Üstadlara ve arkadaşlara bir sorum olacak. 4-5 senedir çapari kullanıyorum ve yeni farkettiğime göre çapariyi denize attıktan sonra kullanmasını bilmiyorum. arnavutköyde veya herhangi başka biryerde takımı ileri attığımızda nasıl bir aksiyonla çekeceğiz? Eğer balık hemen dibimzdeyse (köprüdeki gibi) nasıl aksiyon vermeleyiz? şimdiden ilgilnenlere teşekkür ederim.
merhaba sordugunuz sorunun cvbını internet ortamında vermek cok zor bunda tecrübe ve balık karakteristigini tanımak cök önemli kamışı sallarken capari kösteklerrinin suyun içindeki aksiyonunu hissetmelisiniz,biraz tecrübe lazım.
daha çok istavrit içln atıyorum, arada sırada bol olduğu zaman gümüş, bu senede sardalya için. Genelde balık iskele dibinde olduğu zaman normal aşağı yukarı sallıyorum, bazende uzağa atıp accık aşşağıya inmesini bekliyorum, dibe değmeden sarıyorum biraz, sonra biraz bekleyip tekrar biraz sarıyorum. Böyle böyle yanıma kadar getirip birazda önümde oyalanıyorum. Sonra tekrar başa dönüyorum. Bu stil doğru mudur?
Aslında balığı hisstiğin noktalarda çapariyi oyalaman daha iyi olur diye düşünüyorum. Eğer uzağa atıyorsan balık çok kıyıdaysa uzakta çapariyi oyalayıp zaman kaybetmenin bi anlamı yok. Balığı hissetiğin an çapariyi yavaşlatıp aşağı yukarı doğru sallarsan bence daha vermli olur. Aynı şekilde balık açıktaysa kıyıda fazla oyalamanın bir anlamı yok.
Kabaca tarif edersek,kamışı yukarı aşşağı hareket ettiriyorsun.Yukarı çekerken makinayı sarmıyorsun,aşağı indirrken makinayı boşluk verdirmeden sarıyorsun.Vuruş hissettiğinde ayakta yolcu almak için vuruş hissettiğin yerde aşağı yukarı biraz dolaştırmanda fayda var.
Sevgili barış ,bir link buldum belki işine yarar.. http://www.uzmantv.com/oltayi-suya-attiktan-sonra-balik-gelmesi-icin-ne-yapilir
Anlaşılan genel-geçer birşey yok, sanırım herkes etrafında gördüğü şekliyle farketmeden öğrenmiş ve aşağı yukarı aynı şeyi yapıyor. Bende kendime kızıyodum ''lan ben bu işi bilmiyorum''. Artı olarak bir şey daha danışacağım, çapari iğnesinin rengi ( beyaz veya siyah) balık tutmayı baya etkiliyo sanırsam. Ama işin ilginç yanı balıklar kafasına göre davranıyor. Yaşadığımı anlatayım: Geçenlerde 2-3 haftalığına yalova-armutlu daydım. İstanbuldan yanıma hep siyah iğneli kendi yaptığım çaparileri götürdüm (.08 köstek,0.12 beden). Bir gün akşama doğru gittiğimde iskelenin köşesinde millet 1 tane bile balık alamıyorken ben şov yaptım. 2gün sonra yine aynı yerde aynı takımla avlanırken oradaki 10-15 kişi birden şov yaptı. En az tutan 50-60 tane tutmuştur. Ama ben sadece 7 tane tutabildim. 5 tane çapari(hepsi siya iğne) takımı değiştim ama rezil rüsva oldum. Bu nasıl iş arkadaş anlamadım. Sonra karar verdim;içinde her renk bulunan siyahlı beyazlı iğneli kendime 2 tane karışık test çaparisi yaptım... İğnenin bu kadar farkettirmesi sizce de çok ilginç değil mi?
O günkü hava durumu (bulutlu-güneşli) Gittiğiniz saatler. Siyah veya beyaz iğne kullanmayı etkiler ama abartılacakkadar etkili değildir. Yazın öğle sıcağında 3 siyah iğneli dip takımı ile izmarite avcılık yapıyorum. en altta 2 tanesinde midye takılı, en üstteki iğne bom boş hiç birşey yok . izmarit takıldı balığı çekerken yolda en üstteki bom boş siyah iğneyede istavrit geldi . evet ne kadar garip değilmi iğne bomboş çapari yok hiç birşey yok istavrit geldi. tesadüf diyecem ama nerden baksanız 10 tane istavrit aldım.
Balıkları anlamak için balık olmak lazım heralde. Yanlız çaparide bişey farkettim, istavrit iğne rengini fazla takmıyoken, sardalyada çok farkediyor.