merhabalar, bu sene at çek avcılığına merakım 2. yılında at çek deyipte levrek avına ait bilgileri edinememek saros yakınken Gidipte görmemek olur mu.. eh malum gelibolu sahtesinide tecrübe etmeden olmaz tabi. Geçen yıl internetten Burç - Burak Karadeniz abilerin videolarını izleyerek yapabileceğime karar verip malzemeleri temin etmeye başladım. Daha sonra gelibolu'dan Sevgili Turgay Sezgin abinin yardımlarıyla bilgilerimi pekiştirdim ilk yaptığım kalıplarla devam ettiğim için bazı sahteler hala kalıptan felaket bir bozuklukta çıkmakta tesviye işini zorlaştırmaktadır. konuyu çok uzatmadan kullandığım malzemeleri yazıp resimleri de ekleyip konuyu sonlandırmak isterim. kalıp yapma işlemi aşağıda ki videoda ki gibidir http://www.youtube.com/watch?v=TxTHBQYg2TQ kalıptan sonraki işlemler için videoların devamı var, izlemek isteyenlere duyrulur iç maket için ben ilk önce 3 mm lik balsa kullanmıştım en son yaptıklarım 10mm balsalardandır kalıpta bazen sıkıntı olabiliyor törpülüyorum yanlarını balsayı hobi malzemeleri satan yerlerden ya da bauhaus firmasından satın alabiliyoruz 1 metrelik levhası gayette uygun fiyatlarda ( 1 levhaden yaklaşık 90 adet iç maket çıkabiliyor) daha sonra hologramlı kağıtlar ve bantlar, bunlarda bilindiği üzere lüfer takımına yapıştırılan stickerler gibi balık malz. satan dükkanlarda bulunuyor ayrıca küçük bantları tanesi 25 krş gibi paraya japon pazarından almıştım. balıklarda kullandığım gözlerde japon pazarında çeşitli ebatlarda mevcut..boyama işlemi için ben oje kullanıyorum sprey boyalarda tercih edilebilir ama balkonda, açık havada yapmak zorunda kalındığı için bana pek uymuyor Hanım bu kadar oje almamıştır bir çok renk aldım hepsi yine japon pazarından tanesi 1 tl kesip biçip, hafifte zımparaladıktan sonra boyama ve yapıştırma işlemlerini yapıyorum (keyfinize göre) başına ve sonuna 0,7 mm çelik telden halkaları geçirip kalıba konmaya hazır hale getiriyorum. Döküm tipi şeffaf polyester kullanılıyor, karaköyden 1 lt - 10 TL'ye (cobalt ve mek dahil ) satınaldım hazırlanışıyla ilgili videolar mevcuttur yalnız bende uyarıda bulunmak isterim bu işe başlamadan önce muhakkak kişisel koruyucularınızı edininiz. polyester zehirli bir madde sağlığımız her zaman daha önemli.. ilk kullandığımda bu kadar kokacağını tahmin etmemiştim ve kapağını açıp kokusunu farkedince ne diye kaşındım ki adamlar ges yapmış satıyorlar git hazırını al dedim kendi kendime.. 2 cam sahte döktüm aldığım tüm polyesteri atmıştım.. sonra kurt!! sayesinde yine denemelere devam ettim aşağıdakiler de görüntüleri temin edilemeyen malzemeler ile ilgili yardımcı olmaya çalışırım.. aşağıdaki resimde; sağ üstte ki iki tanesi eğeyle tesviye edilip zımparalanma işlemine girmiştir. zımpara işini banyoda suyun altında ya da balkonda küçük bi kap içinde suyla yapıyorum. gaz maskesi sürekli kullanıyorum ! havadar olması tabi daha iyi.. diğerleri kalıptan çıkmış halleri hepside tek kalıptan (bozuk olanından çıkmıştır) ve çok uğraştırıyor. neyse... malzemelerimin bazıları Fanatik sahtede yapacağım zımparalanmış halleri daha yakından bitmiş halleri, zımparalama işlemi bittikten sonra oto cilasını peçeteye azcık döküyorum üstünden tozu alacak kadar temizliyorum. Bir parça pamuğa tekrar az miktar cila döküp bu sefer hızlı bir şekilde parlaklığı sağlayıncaya kadar cilalıyorum zımparalam işlemini unutmuşum eklemek istedim. önce 60 kum zımparayla daha sonra 280 lik zımpara 400 lük , 600 lük ve en son bulabildiğim ince zımpara 1000lik zımparayla zımparalayıp cilalama işlemine geçiyorum. herkese kolay gele
teşekkürler Volkan abi. evet deneme şansı buldum fakat henüz levrekle tanışıklığım yok kendi yaptığım cam sahteyle bi güzel balık yakalamıştım reeling konusuda aşağıdaki linktedir resimlerde şöyle 42cm 650 gr http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=56935 daha önce de 1 sarıkanat yakalamıştım, yeşil gözlü sahte ve balık resmi aşağıdaki gibidir...
teşekkürler Hüseyin abi. uğraş çıkardık kendimize işte 1kg polyesterden çok dikkatli kullanmıyorum o yüzden 25-30 civarı sahte çıkarabiliyorum.. çok uğraşacağım desem tatil günümde en çok 4-5 sahte çıkarabilirim sanırım..
Ellerine emeğine sağlık, bence çok güzel görünüyor sahteler, bahtlarıda güzel olsun rastgelsin inşallah :thumb:
Teşekkürler Ersin. sana da rasgelsin, aşağıda yeni yapacağım sahtenin baht durumuna ne diyorsun ? hihi
Ben bu konuyu kaçırmışım, bu vesileyle okumuş ta oldum. Güzel bir balık almış el yapımı sahten. Aldığın haz, muhteşem olmalı. :thumb: Sığ, sahil meralarda, patlak havalarda kullanılınca levrek te alabilirsin sanıyorum. Sen araştırmanı yapmışsındır zaten Nice keyifli avların olsun.
evet aldığım haz anlatılamaz buralarda su üstü sahteyle levrek alanı duymadım, ama denemek istiyorum havasını yakalayınca.. bakalım kısmet artık. teşekkürler
Eline sağlık Özden Yaptığını paylaşmak daha büyük bir erdemdir her zaman. Birkaç farklı kalıp kullanarak farklı boylarda sahteler de öneririm. Mesela abzılarının içine balsa ve hologram yerine jig veya maket sahte deneyebilirsin. Kırılmış sahtelerimi atmayıp,gagalarını törpüleyip saklıyorum böyle işlerde kullanırım diye.
önerileriniz için teşekkürler, sahte yapmaya ilk başladığımda yaptığım 3 adet kalıpla hala sahtelerimi yapıyorum. değişik olsun diye o dönemde küçük kalıpta çıkarmıştım bi kaç tane küçük ges yaptım soft silikondan kalıp çıkarmayı hiç ama hiç istemiyorum nedense işçiliğini düşünmemek istiyorum banghead söylediğiniz gibi sahteleri Sevgili Turgay abi yapmış gayette güzel görünüyor önce bir tane numune satınalmalıyım ondan sonra deneme yapabilirim.. böylelikle kırılmış sahtelerimi atmayacağım bende, siz kullanıyor musunuz, içi sahte ya da jig olan cam sahtelerden? teşekkürler tekrardan bol şanslar