Merhaba arkadaşlar, Çapari yapımında bazı terimler var. Organize, Floş, Sim, Tüy gibi. Bunların hepsini birbirine karıştırıyorum. Bunları anlatan bir konu var mı ? Organize ne demektir en basitinden anlayamadım.
Organize , parlak simli tül demektir,gelinlik,gece kıyafetlerinde kullanılır aslında.Tüy bildiğimiz tüy,kaz ,ördek,gibi kuş tüylerinden elde edilir.Sim,parlak çok ince tel kıvamında renkli plastik türevi bir malzemeden yapılır.Floşu bilemedim
Flosu da ben ekliyeyim cemil. Polyester bazli sentetik ipliktir. Örüldügünde çok saglam olur. Ayakkabi bagi yapiminda çok kullanilir. Kalinligi liflerin birbiri ile kat kat bükümü ile ayarlanir. ( Meslek triko örgü sanayii olunca ayrintili oldu idare edin )
Peki organze ile floş'u av malzemecileri dışında, tuhafiyelerden de bulunabiliyor mu? Ben birine sordum, yoktu. (Muhtemelen daha ucuz olur diye)
Ayakkabi bagcigi satan yerlere bakin yavuz abi. Tuafiyecilerde de flos olur da ismi degisiktir belki. Su hani çizimli bez üzerine bayanlar nakis yapar ya neydi ismi unuttum. O kullanilan ipin parlaklari vardir. 2 ye 3 kat bükümlüdür onlar. Ayirinca istedigimiz ondülelikte flos elde ederiz
Bizimkinin arası elişleriyle iyi olduğundan floş diye verdiği ipi inceledim. Lakin bükülmüş ipi ayırdığımızda lüle lüle duruyor, hoşuma gitmedi. Bükülmemiş ip olarak bulmalı yahut lüleleri düzeltmenin bir yolunu öğrenmeliyim.