bir zamanlar çok değil 15 yıl önce güzelbahçe sahilevleri, zeytinalan gibi yerlerde caretta carettalar yunuslar görürdük.En son 2 yıl önce zeytinalanında malesef ölü caretta caretta gördüm4 yıl öncede gülbahçede ölü. Bu 15 senede bukadar çok yok oldularsa önümüzdeki 15 yıl için çok endişe ediyorum.çocuklarımıza çok ama çok doğa sevgisini öğretmemiz lazım yoksaki torunlarımız beton ve kuru çayırdan başka bişey göremeyecekler.......
Geçtiğimiz pazar ilk kez gördüm Caretta Carettalardan bir tanesini. Kendimi gerçekten şanslı hissettim. Tüm insanlığın doğal yaşama olan saygısı artar ve bilinçlenir umarım. Bizlere düşen görev olabildiğince çevremizi bilinçlendirmek arkadaşlar.
En belirgin üreme alanları muğla dalyan beldesi. Meşhur iztuzu plajı Arkadaşlarımızın bir kısımı görmüştür. Çoğumuzda medyadan seyretmişizdir veya okumuşuzdur. Kaplumbağların üreme alanını biz plaj olarak kulanıyoruz. Şezlongları, havluları atıp yumurtaların üzerinde güneşleniyoruz.Ve üreme alanını korumak içinde ip veya bant çekerek göstermelik tedbirler alıyoruz. Üzücü bir olayda palaja insanları getiren tekneler. Sayıları nerdeyse elliye yakın. Sezonda herbiri günde iki üç tur yapıyor. Tabiki sintine suları aynen dalyan suyuna. Yörenin ismide çok uygun seçilmiş.Doğal bir dalyan,tabiat harikası bir yer. Köyceğiz gölü doğal kanalla denize bağlıyor. Denizde yaşayıpta tatlı suda yaşayan balıklar içinde doğal üreme alanı. Özellikle kefal yılanbalığı gibi türler için bir cennet. Çupra ve levrek türleri içinde korunma, barınma ve beslenme açısından bulunmaz yerler. Hem deniz hem tatlı su balıklarını barındırma özelliğine sahip harika bir ekosistem. Göl ve kanallarda yaşayan yerli ve göçmen kuşlar ve diğer canlılarla birlikte çok özel bir yer. Maalesef turizm adına, küçük menfatler adına her geçen gün dönüşü imkansız olan hataları yapıyoruz. Doğası bozulunca, kirlenmiş sular sıcakta kokmaya başlayınca, turist ve ziyaretçiler gelmemeya başlayınca küçük çıkar sahipleri ne yapacaklarını düşünüyorlarmı acaba?
caretta lar kaşta baya görmeye başladık.ama gördüğümüz andan itibarende hiç balık kalmıyor.oltalar hep boş.maalesef birkaç tanesine ölü rastladım.nedeni çok basit.bu hayvanlar poşet yiyormuş.ve sonuç malüm maalesef boğuluyorlarmış.bana bir eski avcılardan büyük abi söyledi.inandırıcı gibi.yazık ama.maalesef bu poşet belasından ne yazıkki denizlerimiz kurtulmuş değil.rapala çekemez olduk.çok dikkat etmemiz gerekiyor..
Abi bazı insanlar denizi çöp bidonu zannettiği sürece maalesef durum böyle devam edecek.Eğitim şart diyoruz ama eğitimli insan bile denizi hala çöp bidonu zannediyor
carettalar icin dalyanda 80 lerin basindan beri ugrasan kaptan june adinda bir kadin var. kadin iztuzuna yapilacak olan 5 yildizli otelin insaatini bile durdurtmus zamaninda. ve dalyan deltasinin korunmasi icin ne gerekiyorsa yapmis. su anda civi cakmak bile yasak iztuzunda. yalniz dalyan halki zamaninda bu kadini dusman bellemis. bizim halkimiz boyle oldugu surece tum sahillerimizi kaybederiz. kemer, sarigerme, goynuk, camyuva vs gibi. her yerde bir kaptan june yok ? ve heryer dalyan kadar ozel bir bolge degil. ama yerel halk paragoz ve vizyonsuz olunca her koyumuz betonlarlar , otellerle dolar. dolduda.