selam arkadaşlar ben kayseriden mustafa. geçen yıl 15günlüğüne gürpınar babakaleye gitmiştim. kargözden başka balık tutamadım. tesadüfen babakalede kalkanmı dil balığımı anlayamadım onu tutmuştum. ama yanlız avlanmak zevk vermiyor,birde yöreye uygun avlanma yöntemide cabası.temmuz ayında bu civarda ikamet eden arkadaşlar varsa birlikte avlabnmak isterim. lütfen burdan yazsın misafiriz 1ay ve hergün ava çıkıyorum. umarım birilerini bulabiirim
Mustafa kardeş, şu anda ofiste ekran başındayım ve 20 gün sonra çanakkale tatiilimi düşünüp hayal kuruyorum. Sadece karagöz (?!) dediğinde içim kıpraştı. Daha ne istiyorsun işte.... Şu anda oltanın ucundaki karagözün kafa atarak (tutanlar bilir) gelmesi zevki için neler vermezdim bilemezsin. O yöreye ait karagöz, ispari, melanur, mercan, levrek ve kupa meşhurdur. Akşam su üstü şamandıralı ile kupa (kupes) alabilirsin. Dibe bırakırsan karagöz ve isparinin yanısıra yılan balığı da gelir. Sabah suyunda kıbrıs olta (sardalyan varsa) ile kumlukta levrek oluyor, Kayalık kısımlarda 2 veya 3 köstekli dip takımı ile karagöz, ispari, sargoz, çupra gibi balıklarda şansını deneyebilirsin. Balığın bol olsun.
Mustafa, babakalede nerede kalıyorsun? benimde dikkatimi çeken bir bölge ve bu sene tatilimi orada geçirebilirim diye düşünüyorum ama nerede kalınır alternatifler nedir bilmiyorum. Bu konuda bilgi verebilirsen sevinirim. belki tarihler denk gelirse birlikte ava çıkma şansımız da olabilir.
slm Babakaleye 8km mesafede hanımın teyzesinin yazlığı var. orda kalacağız. ayrıca babakalede pansiyonlar var. ben ayın 14de ordayım. gelirsen birlikte çıkarıza ava
slm harikasın murat bilgilerin çok yararlı oldu. bende ayın 14 de orda olacağım gürpınarda yakın olursak görüşmek isterim
ben sadece yem oarak midye takabildim çünkü bilmiyorum ne yemer takıılır ve bu yemler nerden temin edilir.kaya balığı ve ot balığı geliyor çoğunlukla. bu ot balığı denen belık rengarek bu balığı levrek için yem yapsam etkili olurmu aceba?
murat kargöz anımı anlatayım bu arada. tarih geçen yıl temmuz avı. yer gürpınar sahili. gürpınarda denize girilen sahil kumlu. önce insanarın yüzdüğü yerde balık olurmu diye zıpkınla gezimdim baktım birşey yok. sahilin hemen sounda kayaıklart başlıyor. ama bu alan geçilmesi zor kayalıklar var. atlaya hoplaya düşe kalka gözümün kestiği yere kuruluyorum. dip oltası atmak zor oluyor çünkü attığım dip olatların %95 kayalıklara takılıp kopuyor. dalga çok fazla. yinede atıyorum dip oltası felaket karagöz var hemen saldırıyorlar. neyse birgün attım oltayı yere koydum çünkü midye gördüm hemen alıp yem yapayım dedim. kamışı attım yere midyeyei alırken baktım benim kamış gidiyor takıldı kayay. heöen kamışı çekmeye başladım. of aman of bu nasıl bir balık. bir kafa atışı var ben dedim bu balık çok büyük. ne gelecek diye çatlayacağım meraktan. kalbim güm güm atıyor. bir baktım hayatımda gördüğüm en büyük kargöz. kocaman bişey. balıkçıda bile görmedim böyle büyüğünü. balıkla aramda 3 metre kaldı benim oltanın kurşunu takıldı kayay. balık havada çırpınıyor. şimdi hapı yuttum dedim. baıkla bir göz göze geldik sonra bir daha çırpındı iğneden kurtudu 2metre önüme düşüp arkasına bakmadan gitti. deli oldum. bu ne şans dedim kendime. ayada yılda büyük balık tuttum oda traji komik bir şekilde kaçtı. ava devam ettim. hep diple avlanmaya çalışıyorum, yanımda tavuk göğsü getirmiştim uzunca onu bağlamıştım. ses soluk çıkmayınca oltayı kontrol edeyim diye çekmeye başladım. baktım yem duruyor çekerken birden bir balık asıldı. kolum kadar büyük balık.Allah Allah dedim piyongo başladım sevinmeye o an balıkla konuşuyordum babana gel diye . balığı çeker kayaıklara 1metre kala benim misina koptu sandım. gitti koca balık ama bu balık hiç kafa atmıyordu kzu kuzu geliyordu. neyse baktımki oltaya köstek kopmuş. sanırım balık dişli koarmış ben çekerken. bahtsuız mustafa dedim kendime. buda gitti. bu balığın cinsi neydi hala merak ederim. sanırım benim ince uzun tavuk göğsünü sahte balık sandı çekerken düşte yeme. ama bana kısmet olmadı işte. ben burda alabalık tatlı su turnası ve sazan avlarız. kayseride deniz yok bir siyasetçi deniz getirecekti oda yalan oldu. denize gidince ne yapacağımı şaşırıyorum. birde babakalede oltama asıldı balık. ama ben oltayı çekemiyorum o kadar zor geliyor balık. kafa atmıyor ama balıkta çok ağır. yine sevinçten dört köşeyim. zar zor çektim balığı bir baktım kalkan balığı. bana göre kalkan birde pisi balığı varmış kalkana benzer belkide pisidir ben anlamam. hanımla oy birliği ile kalkan olduğuna karar verdik. çok ama çok lezzetli balıktı. bu yıl inşallah büyük bir balık tutabilir. rapala filan aldım at çek için. dip oltası ile ne yem takcam orasınızda sen anlatacaksın artık. ayın 12sinde yola çıkacağım 1 aydır günleri sayıyorum. az kaldı az. denize kavuşmaya az kaldı.
Yem Mustafa kardeş, o bölgede ana yem sardalyadır. Tazesi makbuldür, onu da yanaşan balıkçı teknelerinin içine girip toplayabilirsin. Av yasağı zamanı yaklaşınca oltacılar kendilerine yemlik balık yaparlar.Yağlı olanları ayırır ve dondururlar. Tuzlama ile donduranlar da var. Hangi balığa kullanacağına göre yemi ya bütün olarak dondurular (kıbrıs olta için) , ya fileto kesip dondurular (hırsızlı olta için) veya dilim dilim dondurular (ayaklı olta için). Bu oltaların yapılışlarını ve yem şekillerini sitede görmüştüm. Oradan bakabilirsin. Karagöz ve ispari deniz kıyılarının bilhassa çakıllı ve taşlıklı olan bölümlerindeki bu taşlar arasındaki bitkiler ve küçük yumuşak kabuklularla beslenir. Sardalyanın dışında karagöz ve ispari için kullanabileceğin yemlerin başında sülünez gelir, boru kurdu , mamun , ekmek içi , toprak solucanı , teke gibi bir cok yemle bu balıgı avlayabilirsin. Ama yem konusunda nazlıdır. Yine sardalya ve kalamar ile mercan yakalayanı da gördüm, kuma yatıracağın sardalya ile hazırlanmış kıbrıs veya seyyar kurşun ucuna mamun veya soucanlı tek iğne levrek alındığını da biliyorum. Her yörenin kendine has yemleri olduğu bir gerçek. Mesela bu bölgede ekmeğin iş yaptığına hiç şahit olmadım. Sadece Çanakkale merkezde liman içinde kefal için ekmek sarma olta kullanan çocukları gördüm ama işe yarayıp yaramadığını bilemiyorum. Bursada karagöz için denizanası taktığını yazan bir arkadaş da vardı ama bunları hiç denemedim. Son olarak kayalık yerde avlandığında stoperli mantarlı olta deneyebilirsin. Attığın yerin derinliğine göre stoperini ayarlarsın. Umarım yardımcı olmuşumdur. Balığın bol olsun
Kumbağlar civarında kıyıdan çok iyi mırmır yapar. balıkçı barınağı girişinde müthiş zargana olur... tenkeyle çeşitli bölgelerden iyi mercan alırsınız... yanlız bilen bir balıkçıdan yardım almak lazım. Çok doğru yer seçmişsiniz. havası mükemmeldir. yem konusunda sıkıntı çekebilirsiniz... sardalya ve zargana dışında söylendiği gibi yem pek kullanılmaz. sonrakigidişimde bolca stoklu gitmeyi düşünüyorum ben de İnşallah iyi avlarınız olur... bu arada gürpınar diye bahsettiğiniz yerin adı Gülpınardır...
Gülpınara giderken,evimin 3 km yakınından geçiyorsun sevgili Mustafa.İstersen bir uğrar kahvemi içersin,sohbetimizde sana oralarda balık avlama konularında yardımcı olurum. Sevgiyle kal
Çanakkale tatilim (inşallah ayarlayabilirim) başlamadan bir gün evvel Kartal sahilden sardalya avlamayı düşünüyorum.Gece yola çıkıp sabaha çanakkale sahilde olmayı planlıyorum. Şimdi o yoklukta taze sardalya ile sabah suyuna geldiğimizi hayal ediyorum...
abi ben ayın 14 gibi çanakkalede olacağım. evin tam olarak nerede? ailem ile gürpınarda hanımın teyzesinin yazlığına gidiyoruz 23gün kalacağım. kabul edersen beni ava götür abi sen benim için efsane gibi birşeysin tuttuğun balıkları hayranlıkla gördüm mesaj atarim sana herzman ama posta kutun hep dolu.tel no verirmisn?