Çapa Atma ve Çapa Çekme Yardım.

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında volky1991 tarafından paylaşıldı.

1. volky1991

volky1991 Volkan Aydın

En İyi Avı:
    Şimdilik İstavrit :)
    İyi günler herkese bu aralar forumu fazlasıyla meşgul ediyorum fakat aklımda bir soru işaareti var daha doğrusu soru işareti değil beceriksizlik var ve şu işin doğrusunu öğrenmek istiyorum.Daha önce de bahsetmiştim gecen hafta bot almak kısmet oldu ve ilk denemesinide yaptım çok memnun kaldım fakat bir tatsızlık yaşadım azcık denizin tadına varalım diye kardeşim ile birlikte bursada bir koy gibi yere gittik altı güzel kumluktur burda yüzelim dedik ve çapa attık ilk defa atıyorum tabi çapa da galiba 2 veya 3 kiloluk tam emin değilim böle açılıp kapananlardan.atmasına attık orda sorun yok fakat çekerken çekemedik ve ipi kesip çapamızı denizin dibinde bırakmak zorunda kaldık malesefki :(:(:( şimdi sizlere sorum çapa atmanın bi stili varmıdır? ? attıktan sonra çapa nasıl toplanır bununda bir adabı uslubu şekli varmıdır ? bilgilerinizi bizlerle paylaşırsanız çok sevinirim :)

2. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Şemisye tipi çapa bende de var.Dipte takılı kalmış.Normalde böyle bir şey olmaz.Dip çok çamurlu ise biraz çıkmakta zorlanır ama takılmaz.İpi kesecek kadar zorlandı iseniz kesinlikle dipte takılmıştır.Belki botu çapanın etrafında döndürerek çıkarmayı deneseydiniz.

Çapa atarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus tarama yapmamasıdır.Şöyleki çapayı attığınızda en az 4-5 kulaç (rüzgar fazla ise daha fazla) boşluk vermeniz lazım ki çapa dipte tam yatsın, deniz dibini taramasın.Çapa ile ipin birleştiği yere 1 mt kalın zincir de işe yarayacaktır.

3. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Çapanın dipte bir kayaya vs. takılması çok sık olur ama zorlayınca mutlaka kurtulur. İpin gerili olduğun istikametin tersine gidip ordan çekilse kurtulması daha kolay olur. Sandalda motor varsa, ipi sandalın burnuna tekrar baglayıp motoru calıştırmak ve ters yönde geri geri giderek motor gücüyle demiri sökme yöntemi de kullanılır. O tip demirler takıldığında biraz uğraştırsa da eninde sonunda mutlaka kurtulurlar.

4. volky1991

volky1991 Volkan Aydın

En İyi Avı:
    tersine gidip çekmek hiç aklıma gelmediki :S biz oldugumuz yerden asıldık çek allah çek gelmedi sonra ipi gerdik bari ipi kurtaralım dedik çapaya yakın yerdende kestik şimdi yarın yeni bi çapa alıcaz bakalım. işallah bunuda dibe vermeyiz. çocukluğumdan beri botlarda büyüdüm en dandiğinden en güzeline kadar ama hiç çapa tecrubem olmamıştı :D şimdi kendi botumuzu alınca iş başa düştü

5. babaçi

babaçi Coşkun

Favori Kamış:
    olta,
    En İyi Avı:
    aynalı sazan.7 kg
    çapayı atarken kancalarından birine ipi düğüm atmadan dolayıp bırakırsanız,çekerken çapayı yandan çekecek ve takılma yapmayacaktır.

iki defa çapa bırakıp kesmek zorunda kalmıştım,bu şekilde hiç sorun olmadı

6. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Bahsettiğiniz çapanın, ters yöndeki ucunda da , bağlama yeri olması lağzım .,
    Bu tip çapalar ilk önce buradan bağlanıp, zorlamada kopabilecek daha ince bir iple , sizin bağladığınız yere ayrıyeten bağlanırsa , takıldığı zaman zorladığımızda , ''ince olan ip kopacak ve çapa asıl bağlı olduğu yerden , kalın iple ve ters yönde çekileceği için kendiliğnden kapanacak ve kurtulacaktır ,bu tip çapaların yapılış amaçlarından en önemliside budur.

7. RamazanUsta

RamazanUsta Ramazan Uzan

Favori Kamış:
    Albastar Qual Surf
    Favori Makine:
    Albastar Pasha
    En İyi Avı:
    Akya 8.5Kg
    Çapa konusunda yeni başlayanların bilmesi gereken önemli bir nokta botu yada tekneyi sabit tutan yada tutması gereken çapanın kancası değil atılan takımın ağırlığıdır.

Yani çapa dibe atıldığında dipte sürünürse büyük ihtimalle bir yere takılır.

Bu nedenle ilk atıldığı yerde kalmalı ve aracı bu şekilde tutmalıdır. Tonlarca ağırlığındaki tekneler yine çapanın devamında yüzlerce metre demir zinciri üstüne yığarak zincir yığınının ağırlığıyla sabit durabilirler.

Yapmanız gereken çapa ve çapaya bağlanarak çapanın ağırlığını arttıracak kalın bir zincir takmaktır. Barış beyin dediği gibi çapayla halat arasına 1-2 m arası ağır bir zincir takarsanız zincirin ağırlığı ile ilk atıldığı yerde sabit kalmayı başarırsınız.

Akıntının daha çok olduğu yerlerde ise 2-3 kg lik bir taşı zincirin ip ile birleştiği noktaya başka bir ip bağlayarak salma yöntemiyle sabit kalabilirsiniz.

8. Volkan17

Volkan17 Volkan

Biz 9 Metre Teknede Çapaya 10 Metre Zincir Kullanıyoruz Ve Çekerken Babaya Bağlayıp tersten tekne ile asılıyoruz sonra boşunu topluyoruz en etkilisi bu ..

9. massut

massut MESUT

Favori Kamış:
    Okuma Cedros 60 lbs
    Favori Makine:
    Okuma Salina 16000
    En İyi Avı:
    Fangri 3,5 kilo
    bende yeni bot aldım ama çapam yok nasıl bir çapa almalıyım yardım ederseniz sevinirim.

10. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    çapa evet bazen sorun oluyor maalesef o yuzden çapalamada takılmanın ve çapayı bırakmamanın en güzel yöntemi çapanın demirli halkasından değil çapanın önüne yanı çapa kısmının dışına ortasına bir zıncır baklası kaynatınız. orda bir halka oluştursun. ana demir ipinizi buraya takınız. ve çapanın normal bağlama halkasına kopabilecek şekilde bir bez parçası bağlayınız. çürüklük yapınız. ve ipide bu şekilde o bağladığınız paçavraya bağlayınız. demir takılırsa teknenızle birlikte ipin ucunu bir yere babaya vs volta edınız ve yurumeye başlayınız. çürüklük kopacak ve demırınız başaşağı bir şekilde yukarı gelecektır.

Sevgiler

11. hidalgo

hidalgo mustafa yarapsanlı

En İyi Avı:
    15.600 gr levrek 29.500 gr orfoz
    capanın tırnaklarından birine derinliğine göre bi ilave ip ve ucuna bir şamandıra bağlaYIN ana ipten çekemiyorsan,yedek ipten asıl ve taktığı yerden kurtar bu kadar basit. Zaten şemsiye çapalarda bunun için çapanın ucunda haRİCEN BİR DELİK BULUNUR BU DELIK O İŞE YARAR.

SAYGILARIMLA

bol avlar.

12. alaifu

alaifu cem

capana en az 2 veya 3 mt zincir eklersen bu sorunun tekrarlama ihtimali dusecektir nedeni ise zincirin agirligiyla capan taramicak ve takilmicaktir dedigine gore cok buyuk bi tekne deilse 2 mt zincir yeterli olacaktir rastgele

13. volky1991

volky1991 Volkan Aydın

En İyi Avı:
    biraz geç oldu ama cevaplarınız için çook teşekkürler bu yaz zaten uygulaya uygulaya öğrendim aklında soruları olan arkadaşlarımza rehber olur herkese teşekkürler