mrb arkadaşlar ben çarpma teknığı ile balık avı hakkında bilgi edinmek istiyorum. olumlu veya olumsuz cevaplarınızı bekliyorum.
bu tür çarpmayla avcılık amatör balıkcılık ruhuna aykırı bir avlanma şeklidir.. Kesinlikle bu tür avlanma yapılmamalıdır..
Tebliğde bununla ilgili herhangi bir yasak yok. Ancak çarpma ile avcılık, balıkların muhtelif yerlerinden yaralanması ve yakalanmaması halinde, yaralı oldukları için telef olmaları nedeni ile amatör balıkçıların etik bulmadığı bir av yöntemidir.Çarpmayı attığınız anda, bir kaç balığın birden yaralanması söz konusu olabiliyor. Bu balıklar malesef telef oluyorlar. O nedenle çarpma ile avcılığı benimsemiyor ve bu şekilde avcılık yapılmaması yönünde arkadaşlarımızı uyarıyoruz. Ama dilerim bu da tebliğe girerek yasaklanır.
Merhaba Nurettin, sen aslında olaya vakıfmışsında;sanki hani biraz ortamı hareketlendirmek istermişsin gibi bir ifade şeklin var, yanılıyormuyum?
Nurettin kardeşim, sağolsun sevgili Sennur yukarıda gayet ikna edici ve amatör balıkavı felsefesine uygun güzel açıklamalarda bulunmuş. Evet tebliğde yer almaz lakin; Çarpma kötü, feci, en kötü. Olta takımı değil O. Olsa-olsa canice bir saldırış için tahripkar ve mel'un Allah'ın cezası bir alettir ancak. Çarpma ile yaralanıpta kıyıya alınamayan balıklar yanında sırtından, kuyruğundan, karnından, gözünden darbe almış limit altı küçücük balıklar, yumurtalı anaçlar da sözkonusu. Bu şekilde darbe alan bir balık geriye de salınamaz, hem salınsa da neye yarar? Yeterli açıklamalar olduğunu sayarsak, Senin fikrini de sormuş olalım.
mrb ısmaıl ben bu tekniği gördüm vede merakla denemem oldu ancak benım niyetim suyu bulandırmak değil, temizlemektir.kişilerin doğru görüşleri yalnızca bana değil herkese fayda sağlar
Bulunduğum yerde bu yöntemle kefal yakalayan tanıdığım kişiler var. Birkaç kez benimde denemişliğim var ancak başarılı olamadım. Belki de onun içindir bu yöntemden zevk alamadım. Ben bu yöntemle balık yakalamanın ne kadar yanlış olduğundan bahsetmekten çok, oldukça tehlikeli bir yöntem olduğunu söylemek istiyorum. Eğer etrafınızda bu yöntemle balık yakalayan kişler varsa onları izlediğinizde çok kolaymış gibi gözükse de hakikaten ustalık isteyen bir yöntem. Burada, çarpma işinden anlayan arkadaşlarla sohpet ettiğimizde başlarından çok tehlikeli olaylar geçtiğini anlatıyorlar. Özellikle de bu çarpma yönteminde acemi avcının gözüne zarar verme riski oldukça fazla. Balıklara zarar vermesinden ziyade ( balıklara zarar gelmesini de istemeyiz ama ) sizin kendinize zarar vermemeniz için çarpma yöntemi ile av yapmamanızı tavsiye etmiyorum.
Tekrardan merhaba Nurettin kardeşim , dikkat edersen mesajımda seni suçlayıcı herhangi bir ifadem yok, aslında bilgi sahibi olduğunu ve diğer üyelerimizinde katılımlarını teşvik edici davetinden bahsetmişim.
Evinde akvaryumu olanlar bilir balıklardan birinde - vücudunda ufak bir değişiklik oldumu diger balıklar devamlı onu takip eder ve o bölgeyi didiklemeye başlar..ve sorunlu balık yavaş yavaş darbe lerle , işkence çekerek ölür.. aynı olayı av balıkları içinde düşünün..
arkadaşlar ben bu konuyu değişik platformlarda dile getirdim,bakış açısına göre fikirler değişiklik gösterebiliyor. benim düşüncem,bölgesel olarak balık yakalama teknikleri çeşitlilik gösterir,bu balığın alışkanlıklarından kaynaklıdır.Örneğin avlandığım bu bölgede kefali yemle avlamak neredeyse imkansız. Sonuç olarak düşüncem,ben balığı zıpkınladım canı az yandı,sen çarpmaladın katliam oldu yada ağızdan yakaladım iyi oldu,gövdeden yakalanınnca kötü oldu değil.Balık ne şekilde olursa olsun zarar görür,önemli olan bence o balık neslinin zarar görmeyeceği şekilde{yavru,yumurtalı hariç}avlanılmasıdır.Tekniğin zarar verme boyutları avcının bilincine göre değişir...Kuşkusuz benim edindiğim bu fikir bakış açısına göre etik algılanamaya bilir,olsun ben herkesin fikirlerine açık vede anlayışlıyımdır. Herkese saygılar
Türü ne olursa olsun hiçbir balığın "alışkanlığında" çarpma ile yakalanmak yoktur, yanlış mı anladım yoksa?
arkadaşlar bahsi geçen bölge çekmece gölüdür,burada yem ile ancakyavrular yakalanıyor.oltayı suya attığınızda kiloluk kefallerin yemin yanındanöylece geçip gittiğini görebiliyoruz,ayrıca teknik ne olursa olsun hiçbir balık alışık olduğundan dolayı avlanmaz ,avlanmaya alışık balık yoktur örneğin zıpkına alışık balık olamayacağı gibi.Benim anlatmak istediğimi metnin tümünü göz önüne aldığımızda daha iyi anlaşılır,bence önemli olan teknikden ziyade avcının bilincidir. herkese saygılar
çekmece gölünde kırmızı kurt ile kefal avlanması lazım geçmişten deneyimlerim var..balıgın huyu değişti ve fantezi olduysa bilemem..hatta kanallarda bile avlanırdı.. işin aslı şudur.. k.çekmece(sanırım konu bu) barındırdıgı balıklar a birden fazla yem sunar yoksa bu türler burada yaşamaz..her ne kadar kefaller plankton sevdalısı olsada hayvan irileiştikçe etçil olmaya başlar yani kurt bunun en tipik yemi aline gelir (nereis türleri)kefalin yaşam sürecinde ufakken daha ziyade planktonik beslenir 30 cm ve iri olanlar daha fazla enerjiye ihtiyeç duydugundan kurt-böcek vs gammarus pulex gibi türlerle beslenir..bu konu bilimsel araştırma sonucudur k.çekmece ise bu konuda oldukça verimlidir.. özellikle kanalda ki zemini teşkil eden siyah balçık turu formasyon kurt için elverişlibir yaşam ortamıdır..ayrıca deniz e düküldükten sonra isede kayaların üzerindeki çok ince mıcır tabakası ile beraber mitillius midyeleri nin arasında ise yine nereis türeleri yaşar bunlarda her türlü balık için yemdir..suyla temas eden kayaların üzerinde tabaka halinde midye yavruları vardır bunları bir spatül ile kazırsanız altındaki kumul formda kurt bulursunuz.. kısaca, çarpmadan vazgeçip 0.14- 0.16 misinalar ve 8no ince iğneler ile uzun 50-60 cm..tek köstek top şamandra ile avcılıgını denemkte fayda var derim..
Çekmece Gölünde ne tür kefaller bulunuyor? Daha doğrusu; tatlısu kefali mi yoksa deniz kefali mi? Hatta her iki tür de mi?
slm. Bana göre konu hedef balıgın acı cekmesi degil hedef balıgı carpmayla yakalamaya calışırken dıger balıkları bu carpma darbeleri yuzunden yaralanması ve bu yaralar sonucu telef olması durumudur. Bu amatör balıkcılıga yakışmayan aykırı bir avlanma şeklidir.. Saygılarımla.