Çarpan balığı bildiğim kadarıyla suda hafifçe haşladıktan sonra tulum çıkartılır.Çorbasını çok severim.
halil abey verdiin bilgiler için saol ama ben bu balık çarpıyo ya hani zehirli onu nası temizleyecez diye sormuştum yüzgeçlerini falan kesecezmi
1- Öldüğünden tamamen emin olmadan asla ellemeyin. 2- Öldükten sonra bile sırtının tam ortasındaki siyah renkli küçük bir yelkene benzeyen zehirli kısıma dokunmamaya dikkat edin. Balığı alttan avucunuza alın, keskin bir bıçak ile zehirli iğnelerin olduğu bölümü kuyruktan başa doğru derince kesip atın. Diğer temizleme işlemleri izmarit v.s. ile aynı.
İskorpit çok geç ölen bir balıktır.Karacabey boğazında bir kaç tane , Armutluda da kiloluk bir iskorpit almıştım.Yakaladıktan 3 saat sonra bile ölmemişti.Haşlama ile birikte gerek derisi gerekse zehirli iğneleri daha kolay çıkacaktır.Ben haşladıktan sonra takım çantamdaki kargaburnu pense ile dikenlerinden tutup çektiğimde komple tüm sırt dikenleri çıkmıştı.Hatta bu işlemleri yaparken yanlışlıkla dikeni elime battı.Sadece elimde biraz uyuşma oldu.Belki yakaladıktan 3-4 saat sonra olduğu içindir.Yine de dikkatli olmakta yarar var.
Çarpan balığı derken hangi balığı kastediyorsunuz? Bildiğimiz çarpan (sokar) balığı mı? İskorpit mi? Hangisi? Genellikle çarpan balığı olarak sokar balığı adlandırılır, iskorpite de bazı yerlerde çarpan balığı derler ve hatta çarpan olarak adlandırılan başka balıklar da var. Siz hangisinden bahsettiğinizi açıklayabilirseniz, daha sağlıklı cevap alırsınız.
Boybatlı Recep; Burada herkes senin çarpan dediğin balığa İSKORPİT diyor. Sinop'ta tüm balıkçılarda temizlenmişi var, kilosu 15 TL Şaka bir yana; git gözüm sabah Zeki Kanal'ın (Tersanede, Yalı Kahvesi Karşısında) yada Başoğlu'nun (Sakarya caddesinde, Meydan Kapıya yakın olan) balıkhanesine sor oradaki kişilere sana uygulamalı olarak anlatsın. Hatta al eline fotograf makinesi, çek 5 -6 kare, ekle buraya, herkes senin sayende öğrensin. Not: Üç - Beş yıldır kalabalık ve kıraça çapariciliği nedeniyle iskeleye balığa gitmediğimden, Sinop'lu gençler beni tanımıyor artık