çapari için iğne seçimi

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında ersyn_k tarafından paylaşıldı.

1. ersyn_k

ersyn_k Ersin

Favori Kamış:
    D.A.M Steelpower Telesurf 3,90
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV55b
    En İyi Avı:
    comming soon..
  2. özcan bolat

özcan bolat özcan

Favori Kamış:
    LINEAEFFE 4.50 mt sörf kamış
    Favori Makine:
    okuma salina 2
    merhaba çapariyse konumuz bi defa aldığınız iğneler de sim ,tüy,vb ekleri yok yani bu istavrit çaparisindede böyledir daha iri balıklar içinde iğnelerde amaç istavrite çapari ise büyük geldiler gözüme ,gösterdiğiniz iğneler le en basit kolayı 10/15 cm arası misina bağlanıp beden tabir ettiğimiz 2/3 mt arası keyfe göre.buraya üçerli beşerli dizilip yemli takım yapmak kolaydır ,çapari dediğimizde ise iğnelere çeşitli renklerde tüy diyelim adına bunlar bağlanmış olmalıdır

3. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    Çapari iğnesinin siyah ya da beyaz olması sonucu av randımanı bölgeye göre değişir.. Bazı yerde yeşil tüy beyaz iğne ile iyi balık alınırken 3 km öteye gidersiniz beyaz tüy siyah iğne iş yapar..

Linkteki iğneler büyük ölçüde işinizi görecektir ancak bölgenizi tanımadığım için net birşey diyemem..

4. ersyn_k

ersyn_k Ersin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV55b
    En İyi Avı:
    comming soon..
    özcan abi çaparileri kendim tasarlamaya çalışıyorum zaten siteden öğrendiğim bilgiler ışığında biraz zahmetli ve uzun oluyor ama zevkli kendi takımını yapmak :)
    organze kurdelalar floşlar falan aldım birkaç renk takılıyorum şimdilik :rolleyes:
    ilk kez cumartesi günü darıcada balık tutabildim kendi yaptığım takımla istavritler çabuk dökülyor gibi geldi ama iğnelerden tam bilemedim; beyaz çapraz iğne yeşil sim ve kurdale ile hazırlamıştım takımı. burda sormak istediğim bu iğneler düzmüş çapraz değil yani. bundan dolayı sıkıntı olurmu birde seninde dediğin gibi malzemeciden aldıklarıma göre biraz daha iri gibi geldi banada.

5. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Beyaz çapraz tercihimdir

6. ersyn_k

ersyn_k Ersin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV55b
    En İyi Avı:
    comming soon..
    deniz abi peki iğnenin çapraz yada düz olması ne denli önemlidir istavrit çaparisinde?

bu iğneler düz önceki kullandığım 100 lü çaprazdı, kendi takımlarımı kendim yapmaya yeni başladım zamanla dediğin gibi bölgeyi tanırım heralde ama sabırsızlanıyorum işte hihi genel geçer kuralları merak ediyorum.

birde çapari renklerinde beyaz ve yeşil zorunlumudur ne bileyim mor kırmızı sarı kahveregi yada diğer farklı renklerden takım hazırlasam macera mı yapmış olurum?

7. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A

Sevgili Ersin;

Çapariyle en yaygın olarak tuttuğumuz balık malum istavrit.. İstavritin çapariye atladığı zaman çapraz iğneye yakalanması daha kolay olur ve yine çapraz iğneye yakalanan balık iğneden kolay kolay çıkamaz.. Bu yüzden balığı dökmeden çekebiliriz.. Çapraz iğne kullanımı bu yönden tercih edilir..

Çaparide beyaz ya da yeşil olacak diye kanun yoktur tabii ki ancak suda belirginlik ve denizin rengiyle uyumluluk açısından bu renkler ön plana çıkar..

Örnek vermek gerekirse İstanbul boğazının dibinin çoğu kısımda yosunlu olması suyun rengini yeşile çalıyor.. Suyun renginin yeşile dönük olduğu bölgelerde yeşil tüy daha doğal olarak ışığı yansıtır ve balık için iyi bir tercih sebebidir.. Aynı zamanda güneşli havalarda da belirginlik açısından yeşil uygun olur..

Suyun derin ya da berrak olduğu veya bulutlu havalarda ise beyaz tercih edilir.. Gece loş ışıkta da yine beyaz tüy avantaj sağlar..

Kumluk bölgelerde sarı tüy, Ege denizi gibi mavi tonunun hakim olduğu derin sularda da mavi tüy iş yapabilir..

Ancak iki renk vardır ki; mor ve turuncu tüyler.. Bunları balığın kesildiği anlarda mutlaka denemek gerekir.. Kimsenin balık alamadığı zamanlarda bu renklerin iş yaptığına çok şahit oldum..

Buraya kadar bildiklerimi paylaştım ancak yine de bir bölgede balığa gitmeden ve deneme yapmadan çapari tüy seçimi konusunda net bir karar vermek zor.. 10 sene önce siyah iğne beyaz tüy 0,25 beden takımla balık alırken şimdi aynı yerde aynı takımın balık yüzüne bile bakmıyor:)

8. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    bir anı , 1999 ambarlı açıkları mevsim yaz , hava sıcak . basınç yüksek su dosya kagıdı gibi en ufak bir kıpırtı yok ölen saati güneş tepede..

istavrit tutuyorum ama sadece ben ...etrafımdaki sandallar tek tük .. ben dolu çekiyorum.. kullandıgım çapari siyah iğne..ve siyah tüy,, malum karabatak tüyü.. ambarlı kayalıklarında döküntü tüylrden yaptıgım ince çaparii.....

Balıklarda - denizde renk ışık vs konusunda yaptıgım yabancı kaynaklı araştırmalarda..gördüğüm şu idi..çok ışıklı ortamda mat renklerdeki yalancılar - karanlık ortamda hologram veya süt beyaz yalancılar kullanın.. der... sebebi hedef balıgı ürkütmemek.. güneş tepede iken . koyu renkli çapari , muhtemelen. istavrit te farklı bir istek dogurdu..

benim istanbul yıllarımda mutlaka çapraz iğne kullanırdım.. beyaz iğneye sadece kaz tüyü baglardım.. siyah çapraza beyaz tüy ve sim li floşlar rekli vs..

birde hindinin kırçıllı sihah beyaz kanat terekleri beyaz iğnede iyi olur..

size bir ipucu daha , eger kara avcılıgınızda varsa yada arkadaşınız su kuşlarının avladıgında tüylerinin atmasın size getirsin çapari yapın.. her türlü yabani ördek türü çok güzel çapari olur.. kırmızı mıgırlar ın tüyü lüfer sarıkanatta - kırçıllılar kolyoz istavritte kullanılır..

9. ersyn_k

ersyn_k Ersin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV55b
    En İyi Avı:
    comming soon..

deniz abi klavyene sağlık çok güzel anlatmışsın teşekkür ederim azami derecede faydalanacağım verdiğin bilgilerden umarım bir çok arlkadaşımızda faydalanacak benim gibi.

keşke fırsatım olsada birkaç resim ekleyebilsem hazırladığim çaparilerden yorumlarınız çok katkı sağlardı.

tüy uzunluğu ve yoğunluğu ne olmalı diye sorsam çok mu sıkmış olurum mrsparkle

ben iğnenin haricinde 1 cm kadar tüy bırakıyorum dışarda kalınlık olarak hazır çaparilerin tüyleri çok seyrekmiş gibime geliyor malzemedn mi çalıyorlar ne hihi
    ben biraz daha yoğun kullanmaya özen gösteriyorum ama sanırım çokda abartamak lazım diye düşünüyorum doğrumudur bilemedim şimdi :)

10. ersyn_k

ersyn_k Ersin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV55b
    En İyi Avı:
    comming soon..
    muvaffak abim.. hocam.. ustam.. ne diyeyim arşivlik bilgiler vermişsiniz yine..

emeğinize sağlık, teşekkür ederim bu bilgilerden yararlanacak tüm arkadaşlar adına.

Son düzenleme: 23 Ağustos 2011