Türkiye'de turizm hareketinin başlamasında öncü rol oynayan İzmir'in Çeşme ilçesi, son yıllarda ''sportif balık avcılığı'' turizmiyle yeni bir turizm kapısı daha açıyor. Çeşme Alaçatı'da sportif balık turizmi organizasyonu yapan bir şirket tarafından sportif balık avcılığı turnuvalarına başta İtalya, Hırvatistan, Yunanistan ve Almanya olmak üzere, birçok ülkeden amatör balık avcısı katılıyor. Sportif balık avcılığı turizmi organizasyonu yapan şirketin ortağı Murat Eğriboz, yaptığı açıklamada, dünyada oldukça popüler olan sportif (amatör amaçlı) balık avcılığının Türkiye'de de her geçen yıl daha da gelişerek büyüdüğünü söyledi. Kendisinin de bir sportif balık avcısı olduğunu ve bu işe de yurt dışında katıldığı turnuvalar sonrasında ortaya koydukları fikirle girdiklerini belirten Eğriboz, şunları kaydetti: ''Biz bu işi Türkiye'ye getirirken bu kadar ilgi göreceğini hiç tahmin etmiyorduk. Ancak, her geçen yıl giderek artan bir taleple karşı karşıya kaldık. 2007 yılında 18 tekneyle başladığımız organizasyonun ikinci yılında 44, geçen yıl da 55 tekneye ulaştık. Organizasyon olarak bu rakamı 60 tekne sınırında tutmak istiyoruz. Burada amaç hiçbir şeyi kısıtlamak değil, aksine organizasyonlarda kalite çıtasını daha da yükseğe çıkarmak. '' Eğriboz, bugüne kadar düzenledikleri turnuvalara en çok İtalya, Hırvatistan, Yunanistan ve Almanya'dan katılım olduğunu belirtti. Balık avcılığının, ''hastalık'' derecesinde bir tutku olduğunu dile getiren Eğriboz, ''Katıldığımız turnuvalarda, avladığınız balık ile tam bir savaş içinde oluyorsunuz. Sonuçta hep daha da büyüğünü yakalama heyecanını an be an yaşıyorsunuz. Bu sportif organizasyona katılan arkadaşlarımızla yıl içinde haberleşerek sürekli 'avcılığımızı nasıl geliştirebiliriz' diye konuşuyoruz'' dedi. Turnuvaya katılan yarışmacılar Alaçatı bölgesinde, orkinos, kılıç, zargana, lambuka, akya, torik ve palamut türleri için mücadele veriyor. Açık deniz avcılığının gözde türleri olan bu balıkları yakalayıp puan alabilmek için bazı kurallara uymak gerekiyor. Örneğin 20 kilogramın altında bir kılıç balığından puan alınamıyor. Balık ırklarının bir puantaj sistemi var ve yarışmacılar bu kurallara uymak zorunda, aksi takdirde puan kaybediliyor. Bu turnuvada orkinos ve kılıç balığı puantajı en yüksek balıklar kategorisinde. Avcının, bu balıklarla çarpışması çok zor olduğundan, puanları da yüksek. Diğer balıkların boyları ufak olduğu için puanları daha düşük. Standartların altında yakalanan balıklar ise kurallar gereği denize geri bırakılmak zorunda. Düzenlenen turnuvalarda 10 veya 12 kişilik bir hakem heyeti de görev yapıyor. Kaynak: Yeni Asır
Sportif balıkçılığın gelişim yönünde güzel bir haber,konuyu yakınen takip ediyorum (Alaçatı fişhing). Geçen yıl bir benzeride Bordumda yapıldı. Benim gözlemlediğim kadarı ile konu , ilerde, gelinebilecek, en ''Uç noktadan ele alınıyor,yani çıta çok yüksekte tutuluyor,bu kategorinin yanına biraz daha düşük maliyetlerle gerçekleşebilecek katılımlar,monte edilmeli,yani başka katagoriler şart ve reklamıda yetersiz.Karşıdan bakılınca bir çok amatöre çok itici ve uç geliyor Ayrıca birçok forumda üstadlar,hocalar,duayenler var sayılıyor,''Bunları bu yarışmalarda görebilene aşk olsun. Yunanlı'lar gelip kupayı alıp götürüyorlar,gerçi geçen yıl ,karma bir takımla, biz kazandık lakin, onlarında payını göz ardı edemeyiz. Yunanlı'ların bu başarılarındaki sırrı bile çözebilmiş değiliz,!!.
söylediklerinizine aynen katılıyorum.reklam yapmakta yetersizlik söz konusu.şans eseri yerel sayılabilen bir gazeteye girmeseydim konuyla ilgili herhangi bir bilgim olmayacaktı.turizmle birlikte ekonomik gelişme de bekleniyorsa bu tür organizasyonları geniş kitleye yaymakta fayda var.
İleride denizlerimizde hala balık olsun istiyorsak amatör sportif balık avının yaygınlaşmasından başka çare yok. Bu işe ne kadar çok katılım olursa o kadar iyi olur. Amatör sportif balık avı yapan kitle büyüdükçe denizdeki balıkların da bir şansı olacaktır. Paylaşım için teşekkürler.
Bu düşüncedeki, katılımlara yön vermesi gerekenler olmalı,bu yönde politikalar olmalı., Her geçen gün yeni,yeni forumlar kuruluyor,bir çoğu bu gelişimden bile bir haber. A.balıkçılıkğı,sürdürülebilirlik kavramını, geliştirecekleri yerde ,arkadaşlıkları geliştiriyorlar.