Sevgili üstadlarım, Malum istavrit boğazda şov yapmaya başladı..ancak bazen kıyıdan uzaklarda gösteriyor şovunu ya da suların aktığı yerlerde daha bir verimli avlar olmakta..işte bu noktada geçen gün tam bir yıkım yaşadım..şöyle ki;çaparilerimi köstek alıp kendim bağlamaktayım ve genelde 0.20 bedene bağlar vede 100-125 gr kurşun ile hiç takım kopartmadan at çek yapabiliyordum..gelgelelim hafta başı kuleli önündeki kayalıkta balık açıkta ve sular akıyordu,bu yüzden de 140 gr kurşun ile çalışıyordu arkadaşlar..bende hemen bir yeşil takım açtım,hiç düşünmeden 140 gr kurşunu taktım ama oltayı suya göndermek nasip olmadı..daha atarken kurşun en alt düğüm gözünden koptu..çok şaşırmakla beraber en alttan bir iğne çıkartıp yeniden bir kurşun gözü yaptım,tekrar 140 gr kurşun sonuç aynı...moralim bozuldu,çantadaki çaparilerin tamamı 0.20 ve aynı misina bedene bağlanmıştı..neyse bende çapari işinden vazgeçip bir rapala hazırladım (ustalar sularda palamut olduğundan bahsediyorlardı ve sular da tıpkı şemsipaşa gibi dere misali akıyordu) kayalıkların en ucundan çalışmaya başladım..epey uğraş sonucu bir büyük bir de çingene palamutu ile günü sonlandırdım..Şimdi beni üzen soruna döneyim tekrar..eve gelince aldım 0.20 beden misinasını iki elime eldiven giyip sardım ve asıldım..kopartabilene aşkolsun..gelgelelim bir düğüm atınca sert bir darbe ile çok zorlanmadan kopabiliyor..şimdi anlıyorum misinanın düğüm mukavemeti ne demek ...100 gr kurşun atarken pek aklıma gelmeyen bu özellik 140-150 gr kurşunda bir numaralı öncelik oluyor..sevgili arkadaşlar belki forum içerisinde bahsedilmiş olabilir ama ben bulamadım sanırım,çapari bedeni yapmak için düğüm mukavemeti yüksek bir misina önerinizi paylaşırsanız çok sevineceğim. Bol ve hayırlı avlar,sağlıcakla kalınız.
Ben Okumanın 028 liğini beden yapıp balıkçıda satılan 100 lü hazır takımların kalitelisinden bağlayıp kullanıyorum. Çok memnunum ancak 100 lü paketlerdeki çapari bağları kısa olduğu için hafifce bir düğümle en ucundan bağlıyorum. Ancak 140 gr kurşun için kurşun bağlantısını keten ipten yapmalı. 020 ne kadar kaliteli olsa da boğazda üstelik sörf kamişla yinede kopar bence. 70 gr kurşunu bile zor kaldırıyor. Misinanın düğüm mukavemeti çok önemli ama düğümün bağlantı şekli çok daha önemli. yinede 028 lik kalın dersen ben bir zararını görmedim.
Selam kardeş ama bedeni kalınlanlaştırsan .Misina dersen ASSO dan şaşma derim.Birde paragati düğümü sor öğren,bedeni zayıflatmaz.Ben ana gövdeye hiç düğümatmadan köstekleri ilmik denilen bağlıyorum.Mesala 030 misina ana gövde 020 de köstekler .Köstekeri ana gövdeye peş peşe( ilmik )denilen bağlıyorum:ana gövde sabit diğeri sıkca düğümlerle boğuyorum senin anlıyacan dört beş kez tekrardan sonra tutuyor.Rast gele
Sevgili arkadaşlar hızlı yanıtınız için teşekkür ederek ilave bir soru daha sorayım: Önce belirteyim ki bende bedene hiç düğüm atmadan bağlarım köstekleri..ilmik yada düğümsüz tabir edilen yöntem ile..ancak altta kurşun için,üstte de firkete için bir kasa (göz) yapma durumu var ki bildiğim kadarıyla da düğümsüz olmuyor..işte bu noktada sorayım bu kurşun ve firkete düğümü için bilmediğim farklı bir bağlama şekli mi var acaba? (paragiti düğümü gibi mesela..tarif ederseniz benim gibi başka arkadaşlar da faydalanır) Kalın misina da tabi ki çözüm ama ince takım da fark yaratıyor bilindiği gibi..ben araştırmaya sormaya devam ediyorum,siz ustaların da konuya katkılarını bekleyerek..sağlıcakla kalınız.
Bir Deneyin.............. Arkadaşlar okuduklarımdan boğazda herşeyin eskisi gibi olduğunu görmekten mutluyum. Benim yıllarca deneyip kesin iş yaptı dediğim çapariyi tanımlayayım arzu ederseniz deneyin,bu takım palamutu dahi taşımıştır ancak işin çoğu sizin elinizde unutmayın. Burada bile ben hala teknede bunu kullanıyorum tek kelime ile iş yapıyor.......... SEYREK ÇAPARİ İĞNE ...........Norveç siyah -gece beyaz- çapraz 5 no. İĞNE ÜSTÜ................. Yeşil sentetik fosforlu malzeme 6 tel sim. bağlama noktasında kırmızı küçük boncuk yada kırmızı oje yada ibrişimle sarılı. KÖSTEKLER......... 20cm 0,30 kaliteli misina BEDEN .......0,30 aynı misinadan köstek araları iğne iğneye değmeyecek şekilde bedene ters bağlanmış seyrek tarz. Önemli not atarken kamışa darbe verirseniz düğümler kesecektir bu nedenle bağlarken kesmeyecek düğümleri tercih edin yaklaşık saat başı takımın tepesindeki bağlama noktasını yenileyin. Patlatmaların azalacağını göreceksiniz. Rasgele. Kolyos beklerken takılan Orkinos yavrusu
hercules amerikan malı bi misina inanılmaz sağlam ben her türlü çaparim için bunu kullanıyorum hiç patladığına şahit olmadım.
valla fiyatını hatırlamıyorum ama çok pahalı deil özel mesajda da yazdım sürmeliden alıyordum en son gittiğimde kalmadığını sölemişlerdi belki yeniden gelmiştir.
Merhabalar; 140-150- gr kurşunda 0.22 asso ultra yada angelkiss i tavsiye ederim. 0.20 ile de 140 gr atılabiliyor ama atış esnasına misinaya hiç boşluk bırakmamak lazım. Ben 0.20 bedenden hazırladığım kadar 0.22 bedenden de çapari hazırlayıp öyle çıkıyorum. Tedbirli olmak herzaman iyi oluyor. İyi avlar..