceğiz. Sözün özü bütün gemlik körfezinde bölgeler birbirine eşdeğer denilebilir. Hangisine gidersen git şansın yanında olsun.
Biz planı bu akşama aldık hocam. Yarın ekstraları varmış arkadaşların. Mudanya simensin arkasından ya da kumsaz tarafından mırmır denemeyi düşünüyoruz. Ya nasip. Dediğin gibi bu işler hiç belli olmuyor. Artık şansa ne çıkarsa. Ben Bursalı oltacılara fikir vermek açısından yarın inşallah balıklı ya da balıksız bir rapor hazırlarım. Tekrar teşekkürler
Öncelikle herkese selamlar.Aranıza yeni katıldığımdan ve balıkçılık adına hemen hemen hiç birşey bilmediğimden yazdıklarımın kusuruna bakmazsınız umarım.En azından bir süre. Akşam fıstıklı daydım eşim ve oğlumla.Ailece gittiğimiz için çok sessiz bir ortam olmadı.(Baba burdan atsam olurmu ,baba burayı deneyelimmi,baba benim oltamıda yemlermisin,anne sıkıldım sen tut oltayı ) .Anlayacağınız arkadaşların çarpan dediği balıkardan ve kayabalığından hariç ) 4 tane kefal yakaladık. Yem taze boru kurdu takımlarda el oltası,şamandralı takım ve en sonda dip denedim. El oltasında 1 çarpan, şamandıralı ile 4 kefal 1 kaya ve diplede 30 cm kadar çarpan yakaladık.Yakaladıklarımızı denize gömdük geri geldik. Saat 22:00 de ordaydık 03:30 da geri dönüşe geçtik. Uzun mendirekten attım oltaları orta kısımdan.Sonrada uç kısma geçtim ama kısa olan mendirekteki 4-5 gürültücü ve 20 dakikada bir mendireğin dibinden geçen motorlu kayıklarla daha fazlası olmazdı diye düşünüyorum. Şu an gene aratıştayım bakalım neresi çıkacak piyangodan.
Abi ilk piyango nasipse yarın Marmara adası sonraki hafta Çanakkale diye düşünüyorum. Bazılarının bana dediklerini duyuyor gibiyim. Saldın bu merakı başına ama Allah kurtarsın !!!
Evet abim ilk balıkları aldım akşam.Her nekadar erken bırakmak zorundada kalsam 2 tane tuttum.Eğer resimleri ekleyebilirsem şamansralı ile mendirekin yakınlarından aldıklarımı gösterebilirim.
.... Merhaba elinizde borukurdu varsa o bölgelerde bukadar bol mırmır çıkarken bence kesinlikle mırmıra deneyin fıstıklı mırmır için ideal