Disli baliklara celik telin hazirlanisini sizlerle paylasmak icin bu konuyu aciyorum,biliyorum bir cok arkadasimiz bilhassa turnaya celik tel kulanmiyor ama hayatinizin avini kacirmak istemiyorsaniz mutlaka turnaya celik tel kulanin diyorum ben...
Resimde var ama eklenmemiş.. Fırdöndüsüz çelik tel kopmaya mahkum olacak çelik teldir.. Bir tavsiyede ben vereyim.. Telin burcun içinden iki kere geçirin.. Burçtan geçirdiniz, iğneden, tekrar burca sokup geçirdiniz.. Şimdi bir daha geçirin burçtan, gene iğneden ve tekrar burçtan geçirip, burcu sıkabilirsiniz. Böyle yapın veya yapmayın farketmez ama burcu ezdikten sonra çakmak alevinin yanına iyice yaklaştırıp, kaplamanın erimesini sağlayın. Böylece eriyen naylon kaplama burcun hem duvarı hemde birbirine yapışır, bir daha zor açılır.. Burç kullanmak istemiyorsanız, teli birbiri üzerine 2-3 cm kadar büküp hızlıca, yakmadan sadece eritecek şekilde çakmak alevine tutabilirsiniz. En iyisi ise, düğüm atılabilen bir çelik tel kullanmak olacaktır haliyle..
Serdar ben firdöndüyü bedene takiyorum,ama arzu eden direk celik tele monte eder,orasini acik biraktim. Senin anlatmak istedigin sistemide biliyorum ama resimli yada yazarak anlatmasi güc oldugu icin almadim buraya. Benim bir cok cesitli celik tel kulandigimi biliyorsundur,bu resimdeki kulanmis oldugum telde naylon kaplama yok 7x7=49 olan bir celik tel ve cok ince. Ben zaten dügüm atilan celik tellerden kulaniyorum ama bulmasi zor ve ayriyetten fiyatida bayagi yüksek digerlerine göre...
Hüseyin kanca yerine firdöndü eklersek at cek icin olmus olur,ben genis kafali firdöndü kulaniyorum sahtenin aksionunu bozmuyor,rapalaninda firdöndüleri var ama onlara gerek duymadim bu güne kadar...
Bahsettiğim şekil bağlama şu gibi bir şey: Benim kullandığım burç çift gözlü tipteydi, ama öyle olması şart değil.. Şimdi neden böyle yapalım, ne avantajı var? Bizim küçük balıklar için ince çelik tel kullanıyoruz. Bu durumda burçlar genelde fazla geniş geliyor. Böyle oluncada kolay sıyrılıyor. Bu şekilde yapınca, balığın burcun içinden asılması gereken iki misli fazla yüzey oluşuyor. Böylece çelik el kolay sıyrılıp kaçmıyor. İğnenin teline iki kat halinde yaslandığı için, telin aşınması daha az oluyor, daha zor kopuyor. Bilhassa adi, ucuz çelik teller için bu şekilde bağlama daha iyi netice veriyor. Kaliteli çelik teli biri kaybetsede, biz bulsak.. Piyasada AmericanFishingWire marka var bulunabilen, 5 metresi 40 TL filan herhalde, kaliteli sınıfından.. Bilhassa yakındaki malzemecide de bulunabilecek olan orta karar bir çelik tel için bu tür bağlantının daha iyi netice verdiğini tecrübelerimden söyleyebilirim. Bilhassa ezme pensesi olmadan, kargaburunla vs. sıktığınız durumlarda bu uygulama ve eğer naylon kaplamalıysa ateş ile eritme yöntemi, telin dayanımını son derece artırıyor.. Kaliteli bir çelik tel ise zaten misina gibi düğümlenir, uğraştırmaz burçla filan malum.. Ama turna için vs. gerekir mi, sanmıyorum.. Ufak turna kavgacı olur cüssesi olmaz, büyük turna cüsselidir ama kavgacı olmaz.. Fakat köpekbalığı, kofana gibi avlarda daha iyi netice verebilir..
Hic iri bir turna tutunmu serdar,alir götürür insani,daha yaklasmadan bir kere suyun disina sicrar bu sicrama ile seninde kalbin carpmaya baslar,yakina gelince ve kepceyi görünce bu seferde suya dogru kacmaya baslar gene sicrar,olmadi misinaya dolar kendini iste bu anda misinayi isirip kesebilir,kisin yakalanan turnalar daha az savas verir dogru ama yazin ve sonbaharda yakalanan turnalar bayagi mücadele verir,tabi benim bahsetmis oldugum turnalar 10kg ve 1metre üstü baliklar,70 cm olanlarini rahatlikla alabilirsin,genede celik tel sart olmali turna avinda bence...
Selim abi, onlar klasına göre "küçük" turnalar.. Turna büyüdükçe, metabolizması yavaşlar.. Bu yüzden deyim yerindeyse "ihtiyarlar".. Bahsettiğim max 30 kg olabilen turnanın 20-25 kg olanları en azından.. Bunun altı kavgacıdır ama cüsseden kaybeder: Tel çelik, adı üstünde: çelik... Elbette ki iyice kıl gibi bir şey değilse, öyle 10 - 15 kg'luk turnaya pek pabuç bırakmaz.. Ama turna değilde payara olsaydı söz konusu olan... Bu vampirler kalın çelik tel olunca nazlı olur. İnce olursa da, koparırlar.. O yüzden böyle çift kat bağlantılar vs. elzem olur.. Payara şöyle bir şey: Dişlere yakından bakalım: Bu dişler domuz dişi gibi konik değil, aynen lüfer dişi gibi keskinler.. Ama daha kötüsü, öyle hırçın olurlar ki, sanki karşınızda balina var.. Bu arada, bu bahsettiğim, turna için çelik tel olmalı, olmamalı değilde, turna için çelik tele böyle çift geçirmek icap eder mi, etmez mi meselesi.. Turna ufak olsun, büyük olsun farketmez, çelik tel yoksa turnayı tutmak biraz mucize olur.. Kendi adıma çelik telsiz turna takımı düşünemiyorum bile.. Ben çaylağın biriyimdir, hiç sanmam becerebileyim çelik tel olmadan turnayı tutmayı... Ha, büyük turnanın metabolizması yavaş olur. Soğukta daha bir yavaşlar..
Celik tel olmadanda iri turnayi disari alanlari biliyorum ama seninde demis oldugun gibi mucize gerekli iri turnayi celik telsiz disari almak,ha sunu anlarim at cek yaparsin sahtenin dis kismindaki kanca turnanin dis agiz kismindan takar ve mücadelesi az bir baliga denk gelinir olur tabikide neden olmasin,ama ben sahsen celik telsiz hic bir zaman takimi atmam suya...
Bilgi ve paylaşımlar için çok teşekkür ederim,yırtıcı avlarla özellikle de kofana ile uğraşan arkadaşların çok dikkat etmesi gereken hususlar bunlar.