Arkadaşlar selam, 4.5 metre 190 kg ağırlığındaki fiber teknem için bir çapa seçimi yapacağım bir çok çeşit çapa var ancak nasıl bir çapa almalıyım dersiniz. tekne adada rıhtımda duracak hava patlayacağı zaman yada patlamadan tabiki kumsala çekeceğim ancak genede küçük şidetli gemi dalgaları vs. karşı alabileceğim en max güvenliği düşünüyorum bu boy ve ağırlıktaki tekneme en güvenli çapa kaç kg ve ne şekilde olmalı dersiniz yardımlarınızı bekliyorum. not : Çapa rıhtımda sabit olarak kalacak teknede taşımayacağım. Bir şamandıraya bağlayıp denize salacağım her rıhtıma yanaştığımda tekneyi oraya kilitlemeyi düşünüyorum.
sadece çapa olmayacak sabit durmalarda birde tonoz uygulaması yapman gerekir.. diger teknelerde vardır.. çapa ile beraber beton blok ta suya bırakırsan en garantilisi yaparsın ..ama liman çok sakin ise fırtınaları almıyor ise sadece agır bir çapada yeterlidir ucunda belli bir miktat zincir ile.. teknenin durdugu yer genel yapısı ve suyun dibi hakkında detaylı bilgi verirsen daha iyi yardım alırsın ..
Evet beton uygulamasını yapacağım bunu orada teknesi olan arkadaşlarda söyledi suyun dibi kumluk bağzı yerler çakılık değişiyor ama genelde ince çakıl öyle kayalık değil kum çakıl arası gidip geliyo yani ama şekil şekil kilo kilo çapalar var işte hangisi işimi görür birde zincirin espirisi ne oluyor abi onuda bi açıklarsan sevinirim. Bu arada tekneyi bağlayacağım yer hava patlaması halinde firtina alir ama bu tür bir durumda direk zaten tekneyi çekerim ama olur gece mece işte sabah kalktığımda yerinde bulayım mümkün olduğunca en iyi tedbiri almak istiyorum. bağlayacağım yer bir koy ama çevrili bir liman değil adada küçük bir köyde bir koy rıhtıma bağlıyor genelde herkez bende öyle düşünüyorum malesef bir limanımız yok.
Çapa yatmazsa tutmaz, çapayıda zincir yatırır, zincirsiz hiç çapa olmaz. en az 1 m kalın zincir takacaksin.
Evet ama böyle dalgalarda vs. de sürüklenmemesi için işte kaç kiloluk ne tür bir çapa kullanmalıyım kalın zincir derken tam olarak kaç cm,mm vs olmalı.