Çanakkale de ağcıların levrek bereketi; Adamlar levreğin hazinesini bulmuşlar, Çanakkaleli dostlarımıza duyurulur. http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=65343
hepside trofe boyutta,, o teknede balık bulucu olmuyacak afedersiniz nah bulur o levreği yavv bizim insanımızın elinden alın şu balık bulucuları artık..balığın kökünü kurttular yaa. balık bulucuyu yasaklasınlar,ortalık balık kaynar,başka neden aramayın.. kayalık olmasa hepsini yakalıyacaklarmış bak bak ..
Ureme olgunluguna erismis, cogunlugu anac bireylerden olusan boyle buyuk suruleri bir anda ortadan kaldirinca denizde balik kalir mi? ... Levrek gibi nazik ve nispeten gec ureme olgunluguna erisen bir turun koruma altina alinacagi yerde, kokunun kazinmasi icin elbirligiyle ugrasiyoruz. Bunun gibi daha ne katliamlar oluyordur da basina yansimiyordur. Ac gozlu ticari avciligin zirve yaptigi ulkemizde amatorlerin avladigi tek tuk levrek bence cok kiymetli. Bu sartlar altinda o levrekler mucize eseri hayatta kalan az sayidaki bireyler.
Merhaba komutanım,nasılsınız. Tabii,hemen heryerde tanıdığımız var,birçok habere vakıf olabiliyoruz. Zıpkınla dalan,bazı teknik olarak yasak bölgelerde çalışan arkadaşlarımın anlattıkları kimi zaman yüreğimi hoplatmakta,moralimi yükseltmektedir. Bu haberinizde böyledir. Herşeye rağmen,mevcut tebliğ ve sirkülerlerin katliama,yağmaya,talana ve imhaya çanak tutar olmasına rağmen. Hele şöyle bir düşünün,Hangi ülke konum olarak dört ayrı denize,2 adet göç yolu olan boğaza sahiptir. İşte bu konum yukarıda saydığım berbat zihniyete rağmen,işte bu haberdede gördüğümüz üzere,işte benim bazı arkadaşlarımın bildirdiklerine görede,denizlerimizin bazı gizli kalmış bereketlere,halende sahip olduğunu göstermektedir. Ancak işin en acıklı ve vahim yönü,bu teknenin yılın 12 ayı,küçük balıkcı kisvesi altında,hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan,vergi vermeden,mazot desteği alaraktan,Kadirinde dediği gibi elektronik balık bulucu cihazlarına sahip olaraktan yaptığı avdır. Elbette buna tam manasıyla av dememeliyiz. Arada yaptığı katliamdır. BU sirkülerlere,tüm balıkcı teknelerine,belli bir süre içinde avlanma yasağı konulmasını diliyorum. Bizdeki gibi uygulama dünyada yoktur. Oltacıya bile kısıtlama varken tam teçhizat,gırgırdan az küçük binlerce tekne 12 ay yukarıda saydığım şekilde avlanmaktadırlar. Başka denizler olaydı çoktan pes ederdi.Halen dayanmaktadır denizlerimiz,ama ne zamana kadar. Sevgiler
Bazı yorumlar gerçekten enteresan. Adamın mesleği bu, tutmayacak mı? Elbette kıyıda tutacak, gırgır olsa trol olsa veryansın edin tabi ama adam kıyı balıkçısı. Levrek balığının ağda kalması zaten güç olan bir durum. Ağlarından levrek çıkar gider normalde, içerde kalmaz. Sürü gerçekten kuvvetliydi ki ağda kalanlar olmuş. Öyle bir sürüyü eski usül gözle seçersiniz zaten, radara gerek yok. Bu sitede, zevk için bütün kış boyunca tutulan havyarlı levreklere alkış tutuldu. Binlerce kıyı balıkçısından birine kısmet denk gelmiş, evine ekmek götürecek diye bu ne hiddet böyle!! Herkes düşman değil, yapmayın böyle. Bu mesleği namusuyla yapmaya, evine ekmek götüren çalışan onlarca adam var. Dinamitçiyle, bohçacıyla bir tutmayalım bütün balıkçı dostlarımızı. Yanlış tarafı yok mu , elbette var. Vedat ustam haklı. Zaman yasakları küçük balıkçıya işletilmiyor, bu bir yaradır. Küçük balıkçı ancak gırgır ve troller denizden çekilince para kazanabiliyor diye bu çarpık sisteme devam ediliyor. Kıyılar normal yasaklar çerçevesinde onlara bırakılsa inanın bu dertler yaşanmaz.
o işi ticarete dökmüş..ucunda para var, ne kadar balık o kadar para onlar için.bunlar ne anlar balık havyarlı geri bırakalım demekden.yaz kış balık tutarlar satarlar hiç yasak yok bunlara,onların tutup sattıkları balıklar kısırmı?,.denizi kirletmelerine üstlerine yok pat pat motorları ile... koca denizi bırakırlar burnunun dibine ağ döşerlerr... ki bu adamların çevirme yaptığı ağın boyu,kıyıya döşenen ağın boyunun 2 3 misli hatta 4 5 misli daha geniş, kısacası bunlarda mini trolcüler,ve bunu bütün sezon yapıyorlar.... son olarak bu balıkçı teknesi,gırgır teknesidir bakınız güvertesine...5 6mt lik tekne deyil!!!
Balıkçılık diye bir meslek var. Yasalara uygun olduğu sürece insanların yaptıkları bu tip avlara kimsenin diyecek bir şeyi olamaz. Eğer "onlar balıkçılığı bıraksın, ben hem o na hem ailesine gül gibi bakarım" diyorsanız orası ayrı. Sonuçta Türkiye de insanların büyük çoğunluğu amatör dahi olsa balıkçılık yapmıyor. Balık gibi hem değerli hemde lezzetli besinlere ancak balıkçılar sayesinde ulaşabiliyor. Türkiye de levrek balığını bitiren en önemli etken yumurtlama döneminde gece fenerle yapılan avlar, ağla çevirilerek içine dalmak balıkları fener ışığı sayesinde vurmak veya içine dinamit atmaktır. Bu tip suçlara verilen cezalar ise oldukça komiktir.
Bide kayalık olduğu için birazı kaçmış gözleri doysun o kadar balık yakalamışlar ordakilerinin yarısından fazlasında bilmem kaç tüp yumurta vardır bir kaç ay geçseydi kimbilir kaç levrek olacaktı buraya yazıyorum 10 sene sonra kıyıdan 25 cmlik bi levrek yakalayabildiğimizde halimiz şükür edicez
o levreklerin hepsi göç ediyorlar.o boy levrekler nadir gözükür bu kadar bir arada..ancak göç yoluna çıktıklarında bu tür kalabalık grup oluşturur bu boy levrekler... tek kelime ile balık bulucuları lanetliyorum.....o kadar
Balık bulucuları bende lanetliyorum. Daha önce sinarit görmemiş hasbelkader 1 kg lık sinarit levrek tutunca boy boy resim çektiren arkadaşlar, balık bulucular sayesinde trofe avcısı olup çıktılar. Bide gözleri de doymuyor 10 - 20 ne kadar balık gelirse hepsini bohçaya atıyorlar ki bunu yapan amatör tabir edeceğimiz arkadaşlar. Taşı bul at ağzına jig i tamamdır. Balık bulucu olmasa o taşı nasıl bulupta balık tutacaklar merak ediyorum. Eski usül iskandili dip te gezdirerek mi?
Tekne gırgır değildir arkadaşlar, arkadaki makaraya dikkat edin. Bom direği yok, yani torba şeklindeki gırgır ağını atamaz. Balık bulucu ile, ki ticari radarların çok mini bir benzeridir, balığı saklandığı derinlerde bulabiliyorsunuz. Yani kaçacak delik kalmıyor. Ve bu noktalar ticari avcılığın yapılamadığı, dip yapısının elvermediği yerler genelde. Yani kalan son anaçların saklandığı yerler. Öyle olmasa zaten troller süpürürdü oraları. Allah sonumuzu hayır etsin.
Yok tekne gırgır değil orası kesin, zaten gırgırlar o kadar sığ suda avda yapamaz. İnsanlar o kadar balığı anca balık bulucu ile bulunur zannediyorlar da usta ağcılar dalgalı suyun içinde bile hanozu görebilir, o derece alışmıştır gözleri.
Aslında işin aslı şu. Bu tip teknelerin çoğunda gelişmiş FF cihazları olsada,kuzey Egeye has çok daha etkin,konuşabilir,balığın net cinsini,takribi miktarını söyleyebilir Balık bulucu,yada tespit edicileri vardır. Bilin bakalım bu nedir. Sevgiler
Ha bu doğru ancak ben profilden güzel resim veren kayabalığının hani bilmesi gereken bir durumu ona sordumdu. Bana cevap vermeyecek biliyorum. Belki verir dedim bakalım doğru bilebilecekmi. Sevgiler