arkadaşlar dip oltası dışında çarpma ile sazan yakalama hakkında bilgi alabilirmiyim.paylaşımlarınızı bekliyorum...
Merhabalar Fatih..Öncelikle aramıza hoşgeldin.. Çarpma ile balık avlama yöntemi hernekadar amatör balıkçılığı düzenleyen tebliğlerde ismen veya resmen yasak kapsamına alınmamış olsada Biz amatörler tarafından etik olmadığı gerekçesi ile Tasvip etmediğimiz bir avlanma yöntemidir..Nedenine gelince Çarpma ile yapılan avlarda yaralanan,kaçan balıkların bir kısmının aldıkları yara nedeniyle ölmeleri yada doğal yaşamlarını normal sürdürememeleridir..Aslında Tebliğlerin "MADDE 10- (1) Parakete haricindeki her türlü olta takımı ve yemlik uzatma ağı ile içsularda amatör avcılık yapılabilir. Olta ucuna ağ (tırıvırı, paraşüt vb.) düzeneği takılarak avcılık yapılması doğaya verdiği tahribat nedeniyle yasaktır."Maddesinde bahsettiği üzere bu avda Olta ucuna bağlanan 3lü kanca ve yukarıdaki saydığı nedenlerden dolayı Bu madde kapsamında yasak av yöntemi olarak düşünülebilir..
Hoşbulduk diyelim öncelikle Erdal bey. İşin aslı bu yöntem banada çok sağlıklı gelmedi ve kullanmadığım bir yöntem.Fakat bir sohbet ortamında bu konu geçti.Bilgi almak istedim.paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Çarpmayı gerçekten çok iyi kullanan insanlar gördüm, konuştuklarım da oldu, hepsinin söyledikleri şey "bu işi öğrenene kadar çok balık telef ettim" oldu. Yani bir adam size ben çarpmayla balığı alırım, yaralamam diyorsa bilin ki zamanında alamadığı ve telef ettiği çok balık vardır. Neresinden bakarsanız bakın AOB(Amatör Olta Balıkçılığı) içinde yeri olmayan bir yöntemdir. Maksat balık yakalamak olunca birçok yöntem kullanılabilir, ancak bu yöntemlerin ekseriyeti AOB içinde yer bulamaz. Bizim paylaşımlarımız sadece AOB üzerinedir ve yazdığım nedenlerden dolayı çarpma ile balık avına hiç sıcak bakmıyoruz.
ya durum incelendiğinde ortaya çıkan şey insanlar balık neslinin bir şekilde tükenmesi için uğraşıyor sanki.tırıvırı denilen lanet şey yetmiyor gibi çarpma vs gibi katliam aletleri ile insanlar nesil tüketiyor.Umarım insanlarımız bir an önce bilinçlenirler.bu konuyu açmamdaki amaç zaten çarpmayı masum gören arkadaşların bilinçlenmesiydi.Malatyada geçmiş zamanlarda o kadar balık varmışki oltayı atmak yeterliymiş.Şu anda av mevsiminde defalarca boş gelebiliyoruz.şu anda insanlar av yasağı döneminde teknelerle ticari maksatlı avcılık yapıyorlar.verilen ceza 700 ytl gibi bir rakam.ama verilen kayıp oldukça ciddi.Jandarma yetişmese kuruturlar gölleri...
jandarmada nereye kadar abi, herşeyi devletten bekler durumdayız. savcılık kalem stajımı yaparken, bir gün jandarma bir minibüs olta getirdi. belki var 300 tane, uzmanım bunlar ne diye sorunca; yasak kapsamında toplanan oltalar. e bu kadar oltayı ne yapacaz, ertesi gün gelip isteyene verdiydik oltasını. topla topla nereye kadar...
Çarpma yöntemi bencede yasak kapsamında olmalı kıyıya havyar dökmeye gelen balıkları yakalaya bilirsin ancak bu da kesinlikle yasaklanmalı
Yahu çarpmayla balık avlamanın nasıl bir esprisi olabilir ben anlamıyorum.. Hiçbir heyecanı yok.. Bizim amacımız sadece balık tutmak degil ki.. Takıma duzenege yem e teknige kafa yoracaksın,olta basında çeşitli şekillerde vakit gecireceksin yani kısacası bir tur yaşam bicimi.. Yoksa al eline çarpmayı salla dur .. Hiç keyifli degil bence..
Çarpma ile balık avlyabilmek için balığın çok bol ve temiz suda görünür olması şarttır.Çarpma ile sazan avını yeni duydum,bunlar hikaye çarpla ile sazan yakaladım diyenede inanasım gelmez.Bu sağdece deniz kefalinde kullanılan bir çeşit yöntem.
insanoğlunun kafa yorupta yapamayacağı bişey yok.banada yakalanamaz gibi geliyordu ama yöntem olarak gayet iş görür gibi geliyor.hemde oldukça.yalnız ben burda hakana katılıyorum.işin zevki balığı almakta değil.nasibinin bereketinde,takım hazırlamasında,yemleri takmakta vs..yoksa çok daha lezzetli balıkları yaptığımız masrafların yarı fiyatından bile aşağıya alıp yiyebiliriz.hemde uykusuz kalmadan.Ama ava çıkacağımız günün gecesi uyku bile girmiyor gözlere.işin zevki bence burada...
ama güzel olan şey bizim bugün burda çarpmanın fenalıklarından bahsediyor olmamız.düşünsenize bu işin teröristleri elektrik , dinamit gibi yöntemlerle kısa sürede amaca ulaşıyorlardı.daha doğrusu katliama ulaşıyorlardı.ben birçok insan tanıyorum dinamiti elinde patlayan,veya elektriği verip su yüzüne çıkan balıkları görünce heyecandan elektriği kapatmadan suya dalıp canından olanları.neyseki bunlar malatyada yok sayılacak kadar azaldı...
bu arada şunuda söylemeden edemeyeceğim.birçok sitede gezindim ama bu site bambaşka.gerçekten site üyeleri oldukça kaliteli insanlar.herkese selamlar...
suyun cok temiz olmasına gerek yoktur aslında. zira balıklar yumurtlama zamanı suyun üstünde yüzgeçlerini gösterirler yada kendilerini gösterirler. işte o anda balığın arkasına cırpmayı atabilirseniz gerçekten cok büyük ihtimal tutarsınız. tabi balıkların büyüklüğüde cok önemli bu ihtmailin yüzdesinde. ben bundan 7-8 yıl önce ve hayatımda bir kez gittim. kurtbogazına ; pazar köyünün ordan dökülen akarsuyun barajla buluştugu yere. 3 tane balık gördüm 3 tanesini görerek biride tesadüf olmak üzere 4 tane balık tuttum . 14 kg gelmişti 4'ü. Şimdiye dönersek açıkcası pişmanım ve hiç tasvip etmıyorum. amatör ruha yakışmayan bir avlanma türü bence.
Balık avı bir yaşam biçimidir. Tırıvırı, elektrik, dinamit, ağ, serpme, çarpma ve sayamadığım daha bir çok insanlığa yakışmayan yöntemler. Evet, insanlığa yakışmayan diyorum. Bu yöntemlerin hepsinin de sonucu balık avlamak değil, katliamdır. Arkadaş, canın balık yemek istiyorsa git al 1-2 kilo balık, afiyetle ye. Üstelik alternatifin de çok. Bütçene göre istediğin balığı seçerek alırsın ve yorulmana da gerek kalmaz. Ne zaman bilinçlenip doğaya zarar vermeyen bireyler olacak bu insanlar bilemiyorum. Yaptıkları işin doğru olmadığını bile bile nasıl yapmaya devam ederler hala anlamış değilim. Çarpma yöntemiyle avlanabilmek için balığı görmek gerekiyor. Bir sazanı normal şartlarda göremezsiniz. Suyun kenarında görebildiğiniz sazan da bilin ki havyar dökmek için gelmiştir oraya. Havyar dökmek için suyun kenarına gelen bir sazanı çarpma yöntemiyle avlamak ne kadar keyif verebilir ki bir insana. Bu şekilde yapılan avcılık, düşmüş bir insana bir tekme daha atmakla aynı anlama gelir. Bu şekilde avlanan insanlar bilsin ki amatör olta balıkçıların hakkını yiyorlar. Bu da kul hakkı demektir. Biraz sert bir mesaj olduğu için kusura bakmayın. Bu tür avcılık ile balığın kökünü kurutanlara karşı duyduğum öfke yüzünden tutamadım kendimi. Saygılar.
fatih kardeş şayet çarpmayla sazan avlıyorlar diyorsanız mevsim olarak kesinlikle mayıs haziran ayları arasında suların yeni ısınması sırasında olmuştur bunun dışında temmuz ağustosta iki tane sazanı üst üste yakalasınlar ben balıkçılığı bırakırım size bukadar net konuşuyorum yani bu işi yapanlar amatör ruha aykırı haret etmekle yetinmeyip kanunlarada aykırı hareket ediyorlar nasıl bukadar emin konuşuyorsan derseniz çocukluğumdan beri tatlısularda yatar kalkarım ayrıca sizi bu konudaki duyarlılığınızdan dolayı kutlarım saygılarımla
valla aytekin bey şimdi amaç eğerki sadece balık tutmaksa zaten sıkıntı burda başlıyor.Bahsettiğim kişiler zaten çarpmanın derdine düşüp sadece balık yakalamak amacında iseler onlar için sezon diye bir sıkıntı yok.ama kişi -boşta gelebilirim , diye balık avına çıkmayı başarabiliyorsa işte bu insan için balık gerçekten önemlidir.bununla beraber yasaklarda , zararlı avcılık yöntemleride önemlidir.burdaki amaç platform içerisinde bilgi eksikliği olan kişileri bilgilendirebilmek.paylaşımda bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.saygılarımla...
İnşallah... Çarpma ile ilgili geniş bir madde yazıp gönderdim. Çapari, paragat, bazı türler v.s. bir kaç madde var böyle. Şimdi sabırsızlıkla bekliyorum acaba ne olacak diye. Gündem maddeleri arasına bile alsalar iyi diyeceğim. Çünkü gündem maddeleri arasına alınırsa, bir dahaki tebliğ için bastırma şansı daha yüksek olur.