Arkadaslar zıpkın avcılığımı geliştirebilmek için son zamanlarda sık sık dalamaya çalışıyorum.Sitedeki tecrübeli arkadaşların yazdıklarını dikkatlice okuyorum ve özellikle uyulması gereken kurallara uyuyorum(uyuyordum!). 20.08.2007 pazartesi günü sabah saat 6 civarında herzaman ki gibi denize büyük bir heyecenla indim. Suyun berrak olması daha da sevindirmişti beni, biraz daha uzun bir süre kalabilecektim suda. Daha önce yanlarına bile yaklaşamadığım balıklara yaklaşabilmem ve hatta avlayabilmem yavaş yavaş zıpkın avcılığı konusunda birşeyler öğrendiğimi (bunun çoğunu sitemizden) hissettiriyordu bana . Bir saate yakın daldıktan sonra bıçağımı düşürdüğümü fark ettim ve burda büyük hatamı yaptım, dalmaya devam ettim. Bir ara 2 metre kadar derinde bulunan bir kaya kütlesine daldım çevresinde dolanan bir karagözün peşinden. Kayanın kenarına tutundum ve nefesim yettiği kadar bekledim,yalnış bir hareketimden balığın ürktüğünü anladım ve nefesim tükeniyordu, çıkmaya karar verdim ama çıkamadım ,çünkü belime sardığım öldürme çubuğu sarkmış ve kayanın arasına sıkışmıştı! Hiçbir şekilde hareket edemiyordum. Hemen ,sıkıştığı yere doğru bakamadan, elimle öldürme çubuğun misinasını takip ederek çubuğu buldum ve birkaç kez sağa sola oynatarak sıkıştığı yerden kurtardım. Arkadaşlar o anı siz düşünün, bıçaksız dalmanın bedelini ağır ödeyecektim. O an paniklememem beni kurtardı diyebilirim. Büyük bir tecrübe oldu ve arkadaşlar diyeceğim mutlaka kurallara ve tecrübeli arkadaşlarımızın söylediklerine büyük bir dikakatle uyalım.
Zıpkın avcılığından anlamam ama usta konuşuyorsa boş konuşmaz bunu bilirim. Geçmiş olsun inşallah bir daha başına böyle birşey gelmez.
Büyük geçmişler olsun kardeşim.Büyüklerimizin dediği gibi içecek suyun,yiyecek aşın varmış.Lütfen dikkat.
geçmiş olsun.. bu belinize sardığınız ve öldürme çubuğu dediğiniz nedirr??? ip köstekmi???? fakat dalışta serbest dolaşan ekupman en tehlikeli olaydır....veeee dalış güvenliğinde öncelikli yere sahiptirrrr....
Vurulan balıkları dizdiğimiz misina ve ucundaki şiş, aldığım yerden adını öyle demişti satan arkadaş . Suya girerken serbest değildi aslında ama demek ki doğru kullanmamışız
yani ip köstek... aldığın yere bi sor bakalım nerede ve ne zaman kullanılır bu ip köstek dalış ciddi bir iştir ...hata kabul etmez.., dalmaya devam etmek istiyorsan tel kemer kösteği kullan..ve hangi elini kullanıyorsan belinde o tarafa tak.. ayrıca kösteği de çabuk atılabilen kemere bağlı kullan .beline asla ama asla bağlama.. bu sana ders olsun verimiş sadakan varmış
Bilgiler için teşekkür ederim Erdal arkadaşım ,evet hata kabul etmeyeceğini bir de yaşayarak öğrenmiş olduk
ayhan bey gecmis olsun oncelikle...suya girdikten sonra panik kelimesini unutmak gerek cunku panik hataya ve daha kotusune yol acabilir..en dogru sekilde panik yapmadan sogukkanlilikla bu hatanin ustesinden gelmissiniz... bende ilk hatami 15 yasimda yaptim ve hic unutmadim!icimde bir hirsla girdigim denizde bir sinagrit gordum 1 kg civari balik kiyidan yavas yavas derin suya indi bende takip ettim ve bir tasin altina girdi...derinlik yaklasik 8-9 mt idi bende biraz bekleyip baligin baska biryerden cikip cikmadigina baktindan sonra daldim dibe dogru ve kayanin altina egildimde kayanin altini genis bir sekilde 3-4 metre magra tipinde ilerledigini gordum..magranin diger ucunda ki bir acikliktan magra aydinlikti ve sinariti kayani sag uc kosesine sinmis bir sekilde gordum..yuzeye cikip tekrar nefes alip dalidim yine ve sinoyu vurmak icin tasin altina tamamen girdim elimdeki zipkin 45 lik birde neyse baligi vurdum elime aldim tam geri geri cikarken snorker tasa takildi o anda panikle ckendimi kurtarmaya calisirken kafamin ustunu tasa vurdum ve bir anda suyun icinde yasayan bir canli gibi hissetdim kendimi sanki suda nefes aliyordum..yani ya bayildim yada soktaydim sonra kendime geldim ve gozlukle snorkeri kafamdan cikarip zipkinida birakarak kendimi disari atp yuzeye ciktim...kiyiya ciktiktan sonra bir arkadasimi dalmaya geldigini gordum ve bana kafamin dirsegimin kanadigini soyledi bende olayi anlattim ve arkadasim dalip zipkinimi cikarmisti...eve gittigimde her yerimin cizildigini de gordum..o gunden beri ne bir magraya girdim tamamen nede suda panik yaptim...
Guzel diyemiyecegim, ancak guzel anlatilmis, ciddi tecrubeler ve ogutler. Allah(CC) kimsenin basina vermesin. Dikkatli olun. Dalis deplasmanda bir karsilasmadir. O yuzden kimse dalarak vurulan baligi, okla vurulan balikla falan karsilastirmasin.Dalarak zipkinla balik avliyan her dalisinda, canini ve tecrubesini ortaya koyar. Zipkincinin baligi bu yuzden cok degerlidir. Tum zipkinci kardeslerime av ahlakini ve av guvenligini unutmadan bu isi yapmalarini rica eder, hepsine hayirli avlar dilerim. Rastgelsin.
Ayhan Bey öncelikle çok büyük geçmiş olsun. Bende bu işe yeni başlayanlardan sayılırım,ama bende bu işe başlarken en az sizin kadar gerek sitemizden gerek kitaplardan gerekse uzman kişilerden bişiler öğrendim. Önce şunu aydınlatmak istyorum.Anladığım kadarı ile size söylenen "Ölüm Çubuğu" dediğinizin adı "Dizgi"... Balık vurulduktan sonra solungaçlardan geçirilerek 150 lik misinaya ile bele sarılmış ve muhafaza ipidir. Asıl gelmek istediğim konu, ekipmanlarınızın ölçüsüz kullayor olmanız yada dizgiyi doğru şeklide bele sarmamanızdan kaynaklanıyor olabilir. Belinize taktığınız ağırlık kemerini karada taktığınızda,aynı gerginliği suda bulmazasınız.Suda tekrar kontrol etmeliyiz. Sudaki kontrolden sonra gerginlik tam olduğu anda,doğru olarak bele sarılan dizgi,kauçuk kemerinize sıkıştırdığınızda kesnilikle sarkma yapmayacaktır. Belki küçük bir ayrıntı ama,söylediğiniz gibi hayat ta kurtarabilir. Tekrar geçmiş olsun. Selamlar,
büyük geçmiş olsun.. gerçekten dalma konusu beni her zaman çekmiştir. bu tecrübelerde faydalı oluyor bizler için. umarım herkes bu anlatılanlardan ders cıkarabilir..
Tüm geçmiş olsun dileklerine ,öğütlere ve paylaşımlarınıza tesekkür ederim arkadaşlar. Lütfen hepimiz çok dikkatli olalım ,kimseyi üzmeye hakkımız yok. Herkese saygılar..
Bu yüzden babamın başınada bi olay gelmişti.Nasıl olduysa balığı vururken zıpkın elbisenin kolunu delip geçiyor.Zıpkındada 3 ilo laos.Elbiseyi zorla yırtıp atıyor kendini dışarı.Bıçak şart .Aman dikkat