Merhaba; Forumda arattım birazda başlıkları karıştırdım ama iğneyi yemin boyuna göre ayarlamak için hareketli olarak nasıl bağlayabiliriz bulamadım, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Hazır olarak satılıyor ancak hem öğrenmek hem de farklı iğne boyları denemek için yardımlarınızı rica ediyorum. Çok teşekkürler..
Soruyu biraz daha açabilirmisiniz. Hareketli olarak derken canlı yemden mi bahsediyorsunuz? Başka bir yöntemden mi?
Murat bey Selamlar,,, Hareketli igne baglama derken tam olarak neyi kastettiginizi gosterebilirseniz yardimci olabiliriz. Hazir olarak satilan nedir gorebilirsek daha iyi olur. Sanirim benim gibi soruyu tam olarak anlayamayan arkadaslarimiz bu sebeple henuz yanit yazamamislar.
Dostum bence öncelikle canlı yem iğnesi kullanmalısın.Halkalı iğne ve circle diye geçer. Sana bir link veriyorum orada bir çok markanın circle iğneleri var ve bunları incele.Yine bu iğneyi halkasından dahada oynak olabilmesi için rapala bağı ile bağla. http://www.cabelas.com/cabelas/en/t...at20166&parentType=category&parentId=cat20166
Cember igneniz vardir muhtemelen, istediginiz sekilde hareketli baglamak icin asagidaki gorsel size yardimci olur.
Mehmet Bey; Haklısınız biraz saat biraz da maçın verdiği yorgunluktan olsa gerek, ben tam anlatamadım. Resimle anlatmak en güzeli olacak sanırım.. (umarım beceriririm..) not: Resim Burak Karadeniz'in bir paylaşımından alınmıştır
Abi bana böyle hazırlanmış gibi geldi.İki farklı köstek var küçük iğneye bağlı kısa köstek ve büyük iğneye bağlı uzun köstek.Kısa köstek uzun köstek üzerinde tatlı sıkı kayabilecek şekilde bağlı (fırdöndü veya idam düğümüyle olabilir) Küçük iğnede uzun kösteğe kırmızı iple sarılıp bağlanmış.
Murat bey simdi daha iyi anlasildi konu, ne istediginizi tam olarak anladim. Bedende ayarlanabilir igne bagini soruyorsunuz. Aslinda cok kolay, ayarlanabilir durumda kalacak igne, ana bedenin uzerine bir misinayla yada orgu iple baglaniyor ve baglantisi ana bedendeki misinadan bagimsiz oldugu icin hareket edebilir bir hal aliyor. Kesinlike bedenden cikmasida mumkun degil, tek dikkat edilmesi gereken saglam yapilmasi, zira ana bedenden bagimsiz calisacagi icin, bedenle baglantili misina kalintisida olmayacak, saglam yapilmazsa igne bedenden ayrilabilir.. Ister mono, ister orgu kullanabilirsiniz. Asagidaki gorseller size yol gosterecektir. Bide animasyon var: Sliding Knot
Sevgili Murat,hareketli iğne bağlama ile ilgili olarak kullandığın bu resim bana ait olup,öğrenmek istediğin bir hususa açıklık getirmen bakımından da bu resmi kullanmanı anlayışla karşılıyorum.Ancak not kısmına bu resim Burak Karadeniz'in bir paylaşımından alınmıştır ve ona aittir diye bir açıklama yazsan daha etik olurdu diye düşünüyorum.Sevgilerimle.
Kendi adıma bu tür bağlamanın, her ne kadar yaygın olarak kullanılsada, pek verimli olmadığını düşünüyorum. Neden? Gezen iğne aslında sabit. Sabit olunca diğer iğne ile aradaki mesafeyi sağlayan misina parçası yemi kasacaktır ki tecrübeler bunu gösterdi bana. Teklifim, gezer iğne olacak olan, ilk küçük iğneyi misinaya sabit bağlayıp, diğer tarafı dyneema misina ile yapmak. Bu lüfer için düşündürücü bir takım olacaktır, lüfer dyneemayı kesebilir. Ama onada bir formül bulunabilir. Bahsettiğim şöyle bir şey. Gezer olacak küçük iğneyi, delikli iğne olarak alıyoruz ve güzelce misinaya bağlıyoruz bildiğimiz gibi. Deliğine biraz dyneema misina geçirip onuda bağlıyoruz. Bu dyneema'nın öbür ucuna da sabit olan, büyük asıl iğneyi bağlıyoruz. Şimdi iğnelerin ikiside sabit. O zaman boyunu nasıl ayarlayacağız? Pek bir sorun değil. Dyneema misinayı, iğnelerin üzerine sararsınız. böylece bir hayli kısaltma imkanınız olur. Amaç, gezer iğneyi sabit yapmak, yükün bunun üzerinde tutmak. Neden? Zira balık oynarken suda, bu iğne kayabilir. Sıkı yapmışsanız, kaymasada, arkaya doğru uzayıp giden misinayı kasarak balığı rahatsız edebilir.
Serdar bey, gezer iğne sabit değil, doğru bağlandığında adı gibi geziyor, ama ne çok gevşek ne de çok sıkı olacak, önemli olan bu.Doğru bağlandığında yem çok güzel şekilde kasılmadan bağlanır 2 iğneye.Ben kullanıyorum bu tekniği.
Eğer diğer iğne ile arasındaki mesafe kısalıp uzayamıyorsa, bunun için "az yada çok" kuvvet harcanması gerekiyorsa, bu yemi kasacaktır, "az yada çok". Eğer gezer iğneyi gevşek yaparsanız, yük arkadaki asıl iğneye biner, dengesiz olur. Fazla sıkarsanızda yemi daha çok kasar. Sorun arada, sert bir materyal kullanmaktan kaynaklanıyor: Misina, çelik tel vs. Eğer gezer iğneyi sabit ve sağlam bağlar, diğer iğneyi ise kolayca eğilen, bükülen katlanan bir dyneema ile bağlarsanız, bu sorun otomatikman ortadan kalkar. Başka bir sorun çıkar: Dişli balık gelirse ne olacak sorunsalı.. Aslında bununda çözüm var. Dyneema yerine çelik tel kullanmak, fakat tek parça değil, 3-4 parça halinde. Asıl mesele şu: Takımın yemi kasmasının o kadar önemi var mı? Bazı türlerde var, sinarit gibi örneğin. Bazı türlerde yok: Lüfer gibi..