Çaparide amaç, hedef balığa yem olarak düşüneceği bir sürü görüntüsü vermek olduğuna göre, kalabalık bir sürü görüntüsü daha iyi olur herhalde. Lakin iğnelerin birbirlerine ulaşamayacağı şekilde çapari bağladığımızdan, kamış boyu bedene ne sığdırabilirsek o. Bedendeki aynı noktaya bir yerine iki köstek bağlayıp, bunların karışmaması içinde şeffaf serum borusu kullanmayı düşündüm. Nasıl bağlarım diye biraz düşündüm. Deneyeceğim. Elbetteki sonucu paylaşırım. Fakat daha önce deneyen, yahut aynı hedef için farklı bir yol önerecek olan ustalarıma danışmak görüş ve tavsiyelerini almak istedim. Saygı ve sevgilerimle..
Kirmizi ebonit 20cm çubuk. Tam ortadan 4adet bedene baglayip sagli sollu 15cm fc köstek koydum. 8 igne etti beden boyu 1.5metre fc. Kursun altina seytan ekledim. Balik alamadim 5ci atista beden patladi.
2 m.ye, 10'u bedene yapışık, 20'si köstekli 30 lu çapari projem var. Teoride tamam. Uygulanabilirliğini test edip paylaşacağım inşallah.. "Olacak olsa mutlaka bir usta bunu daha önce yapardı" diye düşündükten sonra, Önyargıları olmayan acemilerin pek çok buluş yaptığını aklıma getirip moral yapıyorum.
Olaya daha önce usta denemistir diye bakmamak lazim. Eger öyle olsaydi newtonun kafasina elma düstügünde yerçekimi diye firlamaz, eski ustalarindan gördügü gibi allahin bir lutfu hediyesi diye hatir hutur yerdi
Kafaya elma düşmesi sonucu yerin bir çekimi olduğunu farkedivermiş Newton. Yahu bu akla yatkın mı? Herhalde bebek iken yataktan fazlaca düşmüş olmalı. Suyun kaldırma kuvvetini banyo yaparken keşfeden (!) Arşimed'e de selam olsun bu vesileyle...
Yavuz Abi bence uğraşma, hem "sınırları aşacak" bir ava zemin hazırlar, amatörce gibi de gelmiyor bana,hem de yapımı ve balıkların toplanması çok zahmetli olur...15 köstekli çapari denedim bir kere...Balık okadar boldu ki ama gına geldi balık çıkarmaktan..Söktüm attım fazlalıkları..Derim ben..Saygılar
Canim mizansenlerde öyle gösterilir ya. Ister elma düssün ister armut orda söyledigim baska birsey. Usta öyle dedi diye çirak hep öyle yaparsa en iyi ihtimalle ustasi kadar basarili olur. Boynuzu kulaga geçiremez. Ilerleyemez. Mucitlerin çoguna da deli muamelesi yapilir ama adam arka bahçesinde akan nehire bir düzenek kurar senin parayla kullandigin elektrigi bedavaya getirir. Bak 3g+ dan siteye mesaj atiyorum. Graham bel sagolsun ugrasmis bulmus birileride gelistirmis
Kafaya taktık bir kere... Deneyeceğiz (niyet bu). Muhtemelen sen gibi ben de söküp atarım. Ama denemezsem kafamdan söküp atmak daha zor. Neticede zevk de alıyoruz.
O zaman git abi Karaköy'den hazır 100'lü kösteklerden al,eğer kendine bağlamana güveniyorsan kısa kısa kösteklerle yap bi çapari,10 çapari bedenini geçmezsin..Kısa tutarsan köstekleri tabi...Kolay gelsin
Uygar doğru söylüyorsun. Ama kafama esas takılan şu. Bizim çapariler, balıklara tek sıra halinde giden yem gibi görünüyor olsa gerek. Hani tek sıra degil de aynı zamanda yanyana kol kola gibi görüntü oluşturursak daha kolay kandırırız gibi geldi bana. Bence uzun kösteğin avantajı da bu olsa gerek. Çek bırak yaparken, bıraktığımızda iğneler gelişigüzel yanlara açılıp doğal bir görüntü veriyor, çektiğimizde de telaşla kaçmaya çalışıp tek sıraya diziliyor. Kısa köstekli takımda bunu sağlayamayız. Geçen hafta senin takımın yeşil olması dışında sanki böyle bir avantajı daha vardı gibi geldi bana.
Sonuç; Bugün denedim. Normal çapariye bir tane bu üç paralel iğneli düzenekten ekledim. Diğer iğnelere kanan istavritler paralel iğnelere gelmedi. Herhalde düzenek balıklar için fazlası ile gözebatar ve rahatsız eder oldu. Asrın projesi askıya alındı.
köstekleri 5 cm düşür fazla iğne olsun.. ama sudqa balıgın bunu görmesi vs takılan balıkların arasından iğneyi ayırt etmeside azalır.. en saglıklısı yine mevcut düzen
Böyle yeni denemeler amatör balıkçılık heyacanın canlı tutan şeyler. yeni şeyler denemek güzeldir.Ama yapmak istediğin takımın mutlaka görünürlüğünün en aza indirilmesi lazım şeffaf serum hortumunun randuman vereceğini sanmıyorum. inşallah hayal ettiğin düzeneği yaparsın.
İnsan kafasından geçeni yapana kadar rahat etmiyor. Fakat yaparken bazen olmazı görüp, düşündüğünden farklı bir uygulamaya dönüyor, ya da vazgeçiyor. Amatörlük de bu olsa gerek. Şimdiki düşüncem farklı. Balık az olduğunda aralardan birer köstek kesip atıyorum ve sanki daha randımanlı oluyor gibi. Dediğin gibi takımın fark edilmemesi en önemli fartörlerden biri.
Zihni sinir projesi raftan indi. Köstek boylarını kısaltmadan, fakat 10 dan 9'a indirip aralarını 5'er cm daha açarak, tasarruf edilen mesafede beden üzerine birer iğne daha monte edip 17 iğneli çapari yaptım. Bakalım iş yapacakmı.