çift kaloma ayarli makineler ( debrayable )

Konu, 'Makineler' kısmında roy tarafından paylaşıldı.

1. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Selam arkadaslar, abiler ve kardesler;

Uzun süredir çift kalomali makinalar ilgimi çekmekte. forumumuzda ve baska forumlarda bu konu ile alakali pek bir bilgi bulunmamakta. bildiklerimizi bir konu altinda toparlayip bu makinalari biraz taniyalim istedim.

Tatlisu avciligina merak sardiktan sonra bu tip makinalarin avantajlarini görmeye basladim. Malumunuz arkadan kalomali makineler karmasik yapilari ile problem çikartmaya müsait aletlerdir. pek tercih edilmezler.

bahsetmek istedigim makineler genel olarak shimano markasinin bu daldaki tartismasiz modeli "baitrunner" veya "debrayable" olarak geçiyor. 90li yillarin basindan itibaren sektörde görücüye çikmalarina ragmen, mekanizmanin zaman içerisinde oturmasi ve surf kafali seçeneklerinin de gelismesi ile birlikte son 10 senede tatlisu avciliginda tercih edilir konuma gelmeye basladilar. bu aletlerde önde ve arkada olmak üzere iki tip kaloma bulunuyor. arka kalomasi enstantane, mücadele esnasinda aniden bosaltilabilen veya oynar mandal ile ayarlanabilen modelleri de mevcut.

imageshack sitesinden bulabildigim resimler ile konuyu genisletmek istiyorum.

Uploaded with ImageShack.us

yukaridaki makine bir Daiwa infinity. makinanin altinda bulunan yön mandali haricinde arka kisimdaki büyükce mandal dikkatinizi çekecektir. bu mandal ön ve arka kalomalari devreye sokup çikartmakta kullaniliyor. mandali açtigimizda arka kalomadaki ayar, ön kalomadan bagimsiz olarak makinenin kontrolünü sagliyor. mandal kapatildiginda arka kaloma devreden çikip ön kaloma devreye giriyor.

yukardaki resimde mandali açik konumda görüyoruz.

peki bu çift kaloma olayinin avantaji ve esprisi, bize kazandirdiklari nedir?

bu makinalar genellikle tatlisuda orta ve büyük boy baliklarin avlarinda kullanilmakta. en büyük avantajlari yemi agzina alip geveleyerek olay mahalinden bir an önce uzaklasmaya gayret eden baliklarda kendini gösteriyor.
    balik ile mücadele esnasinda kaloma ayarlama ile ugrastirmayip herhangi bir konsantrasyon kaybina ve takimda bosluk olusmasina mahal vermiyor.
    arka kaloma her daim gevsek bir ayarda birakiliyor. ön kaloma daha sert ve baligi yormaya yönelik bir sekilde ayarlaniyor. takimi suya gönderince arka kalomayi mandali açarak devreye sokuyoruz. balik yemi alip misina çekmeye baslayinca mandali kapatip yükü ön kalomaya aktararak mücadeleye basliyoruz. herhangi ters bir durumda tekrar mandali açip baligin makaradan bolca misina bosaltmasini saglama imkanimiz her daim tek mandal hamlesi kadar yakinimizda. özellikle yayin, sazan, biyikli ve yemli turna-sudak avlarinda bu makinalarin faydalari ve avciya kazandirdiklari oldukca fazla.

mekanizma olarak oldukca karmasik bir yapiya sahip olduklarini takdir edersiniz. bunun için naçizane tavsiyem kalitesine güvendiginiz markalarin disina çikmamaniz yönünde olacaktir.

konu ile alakali tecrübesi, bilgisi, tavsiyesi olan abilerim kardeslerim de fikirlerini paylasirsa çok mutlu olacagim.

ps: alttaki yaziyi bir sitenin makine kismindan kopyaladim. malesef meslegi balik balzemesi satmak olan bir sitede bile arka kalomanin ince ayar için konuldugu zannedilmekte :)

35lik küçükboy makine, 5 çelik bilyeli, önden kalamalı, arkadan ince kalama ayarı, yedek grafit kafa, 0,25 mm misinadan 170 metre sarım,

2. blackboy55

blackboy55 Musa Karaoğlan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Seaspin 2.85
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    2410gr Gökala -3000 gr levrek
    Benim Albastar Delta 50 makinelerim var, yaklaşık 5 yıldır kullanıyorum.
    Sizin yukardaki markaların fason olanlarından, ama eğer kullanmayı bilirseniz çok kullanışlı makineler.
    Mesela bu yıl hiç beklemediğim bir anda ıspara takımına kiloluk kefal takıldı.
    Yükü anladığım anda arka kalamayı açtım ve aynen yukarda bahsedildiği gibi,balığa yol verdikten sonra kapatıp işi öne bıraktım.
    Hem keyifli bir av yaşadım hemde balığı kaçırmadım.
    Kullanmak isteyenlere tavsiye olunur.

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Öncelikle şunu bir anlamak lazım. Bunlar çift kalama değil. Bunlar makarayı boşa alan, baitrunner denen türden aletler. Makara ya kalamadadır, yada boştadır. Bunu sanırım herkes biliyor zaten.

Kalamayı boşta bırakmanın esprisi, yemi alıp yutmadan biraz giden balıkların durumdan işkillenmemesini sağlamaktır. Örneğin, levrek için bırakma yaparsanız. Burada canlı yemin hareketini kısıtlamak için makara tam boşa alınmaz, biraz sıkı tutulur. Fakat mesela sazan avında iyice boşa almak gerekebilir.

4. Since1453

Since1453 NoYaN

yenı getırttım makıne power aero 10000 yemlıde deneme fırsatım oldu baitrunner ozellıklı usttekı ayraıyla oynuyodum :d sonra bıraktım2 dk sonra olta ucunda hareketlenme varken baktım guzel bır sesıde var mısına bosalıo guzel bır sarıkanat aldırmıs oldu kalaması

5. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Tam olarak degil Serdar abi. Bosa aliyor ön makarayi fakat arka kalomayi tam gevsetirsen. Yari gevsetirsen veya 3/1gevsetirsen ön kaloma ayarindan farkli bir ayar daha oluyor elinde.

6. vetserhat

vetserhat Serhat TORUN

Favori Kamış:
    mitchell tele spin; mistrall carp feeder,jaxon xt pro
    Favori Makine:
    shimano alivio,spro passion 730,banax,mistrall carpmax,okuma trinity,albastar,
    En İyi Avı:
    Aynali sazan 4.5kg,Baltik Morinasi 4 kg
    bu ozellikte iki makine var bende. biri mistral biri carpmax. ozellikle sazan avinda bu ozellik cok buyuk kolaylik.onceden tek kalamali bir makine ile sazana gidiyordum. 4-5 kiloluk bir sazan vurdugunda kalama siki ise kamisi suya kadar cekiyordu. kalama gevsek ise bu seferde balik vurdugunda elle once kalama ayari yapip sonra tasma atmaya calismak cogu baligin kacmasina neden oluyordu.
    bu makineler de ise arka kalamayi gevsek yapip on kalamayi biraz daha sert yaptiginizda balik vurdugunda tek parmak hareketi ile arka kalama kapatilip baliga tasma vurmak kolaylasiyor.
    deniz avinda da mirmirda kullandim. tabii ki sazan gibi kuvvetle asilmasada kalama sesini duymak guzel oluyor......
    Serdar abi Roy un da dedigi gibi baitrunner ozelligi cift kalama olarak da degerlendirilebilir. zira arka kalamanin da on kalamanin da kendi ayri hassasiyet ayarlari var. yani on sert iken arka kalamayi gevsek halde kullanabiliyorsunuz.

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sevgili roy, uzunca yazamadım. Biraz eksik oldu.

Bir bait runner makine var. Birde double drag. Basitçe, bait runner yemi boşa alan sistem. Diğeri ise çift kalama. İkisini karıştırmamak lazım. Çift kalama olanın, kalamasının birini iyice gevşetip baitrunner gibi kullanmak mümkün olabilir, bu farklı bir husus.

Aradaki fark için, yukarda baitrunner özelliğini yazdık. Çift kalama ise, ik farklı kalama türü sunar. Basitçe, mesela biri hassas ayarlanabilir, tam sıkmak için bir sürü çevirmek gereken kalamadır. Diğeri ise hızlı, azıcık çevirmekle bile hemen sıkılıveren kalama. İkisinin avantaj ve dezavantajları vardır, bu makineler ikisini birlikte sunar.

Baitrunner makineler, bazen, bazı yerlerde çift kalama denerek satılıyor. Bu tabi kafa karıştırıcı olabiliyor.

8. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    bu makinalar genellikle tatlisuda orta ve büyük boy baliklarin avlarinda kullanilmakta. en büyük avantajlari yemi agzina alip geveleyerek olay mahalinden bir an önce uzaklasmaya gayret eden baliklarda kendini gösteriyor.
    balik ile mücadele esnasinda kaloma ayarlama ile ugrastirmayip herhangi bir konsantrasyon kaybina ve takimda bosluk olusmasina mahal vermiyor.
    arka kaloma her daim gevsek bir ayarda birakiliyor. ön kaloma daha sert ve baligi yormaya yönelik bir sekilde ayarlaniyor. takimi suya gönderince arka kalomayi mandali açarak devreye sokuyoruz. balik yemi alip misina çekmeye baslayinca mandali kapatip yükü ön kalomaya aktararak mücadeleye basliyoruz. herhangi ters bir durumda tekrar mandali açip baligin makaradan bolca misina bosaltmasini saglama imkanimiz her daim tek mandal hamlesi kadar yakinimizda. özellikle yayin, sazan, biyikli ve yemli turna-sudak avlarinda bu makinalarin faydalari ve avciya kazandirdiklari oldukca fazla.

Anlatım için elinize sağlık işin püf noktasını çok iyi özetlemişsiniz.
    Bende Okuma Longbow 665 var anlattıklarınız sayesinde debriyaj dediğimiz kalama ayarı kafamda netleşti çok sağolun.
    Eğer bu tip makina düşünen varsa uygun fiyatlı olarak Okuma Longbow 665 i önerebilirim.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Aradaki farkı anlamak için şu makine iyi bir örnek:

Bu makine bir baitrunner. Sanırım hiç farkettirmiyor bile böyle olduğunu. Makaranın tepesinden bastırınca, makara boşa çıkıyor, rahatça dönüp baitrunner oluyor. Makaranın üstünde 1,2,3 rakamları var. Onun hemen üstünde bir bilezik var ve buradan, boşta dönerken uygulanacak yükü ayarlayabiliyorsunuz.

Makinenin bir diğer özelliği, balık gelip yemi kapıp gidince, sesli ve ışıklı olarak alarm vermesi.

ama görüleceği üzere, bu makinede çift kalamadan bahsetmek pek olası değil.

Bir diğer örnekse şu:

Bu kapak, bite'n run diye bilinir. Pek çok daiwa makineye uygundur. Bu, tipik bir makineyi, baitrunner makineye çevirir.

10. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    http://www.spotbalik.com.tr/POWER-LINER-PL-865-MAKINE-8BB,PR-20440.html

Serdar abi bu makina farklı mı oluyor baitfeeder?

Dişli avında kullanıyorum ben ama mandalı filan kaldırmıyorum kaloma en sert halde iken kullanıyorum.

Birde dişli avından suda akıntı yoksa, hafif kurşun ile attığımızda bu mandalı kaldırarak avlanabilir miyiz?

11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    evet çift kalomali model. arkayi gevsetirsen bile mandali kaldirmazsan makara bosalmaz.

baitfeeder de deniyor bu makinalara. feeder sistemi avlarda quiver kamislarda kullaniliyor. kullanma prensibi ayni.

12. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    Bilgi için teşekkürler Roy abi.

13. king_barracuda

king_barracuda

bazıları çok teknik izah ediyor. uzun süre bu makineleri kullananlar ise karşısındakinin nekadar bilgi sahibi olduğunu bilmeden yüzeysel anlatıp iyice kafa karıştırıyor.

yazıyı okuyunca ancak bu kadar basit ve bu kadar açıklayıcı anlatılabilir dedim .tebrik ve teşekkür ederim.

bende genelde hafızalı sistem diye anlatıyorum sorana..

seçtiğiniz iki ayrı kalama ayarını ..(zayıf ve güçlü) bu şekilde hafızaya alıp. bu anahtar yada mandal sayesinde iki kalama arasında hızlı geçiş yapıyorsunuz diye.

1. vitesten 2. vitese geçmek 2.3.4.5. vites yapmak yerine 1. vitesten direk 5. vitese geçebilme imkanı .

bende bir longbow sahibi olarak memnunum .. ne gadadaa karışık bi o gadadaa kullanışlı:)

14. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    bu tip makineler pek tutmadi bildigim kadari ile. meraklisi varmidir? belki vardir bilemiyorum. çift seçenekli kaloma sistemi bu makineleri gölgede birakti. artik arandiginda bulunabilecegine bile ihtimal vermek zor.

zaten konuda anlatmak istedigim sistem bu makinelerinki degildi. önlü arkali kaloma sistemi ile donatilmis makina kullanip elindekinin ne gibi bir kullanim alani oldugunu bilmeyen çok arkadasimiz var. elimden geldigince makinanin teknigine fazla girmeden anlasilir ve basit bir sekilde anlatmaya ugrastim.
    daiwanin bu branstaki far makinesi regal plus. ama itiraf etmek gerekir ki shimano baitrunner da bu dalda yabana atilacak bir makine degil. tatlisuda yemli avlarda trend bu tip makineler üzerine dogru gitmeye basladi.

15. furunotr

furunotr Haluk

Şu kapak; yani bite'n run diye bilinen şey... Fazla uzağa gitmeye gereke yok; eğer makinanız Okuma ise Cengiz Balıkçı'lıkta bu aparat mevcut, ihtiyacı olan var ise...:)

16. furunotr

furunotr Haluk

Benim bildiğim bu işlerin mucidinin Shimano olduğu...

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bunu yaparsan şanzımanı dağıtırsın.

Bu çift kalamanın bu şekilde birinden diğerine geçiş için olmadığını akılda tutmak faydalı olacaktır. Bunu yapmanız balığı kaybetmenizle sonuçlanabilir.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Değil. Daiwa'da değil. Bu olay mitchell'in icadı.

Bite'n run ise, ayrı satılan bir şey. Yani makinenin bir parçası değil. Örneğni bir Emblem Pro'nuz var diyelim. Dilerseniz bu aparatı alıp takıyorsunuz, baitrunner bir makineniz oluyor.

19. king_barracuda

king_barracuda

bu konunun teknik anlatımıdır pratik anlatımı değil.

iki kalama arasındaki değer farkını ayarlamak kullanıcıya kalır.

1.2.3. vites konusu ise ilk kalamadan sonra ikinci ayarımızı ideal ayara getirirken uğradığımız diğer kalama dereceleridir.

şanzıman dağıtmaya gelince.merak etmeyin motor teknisyenliğide okudum o işide yaptım . şanzıman kelimesini sadece kelime olarak kullanan biri değilim.

1 den 5e geçerken şanzıman dağılmaz siz 5den 1e geçerken dikkali olun .

birinden diğerine geçiş de kullanıcıya bağlıdır.ve alıntı yaptığınız kısımdaki gibi hafızaya alma olayıdır... ama yazı içinden cımbızla cümle çekince elbetteki manasız olur.

ama bu dediğim gibi bir anlatımdır çift kalamnın teknik mantığıdır.
    ama her anlatımı hayal gücümüzle zenginleştirmeye çalışırsak her konuda zorlanırınız ..

yorumunuz ve anlayışınız için teşekkür ederim

20. furunotr

furunotr Haluk

Baitrunner'den bahsediyordum... Ne ise yanılıyor olabilirim; ancak o zaman da icat edene göre pek çok markaninki daha iyi duruyor...