bilindigi üzere haziran 15 ile 30 u arasında yeni yasa tasarısının kabulu bekleniyor beklenen bu tasarıya göre 4.90 altındaki teknelerde ötb kalkacak,bu boydan büyük tekneler için 4.90 6.90 arası 200 lira,6.90 8.90 arası... lira gibi vergilendirme sistemi getirilecek..tasarının bu ayın 15 i ila 30 u arasında çıkması bekleniyor. dün akşam pompa almak için karaköye gittim.4 zamanlı motorlar 2500 dolardan başlıyor.fiber taban 3 metrenin üzerindeki botlar 1400 dolar civarı.tabiki pazarlık payı olacaktır.o nedenle benim düşüncem yeni yasanın beklenmesi. bilindiği üzere yeni yasada düzenlenecek olan durum 4.90 a kadar teknelerde ötb şartı aranmayacak olması.böylece çok uygun tekneler alınabilir.ayrıca fiber taban botlar ve yüksek güçlü makineler de alınabilir.örneğin 25 hp ile 3.50 bir fiber taban bot 6 metrelik 40 50 hp gücündeki fiber teknelerle aynı sürati yapacağından direksiyonlu koltuklu bir fiber bot alınması mantıklı olabilir. hatta sıfırdan üreticiye direksiyon remote kontrollu ve oturaklı bir bot yaptırılabilir.(direksiyon sistemi hidrolik olursa ki 5 metre civarı teknelerde hidroliktir 1000 lira sadece hidrolik masrafı vardır.hidrolik masrafı botlarda olmayacagı için 350 400 lira civarı direksiyon sistemi ile spiral teller ve 200 lira civarı da remote sistemi için gerekecektir.(hidrolik takılmayacak zaten takılsada maliyet sadece hidrolikle 1000 lira artıyor) fakat botlarda hidrolik direksiyon yoktur.zaten hidrolik çubuğu 1 metreden uzundur bota koyulması sorun çıkartacaktır ki ben bugune kadar hidrolik direksiyon sistemi olan bot görmedim toplam maliyet 2500 lira civarında olacaktır. birde pazarlık sonucu 1000 (1500 lr.temiz) liraya ikinci el bir 25 lik motor ayarlandığında insanın değmeyin keyfine.90 ların ikinci yarısından kalma 25 lik motorlar 2000 lira civarında.(ki sahibinden de yazanlara bakmayın 70 lerden kalma motorlara 90 lar yazıyorlar.internetten araştırma ile yeni olup olmadığı ve modeli rahatlıkla öğrenilebilir)eğer sıfır motor olsun isterseniz karaköyde sordum 15 hp 4 zamanlı motorlar 2500 dolar civarı..indirim de herhalde yapacaklardır. tekne almayı düşünenler yeni yasa tasarısının çıkmasını bekleyebilirler.böylelikle ikinci el düşünenler çok uygun fiyatlara tekne bulabilecekleri gibi üreticiler de fiyatlar düşeceği için sıfır tekne fiyatlarını makul düzeylere çekeceklerdir
vardiğin bilgiler için tesekkür ederim. bağlamaya yer bulduğumuz anda o işi de çözeceğiz insallah... veya direk kayınbabaya yaslanacağız bu konudaa...
Tekne boyu hakkında bir tereddüt var sanrım. 5.90 m ye kadar olan teknelerde vergi kalkıyor diye söylendi. Tasarıda 5 metreye kadar ancak sörvey kurulunun tanımına göre 5 metre deyince 5.99 m ye kadar hesaplanıyor diye açıklama yapılmıştı.
Henüz kesinleşmeyen yeni yasaya göre Özel Tekne Belgesi kalkmıyor. Boyu 5 m ye kadar olan teknelerden motor gücü ne olursa olsun Motorlu Taşıt Vergisi yada HARÇ alınmayacak diyor. Eskiden krtiter tekne boyu değil motor gücü idi ve 10 Hp den küçük motorlu tüm tekneler MTV den muaftı. Motoru 10 Hp ve üzerindeki tekneler ise motor gücü ve yaşına göre hesaplanan MTV yi ödüyorlardı. Yeni yasa bu şekilde ama son derece abuk görünüyor. Ben bu şekilde uygulanabileceğine hiç ihtimal vermiyorum. Buna göre Teknenin boyu 6,00 m ise yıllık 200 TL ( motor gücüne, teknenin yaşına v.s. bakılmaksızın ) harç ödemek gerekiyor. Boy 5,99 m ve altı ise muafiyet kapsamına giriyor. Özel Tekne Belgesi konusunda yasa aynı, hiçbir değişiklik yok. Bu konuda detaylı bilgi için : http://www.adf.org.tr/docs/DUYURU 8-05-09_MTV.pdf Özel Tekne Belgesi için ise ; Kanolar, kayaklar, su sporu derneklerine ve federasyonlarına ait veya tahsis edilmiş, ulusal ve uluslararası yarış sınıfı spor amaçlı tekneler ile antrenman ve yarışlarda yetkililerin veya görevlilerin kullandığı yardımcı teknelerde, boyu 4 metreden fazla olmayan, yumuşak tabanlı, tamamen söndürülüp katlanabilen şişme botlarda ÖTB aranmıyor. Tamamen söndürülüp katlanamayan ( benim anladığım kadar fiber tabanlardan bahsediliyor ) şişme botlar ve yukarıda sayılanlar dışındaki tüm tekneler ÖTB çıkartmak zorunda.
sürat felakettir Ben bu yaz, Allah korusun deniz kazalarının artacağından endişeleniyorum.5 mt lik fiber teknelere 50-60 beygir motoru takan acemiler sahillerde tehlike yaratacaktır. tamam 5 mt altına vergi sıfırlandı ama bu motor gücüne de bi tahdit uygulanmalıdır. Yoksa çoluk çocuk hepimizin serinlemek için girdiği denizler bağdat caddesi yarışçılarında olduğu gibi tehlike arzedecektir.
Arkadaşlar, Kanun çıktı, Tüm tekneler ÖTB çıkaracak ancak motor gücü ne olursa olsun 5 metrenin altındaki tekneler de herhengi bir harç olmıyacak. Bu ay içinde ilgili Bakanlığın çıkmış olan Kanunun uygulaması ile ilgili bir kararname veya sirküler yayınlıyacaktır. Yoksa ikinci bir Kanun çıkması beklenmemektedir. Bu kararnamede eski tekneler içinde bir açıklama yapılacağı beklenmektedir. Bunları Silivri Liman Başkanından öğrendim. Ayrıca ÖTB olmayan tekneler Sahil Güvenlik tarafından alı konabileceği belirtilmektedir. Bu durumda olan arkadaşların dikkatli olmalarını tavsiye ederim. Benim teknemde bu durumda olduğu için beklemekteyim. Selamlar Süheyl Başak
peki eski tekneler ne olacak?eski teknelerde ötb çıkartmak için ne yapmamız gerekiyor.örneğin fiber tabanlı bot aldık diyelim faturası yoksa nasıl ötb çıkartacağız? yada hadi faturalı sıfır bir bot aldık.ikinci el de motor aldık.ikinci el motorla ötb yi nasıl çıkartacağız? veya ahşap yada aliminyum şişme vs taban 4 metrenin altında örneğin 3.50 bot aldık diyelim.25 hp motor takarsak ötb çıkarmak zorunluluğumuz yokmu?katlanabilir tabanlı 4 metrenin altındaki bir botu 25 beygir motorla rahatlıkla kullanabilirmiyiz?
bundan 5 10 sene önce düzenleme yokken birşey olmuyordu.emin olun bundan sonra da pek birşey değişmeyecektir.
Eski teknelere ÖTB çıkartabilmek için kanunla tanınan süre doldu. Sahiplik belgesi olsa dahi eğer hem tekne hemde motora ait faturalar yok ise artık ÖTB çıkartılamıyor. Biraz üstte yer alan Süheyl Abi geçenlerde bununla ilgili bir konu açmıştı. Kendisinden Cumhuriyet Savcılığından sahipliğe ilişkin evrak istemişlerdi sanırım ama emin değilim. Kullandığınız bot ÖTB ye tabi olmasada, ileride el değiştiriken özellikle motorun faturası konusunda başınızın ağrıma olasılığı çok fazla.
yani 4 metre altında bir bot alıp ikinci el faturasız 10 hp nin üzerinde bir motor takarsak kendimiz kullanabiliyoruz.sgk ya kendimize ait olduğunu sahiplik belgesiyle ıspatlayamazmıyız?nasılsa kayıt ettirmemize yada ötb ye gerek yok.sahiplik belgesi tekneler için kalktı yoksa kayıt ettirilmeye gerek duyulmayan 4 metre altı botlar için kullanılabilir diye biliyorum.yanlışmıyım? hakan ağabey tam özel mesajla sana bu soruyu soracakken yetiştinzaten yeni yasayı ilk senden duydum ilgimi çekti daha sonra ben birkaç yere gidip konuyu araştırdım.25 hp fiyatları çok pahalı sıfır 6000 8000 lira civarındalar sıfır alma imkanım yok mecburen ikinci el alacağım o nedenle soruyorum.teşekkürler.
Sevgili Onur. Bunu sana daha önce bir çok kere açıkladım ama hala ısrarla soruyorsun. Aslında bundan şikayetçi değilim. Sen sordukça insanlar daha fazla öğreniyorlar. Tekraren söylüyorum. Ama artık son kez söylüyorum 4 m altı altı omurgalı olmayan botlar için -yani fiber omurgalı olmayanlar- içindeki tahaları aleminyumları çıkarıp söndürüp kaldırıp kutusuna koyabildiğin botlar için ÖTB gerekmiyor. Motoru ister 2 hp olsun ister 9.9hp ister 15hp ister 25hp ister 50 hp farketmez. ÖTB yok Kayıt ettirme zorunluluğu yok. Ama ben istiyorum kaydettirecem severim öyle işleri diyorsan git liman başkanlığına faturalarınla ce belgelerinle kayıt ettir hayır demezler. Şimdi sen yazın geziyorsun arkadaşların var. Birazda gürültülüsünüz kafalarda hafiften kıyak. SGK belki şikayetle belki rutin kontrolde seni durdurdu. Varsayalım ki "OO gençler eğlenceniz bol olsun hayırdır nerden arakladınız bu botu" dedi. Yok abi bizim dediniz. Sizinse faturaları nerde diyecektir. O zaman faturaları yoksa başkaca da bir belgeniz yoksa diyecekki hadi bakalım bizimle bi gelin nezarete de şu işi araştıralım. Sonuçta ne olur? Muhtemelen hiçbirşey. Babalarınızı yakınlarınız çağırırlar bu bot sizinmi diye sorarlar sonra da salarlar. Ama günü yada geceyi misafir halde geçirirsiniz. İşte bu durumda diyelimki faturalarınız yok. O zaman Memur Bey evet faturalamız kayıptır. Yıllar önce çıkartılmış ama yok. Bizde muhtarımızdan onaylı iki şahit huzurunda imzalı bu sahiplik belgemizi yanımızda taşıyoruz. Sonuçta muhtar resmi bir makam olduğuna göre çalıntı olmadığı açıktır, diyebilirsiniz. Bunu dediğiniz zaman size (tabiki can yelekleriniz ilk yardım çantanız yangın tüpünüz vs varsa) gençler lütfen daha sakin olun insanlar rahatsız oluyorlar deyip salacaklardır. Zaten hiçbir SGK nın kıyıdan hafif açıkta aheste balık tutan birbota gelipte kontrol yapacağını sanmıyorum. Ayrıca unutmaki sahiplik belgesi bir ruhsat değil sadece çalıntı olmadığını gösteren bir ıspat aracıdır. Ancak burada bir nokta var. Bota taktığın motor 9.9 un üstündeyse ehliyet yani ADBgerekiyor. ÖTB ruhsat olmasada bile 10 hp ve üzeri motorlar için ADB gerekiyor. Yoksa yine bot bağlanacaktır. bu nedenle ben 9.9 hpve bunun altında bir motor tavsiye ediyorum. 25 hp alacaksan birde ADB sınavlarına gireceksin yani. Sanıyorum yeterince açık bir şekilde açıkladım.
alperen ağabey tamamdır.bu kez tam anlamıyla anladım.şimdi ihtiyacımız olan tek şey adb gibi görünüyor.en yakın adb sınavı ne zaman?hemen adb alabilirmiyiz?bu yazı böyle geçirdik yani durum budur sanırım
İstanbul için tek başvuru ve takip işlemleri intermetten aşağıdaki linkten yapılmaktadır. Sınavlar haftalık 15 günlük kotalı olarak düzenli olarak yapılmaktadır. İnternetten başvurup paranı yatırınca sınav tarihini seçebiliyorsun. Ancak zor bir sınavdır. İyi çalışmazsan geçemezsin. 5-6 kez girenler var ve her seferinde ayrı para yatırıyorsun. Sınava Ataköy Marina İçindeki ayrıca bir binada yine internet ortamında giriyorsun. Zeytinburnu sahile yakın sayılır. İnternetten ADF org trye üye olurken TC kimlik nosu ile üye olduğundan mail adreslerine gelen uyarılara ve şifrelerine dikkat et unutma. Bu akşam gir üye ol. Parasını yatıracağın zaman sınav gününü seçersin. Gerekli bütün bilgiler adf.org.tr de var. Biraz araştırırsın. http://www.adf.org.tr/
Bu yasa, olumlu yanları yanında pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirecektir diye düşünüyorum. Motor gücü kıstas olmaktan çıkarılınca, dönen tekere çomak sokulmuş oldu. Daha dün, bir sene önce, mevcut yasaya göre hesap yapıp, (daha güçlüsünü alma imkanı olduğu halde) 10 HP altında motor alanlar, bu yasaya çok sevinecek ve kafalarını çalıştırıp yeni, katı açılmadık, (s)övgü cümleleri icad edeceklerdir. Bu pek önemli değil, asıl kendilerini enayi yerine konmuş, aldatılmış hissedecek ve bir nevi intikam alma duygusuna kapılacaklardır. Bazıları, yakalarsan alırsın, bazıları, boşver, nasılsa iki günde bir yasa değişiyor, bu da değişir, diyeceklerdir. Bazıları, aynı boyda olduğu halde, motor gücü, dolayısıyla fiyatları çok çok farklı olan iki teknenin aynı harcı ödemesine isyan edecektir. Şimdiye kadar 10 HP altındaki motorlara vergi, harç olmadığı için veya dahasına güçleri yetmediği için böyle tekne edinenler, isyan bayraklarını açacaktır. Eeee! ne olur bunlardan demeyin, toplumda durup dururken büyük bir huzursuzlar ordusu oluşturmanın bir faturası vardır ve hükumet bunu ödemek istemeyebilir. Zaten bu yasada kesin olarak haksızlık ve adaletsizlik vardır. 6-6,5 m. boyunda bir sandal, aynı boyda 8-9 Hp (mesela pancar) motorlu bir tekne, yanlarından uçarak geçen aynı boy limiti içinde kalan ama arkasında iki tane 275 HP motoru olan bir tekneyle aynı harca tabi olacaktır. Sandalın değeri 1000 TL olsa, 200 TL harç, değerinin beşte biri olur, pancar motorlu tekne, muhtemelen çok eskidir, taş çatlasa 4-6 bin TL arası eder, 200 TL bunun da 1/20- 1/30'u olur. Üçüncü tekne ise, motorun tanesi yaklaşık 80 bin TL, tekne 20 bin TL olsa 180 bin TL değere sahip olup, vereceği harç, değerinin 1/900'ü olur. Yani bu yasanın adaleti, birinden 200/1000, diğerinden 50/1000, sonuncudan yaklaşık 1,1/1000 almayı gerektiriyor. Diğer bir deyişle sandal, süper sürat teknesinin 200 misli fazla ödeme yapıyor. Hal böyle olunca bu yasanın amacını şöyle yorumlayabiliriz. Maksat: -Fakir fukaranın dandik teknelerini yok etmek, varlığı olanın, gücü yetenin, leblebi çekirdek parasına denk harç ödeyerek, yeni ve daha güçlü tekne sahibi olmasını sağlamaktır. -Şimdiye kadar anormal vergi salınan, büyük ve değerli teknelere yapılan haksızlığın giderilmesi için onlara bir kıyak yapmak ama bunun bedelini de daha önce hiç ödeme yapmayan küçük motorlu tekne sahiplerine yüklemektir. -Toplumun çeşitli kesimleri, çeşitli vesilelerle birbirini yerken, sessiz sedasız bir kenarda oturan on binlerce küçük tekne sahibini galeyana getirip, büyük ve değerli tekne sahiplerine karşı husumet duymalarını ve servet düşmanlığı gibi hislere kapılmalarını sağlamaktır. (Böyle de maksat mı olur demeyin, yasayı hazırlayanlar, çaktırmadan hükümeti yıpratmak istiyorsa böyle bir sabotaj hazırlamış olabilirler.) Bir tarafı düzeltirken diğer taraftaki büyük kitleyi huzursuz etmek nasıl bir aklın ürünüdür, anlamak mümkün değil. Başka ihtimalleri de siz yazın.
aynen doğru.daha önce vergi olmadığı için 9.9 civarı motor alanlar şimdi ne yapacaklar?hükümetin bu konuda acilen düzenleme yapması gerekiyor.vergi oransız olur oranlı olur o konuda birşey yapılabilir.zaten 200 lira 9 metrelik bir tekne için ne olursa olsun normal bir miktar.icabında durum olur atıyorum bir palamuta çıkar 2 saatte o miktarı karşılacayacak balık tutacaktır.orası sorun olmaz ama eskiden büyük teknelerine sadece vergisi olmadığı için 9.9 ve aşağısı motor almış kişiler için sorun çözülmelidir. alperen ağabey haftada bir yapıldığını ilk senden duyuyorum.benim bildiğim 2 3 ayda bir yapıldığı yönündeydi.teşekkürler.
Onur Anadolu yakasında ADB sınavları Fenerbahçe " İstanbul Yelken Kulübünde " yapılıyor. Amatör Denizci El Kitabını iyice hatmetmeden sınava girip boşa 100 TL sını yakma derim
100TL yemi çekmişler. Bizden fazla para aldılar desenize o zaman 200TL ydi sanırım. Benim girdiğim zamanda ayda 3-4 kez yapılıyordu. Şimdiki durumu yine de tam bilmiyorum. Fenerbahçeyi de duymamıştım.