herkese ii akşamlar.benim sormak istediğim şu çapari altı yemli takım olayı nasıl oluyo.yemli takımı çaparinin kurşununamı bağlanıyor ve mantar oluyomu.mantar olursa yemli takım kalkıp çapariye dolaşmıyomu veya mantar olmasada keza kurşun batacağından dolayı mantar olmasada yine çapariye dolaşmazmı.bugün düşündüm ama işin içinden çıkamadım.neyse şimdidden teşekkürler.
değerli arkadaşım bu aralar çok revaçta olan bu sistem için öncelikle sözgelimi 10 iğneli çaparinin en alt iğnesi feda edilir yada 11 li iğne yapıp tekini feda etmek şartıyla 10 lu takıma dönüşebilir mantar çıkartılır zira yemin süzülmesini engeller ve takıma dolaşır;yemli bedenin bir ucuna yem diğer ucuna klipsli fırdöndü takılır kılipsli fırdöndünün kılipsi kurşun deliğine takılır,yem takmak bu hususta çok önemli bu konun uzmanı siteden OBSESİON adlı üyemizdir,yem takma tekniğini o bana öğretti ve güzel balıklar aldım kıyıdan deneyin çok etkili bir metodtur.
Sayın OBSESİON, Aldığımız bilgiler doğrultusunda çinekop yemi takma konusunda güzel metodunuz varmış..Rica etsem konuyu detaylı şekilde anlatırmısın.
- Çaparinin altından 1 köstek kopartılır veya kendiniz yapıyorsanız 1 köstek boşluk bırakılır. - Yemli Çinekop takımının mantarı çıkarılır veya kendiniz yapıyorsanız mantar takılmaz. - 30 cmlik Beden uzunluğu gerekir, Beden ucuna fırdöndü bağlanır ve Klipsi kurşun deliğine geçirilir. (Misina 0,25 ) -Yem takılması için dikiş atma metodu kullanılır. En üstteki iğne flatonun en ince kısmından(iç taraftan) içeri girer ve dış taraftan yarım tur döndürülüp tekrar içeriye girer. (iğne flatonun içinden gözükür.) Flatoda bosluk olmayacak sekılde takılır ve iğnelern şerit halinde gözükmesi sağlanır. (balığın boyuna göre 3-4 numaralı beyaz çelik iğne) gerisi kısmet...
Cumartesi günü Boğaz'da bu kurşun altı takımı ile oldukça iri, 30 cm'in üzerinde bir lüfer alındığını gördüm.
Ne güzel haber Bu akşam klasik yemlinin yanında bu yöntemi denemeyi düşünüyorum.. Hava karardıktan sonra bakalım nasıl olacak verimi meraktayaım
Hava karardıktan sonra avlanacaksanız bu yöntem tavsiye edilmez. Hava kararınca klasik yemli dip takımlar veya hafif kurşunlu su üstü yemli takımlar kullanmak gerekir. Gündüz avlarında ise klasik dip takımı iyice demode oldu ve herkes çapari altı yemlisi ile avlanıyor. Bunun başlıca nedenleri bence şu şekilde: - Bu yöntem hem açıktan iri istavrit hem de arkasından çinekop-lüfer balıklarını alma şansı veriyor. - Arkaya takılan yem çaparideki tüyleri kovalayan bir balık gibi gözüktüğü için ve hareketli olduğundan klasik takıma göre daha iyi sonuç veriyor. - Sahiller çok kalabalık olduğu için çoğu yerde yemli takımla bekleme olanağı bulunmuyor, bu yüzden yemli çinekop avlayabilmek için başka bir alternatif kalmıyor. - Yine insan kalabalığı yüzünden kopan takımlar ve misineler dipte büyük yığınlar oluşturuyorlar. Boğaz'ın en iyi avlaklarının dibi çöplüğe dönmüş durumda diyebiliriz. Bu nedenle dipte beklemeli av yapmak çoğu yerde takımın dibe takılmasına neden oluyor. Çapari altı takımı ise bu sorunu ortadan kaldırıyor.
Evet su üstü takımı denemek daha mantıklı söylediğiniz gibi.. 2-3 hafta önce gece bu yöntemle alınan yaprakları görünce aslında soğumuştum su üstü takımdan, ama yine de denemek lazım..gerçi bu sene hiç olmadığı kadar ufak balıklar..takımda suç aramamak lazım heralde. Dün emirganda rapala ile alınan balıklar gördüm.sanırım rapala zamanı da başlıyor artık. İnşallah iri balıklar denk gelir yoksa yaprak kıyımı devam edecek aralık ayında
Doğru, bu sene balıkların boyu küçük, takımda suç yok hangi takımı kullanırsanız kullanın 20 cm'in üzerinde çinekop zor denk geliyor. 20 tane balık yakalarsanız bir veya ikisi sarıkanat. Lüfer ise yakalayanın heykeli dikilecek kadar az. Umarım gelecek haftalarda balıklar irileşir.
selamun aleyküm ben cok acemiyim bu terimlerden pek anlamadım bu çapari altı yemli takımı çizerek gösterebilecek birisi varsa cok seviinirim simdi caparim 10lu diyelim en alttaki igneyi ana misinanın ordan kopartıcam daha sora ne yapıcam tam anlayamadım nasıl baglıcam kuleli tarafına gidip böyle olta atmayı deniyecegim yardımcı olursanız cok sevinirim abilerim kardeşlerim üstatlarım ve ustalarım saygılar
Selam. Benim gibi kötü bir ressama denk geldin maalesef. Görüldüğü gibi çaparinin kurşun yerine kurşun değil üstteki gibi bir klipsli fırdöndü takıyorsun. Sonra bu alttaki klipsli fırdöndüye bir kurşun bir de hazır çinekop takımı takıyorsun. Kurşunu üst tarafı fırdöndülü olanlardan alırsan klipse daha rahat takarsın. En alttaki iğneyi de takım ona dolanmasın diye kesiyorsun, eğer ikinci iğneye de dolanıyorsa onu da kesebilirsin. Aşağı yukarı böyle bir şey oluyor. Fırdöndülü kurşun alırsan alt kısmı şu şekilde düzenleyebilirsin:
Allah razı olsun cok tesekkür ediyorum böyle ressama can kurban olay anlasıldı fakat kafama takılan bir sey daha var cok soruyorum biliyorum ama bilmemek ayıp degil ögrenmemek ayıp felsefesi var bende sorup ögrenmeyi cok severim . şimdi bu takımı dediginiz gibi yaptım bu cinekop takımında mantar oluyormus bu mantarı ben sökecekmiyim yoksa mantar kalacakmı yada ufak mantar filanmı takıcam buda kafamda bi soru işareti
cevap b seçenegi yani mantari sen çikartacaksin veya mantarli takimini bozmayip hirsizli takim baglayabilirsin. çapari gelirken bu takim da pesi sira suzule suzule done done gelecek cezbedecek . bu takima takilacak istavrit filetosunu dikkatli takmak gerekiyor yoksa 2 atis sonra darmadagin olur. once ana igneyi bir alttan bir ustten bir alttan bir ustten takip ucunu da paralelce fletoya gom. sonra hirsizi ayni sekil diker gibi takip onunda paralel sekilde gom. klavyede noktali o olmadigindan biraz garip oldu kusura bakmayin